Gå til hovedindhold

Boligejere efterlades i kulden uden klare svar

Det er nødvendigt med en snarlig politisk udmelding om, at gas ikke må bruges til rumopvarmning og derfor skal udfases frem mod 2035. Det skriver en række aktører i dette debatindlæg, der har været bragt i Avisen Danmark.

26. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Beslutningen skal træffes, fordi et flertal af folketingets partier i sommeren 2022 indgik en politisk aftale, som reaktion på Ruslands invasion i Ukraine, der sendte energipriserne på himmelflugt. I aftalen er der nedfældet en ambition om, at ingen boliger i Danmark skal opvarmes med gas fra 2035.

    Som følge af aftalen meldte regeringen ud, at man ”kommer til at udrulle fjernvarme i et omfang og hastighed, som vi ikke har set tidligere i det her land”.

    Det arbejde er i fuld gang ude i kommunerne, og hundredtusindvis af danskere med gasfyr skal derfor i den kommende tid tage stilling til, om de vil have en kollektiv løsning i form af fjernvarme, eller de hellere vil investere i en varmepumpe til deres eget hus. Det er en beslutning med stor privatøkonomisk betydning og en beslutning, som på grund af aftalen om udrulning af fjernvarme, ikke kan udskydes.

    Derfor er det også ærgerligt, at regeringen ikke længere er så klar i mælet, når snakken falder på udfasning af gas. For nylig udtalte klima– og energiminister Lars Aagaard (M) for eksempel i forbindelse med, at borgerne i Faxe Ladeplads skulle tage stilling til udrulning af fjernvarme, at ”Fjernvarme skal udrulles dér, hvor det giver mening, og vi skal også huske, at gassen herhjemme snart er helt grøn. I den situation er det set med klimabriller ikke så vigtigt, om varmen kommer fra fjernvarme, en varmepumpe eller grøn gas.”

    Det er en udtalelse med uheldige implikationer. Dels vil den grønne gas være en mangelvare i EU i mange år endnu, og bør derfor kun anvendes der, hvor andre løsninger ikke er mulige. Brug af gas i Danmark, hvor der er grønne alternativer til opvarmningen, øger Europas energiafhængighed af Rusland, USA og andre lande, og er derfor sikkerhedspolitisk det stik modsatte af, hvad vi bør gøre.

    Og dels kan gaspriserne meget vel stige igen, hvorfor det giver bedre mening for forbrugerne at komme over på en mere sikker og stabil forsyning.

    Desuden er det ikke i overensstemmelse med, hvad der står i den politiske aftale fra 2022, og de skiftende udmeldinger fra regeringen stiller forbrugerne i en svær situation, når de skal vælge fremtidens varmekilde.

    Skal de forholde sig til, at der vil blive lukket for gassen i 2035, som et bredt flertal af folketingets partier har vedtaget og meldt ud – og dermed ”nøjes” med at vælge mellem fjernvarme og varmepumpe? Eller skal de lægge Lars Aagaards seneste udmeldinger til grund, hvor der lægges op til, at de måske, måske ikke også kan fyre med biogas i gasfyr?

    Når man laver en politisk aftale, der betyder, at danske forbrugere skal træffe en privatøkonomisk beslutning til flere hundrede tusinde kroner og med en løbetid på rigtig mange år, bør man selvfølgelig give helt klar besked om, hvad de reelle valgmuligheder er.

    En kontrolleret nedlukning af gasnettet til boligopvarmning vil også give klarhed for de tilbageværende virksomheder, som fortsat benytter gas i 2035, om hvor længe de kan regne med gasnettet.

    Derfor opfordrer vi regeringen til at kommunikere klart og tydeligt til danskerne om, hvorvidt det fortsat er målet, at ingen boliger i Danmark skal opvarmes med gas efter 2035 og lave en konkret plan for, hvordan det kan ske.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...