Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Varmekilder
Produktion

Afskaffelse af overskudsvarmeloft sikrer danskerne grøn varme

Det er ærgerligt, at der stadig kæmpes for at fastholde et meningsløst loft, der kun begrænser energieffektivitet, klimamål og billig fjernvarme. Prisloftet på overskudsvarme skal afskaffes for at indfri udnyttelsespotentialet. Sådan skriver politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, i et indlæg hos Avisen Danmark.

21. mar. 2025
Tekst af Rune Moesgaard, rum@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Den grønne omstilling og klimamålene skal opnås ved, at der udvikles i samfundet, så netop grønne tiltag kan få lov at sejre, og det utidssvarende ryger på porten.

    Prisloftet på udnyttelse af overskudsvarme har været en markant hindring for at udnytte grøn spildvarme i danskernes varmeforsyning. Prisloftet har forhindret fjernvarmeselskaber i at investere i og udnytte overskudsvarme fra lokale industrivirksomheder til at skubbe blandt andet naturgas, olie og biomasse ud af forbrugerens radiatorer.

    Nu er der endelig landet en aftale, der afskaffer prisloftet, som baner vejen for, at der strømmer overskudsvarme ind i bygningerne i stedet for ud i den blå luft. Det er på tide, og det er et stort benspænd, der fjernes for de utallige overskudsvarmeprojekter, der nu kan blive modnet til etablering.

    Derfor klinger det også hult, når organisationer som Forbrugerrådet Tænk (JP, 22/1 2025) er ude at kritisere, afskaffelsen af prisloftet. At beholde prisloftet vil være at fjerne forbrugernes mulighed for billig og klimaneutral opvarmning af deres hjem.

    Prisloftet beskyttede ikke forbrugerne udover at skrinlægge utallige overskudsvarmeprojekter. Det er andre eksisterende mekanismer i fjernvarmen, som beskytter forbrugerne.

    Fjernvarmens erfaring med udnyttelse af overskudsvarme er lige så gammel som fjernvarmen selv.

    Overskudsvarme erstatter dyrere energiformer

    Fjernvarmens erfaring med udnyttelse af overskudsvarme er lige så gammel som fjernvarmen selv. Fjernvarmen opstod for at udnytte varmen i forbindelse med elproduktion, og det er en hel naturlig del af fjernvarmens DNA at udnytte spildvarme fra lokale leverandører til at give forbrugerne energieffektiv varme i radiatorerne.

    Der arbejdes seriøst med at gøre Danmark til et grønt foregangsland på en række områder. Ved afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme har Christiansborg sørget for, at vi har potentialet til at blive det også på overskudsvarmeområdet.

    Da EUs energikommissær, Dan Jørgensen, for nylig besøgte Aarhus med netop fokus på energieffektivisering, fremhævede han potentialet og succesen ved at udnytte overskudsvarme til at få energipriserne ned i Europa. Udnyttelse af overskudsvarme kan sænke energiforbruget og skubbe de dyre fossile energikilder ud af Europa. Her kan Danmark nu sætte sig i spidsen for at vise mulighederne og udviklingen inden for udnyttelse af overskudsvarme.

    Vi skal bekæmpe energispild og skabe et cirkulært energisystem, der er robust overfor de svingende og høje energipriser. Både i Danmark såvel som Europa.

    Det hører til forståelsen, at forbrugerne altid har været og fortsat vil være beskyttet af varmeforsyningslovens rammer for drift og investeringer i fjernvarmeanlæg.

    Forbrugerne er og vil altid være beskyttet af varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen

    Når fjernvarmeselskaber tager valg om energiforsyning, energikilder og nye energiprojekter som for eksempel udnyttelse af overskudsvarme, så er det med et mål om at sikre den bedste og billigste varme for deres forbrugere. Som andelsejede selskaber er fjernvarmeselskaberne funderet i deres forbrugeres/ejeres ønsker om at have en stabil varmeforsyning med adgang til billig varme.

    De seneste års prisudvikling på energimarkedet har tydeligt vist, at de fjernvarmeselskaber, der har flere forskellige energikilder at trække på, har formået at holde varmeprisen i ro. Her vil overskudsvarme bidrage som en ekstra energikilde i energimikset.

    Det hører til forståelsen, at forbrugerne altid har været og fortsat vil være beskyttet af varmeforsyningslovens rammer for drift og investeringer i fjernvarmeanlæg.

    Nye fjernvarmeprojekter - som nye overskudsvarmeprojekter - er underlagt projektbekendtgørelsen, som stiller krav om, at der skal laves et samfundsøkonomisk positivt projektforslag, inden et overskudsvarmeprojekt kan godkendes af kommunen.

    Derudover gælder varmeforsyningslovens bestemmelser om, at det kun er nødvendige omkostninger, der kan viderefaktureres til forbrugerne, også for overskudsvarme. Det er altså ikke en nødvendig omkostning at købe varme til en højere pris end, man alternativt kunne købe eller producere varmen til. Derfor skal varmeforsyningsselskaberne altid vælge den billigste varme.

    Så når det kritiseres, at afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme forringer fjernvarmeforbrugernes beskyttelse, er det ikke sandt. Forbrugerne har ikke været mere beskyttede under prisloftet.

    I stedet kan forbrugerne nu glæde sig over, at fjernvarmen bliver endnu grønnere og nogle steder billigere. Mere overskudsvarme i fjernvarmeproduktionen er den klimabevidste vej at gå. Den vej hindrede prisloftet på overskudsvarme, og derfor skulle det afskaffes.

    (Indlægget blev oprindeligt bragt den 21. marts 2025 i Avisen Danmark)

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...