Høringssvar til forudsætningsnotater til Klimastatus og -fremskrivning 2025 (KF25)
Dansk Fjernvarme har afgivet høringssvar til Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet på forudsætningsnotaterne til Klimastatus og -fremskrivning 2025 (KF25).
Dansk Fjernvarme finder det positivt og vil gerne kvittere for, at fremskrivningsperioden i KF25 er forlænget, så der nu fremskrives til 2050. Dansk Fjernvarme anerkender øget vanskelighed og usikkerhed forbundet med dette, men finder det problematisk, at modeludvikling og metode forbundet en længere fremskrivningsperiode ikke er færdiggjort inden forudsætningsnotaterne sendes i høring, som er tilfældet for afsnittet om husholdningers opvarmning.
VE-Direktiv
Danmark kan ved sin nationale drivhusgasopgørelse indregne al dansk produktion af biogas. Derved tæller al biogas, som distribueres via det danske gassystem, opgørelsesmæssigt som forbrugt i Danmark uafhængigt af salg af oprindelsesgarantier til aktører i andre europæiske lande.
Ved opgørelse af Danmarks bidrag til VE-andelen i EU’s endelige energiforbrug er det ifølge det seneste VE-direktiv (VE III) omvendt ikke muligt at medtage opgraderet biogas produceret i Danmark, men som via bæredygtighedscertifikater og tilhørende oprindelsesgarantier er solgt til udenlandske aktører. I forhold til målopfyldelsen af Danmarks bidrag til EU’s mål for vedvarende energi i 2030, betyder det, at Danmark ikke kan medregne opgraderet biogas i ledningsnettet, i det omfang dette er eksporteret via udenlandske gasforbrugeres køb af bæredygtighedscertifikater og tilhørende oprindelsesgarantier.
Det gælder derfor også, at danske gasforbrugere, der aftager ledningsgas fra det danske gassystem ifølge VE-direktivet alene modtager ledningsgas med en VE-andel på 0, dvs. 100 pct. naturgas, hvis ikke de selv køber bæredygtighedscertifikater med tilhørende oprindelsesgarantier. Dermed kan danske forbrugere af ledningsgas, herunder såvel individuelle gaskunder som fjernvarmeselskaber, heller ikke påberåbe sig VE-produktion på trods af, at klimafremskrivningen angiver en stadigt stigende andel biogas i det danske gasnet. Den opgraderede biogas distribueres i praksis til danske gaskunder – og ikke til udenlandske aktører – da der endnu ikke er fri passage for biogas til transmissionsnettet, som står for at transportere gassen rundt i Danmark og videre til udenlandske aktører. Dansk Fjernvarme finder det paradoksalt med denne forskellighed i, hvad der kan indregnes nationalt hhv. ude hos danske virksomheder.
Danske fjernvarmeselskaber kan i øvrigt ikke købe de nævnte oprindelsesgarantier, da de af Forsyningstilsynet ikke vurderes som nødvendige omkostninger, der kan indgå i tariferingen af varmekunder.
El- og fjernvarme
Antagelser om udlandet
Dansk Fjernvarme bemærker, at Energistyrelsen i forudsætningsnotatet om el- og fjernvarme i flere sammenhænge anvender betegnelsen ”udlandet” men ikke yderligere definerer, hvilken lande der er tale om (Europa, EU, nabolande, etc.). Dette gør forudsætninger mindre gennemskuelige, samt vanskeliggør at give konkrete input, og derfor opfordres til, at Energistyrelsen i teksten præciserer hvad ’udlandet” dækker over.
Antagelser om udlandsforbindelser
Energistyrelsen forudsætter, at alle udlandsforbindelser forbliver i drift (holder kapacitet) i hele fremskrivningsperioden, og dermed fraviger det generelle princip om, at der indarbejdes besluttet politik, men ikke aktiviteter der kræver nye politiske beslutninger. Dansk Fjernvarme bemærker hertil, at der særligt for forbindelserne Skagerrak 1-3 er stor usikkerhed forbundet med denne antagelse. Dansk Fjernvarme vurderer at forbindelsen til Norge har væsentlig betydning for KF, da Norge i høj grad leverer strøm til Danmark i vindfattige perioder. Norge leverer desuden en stor del af opreguleringsenergi i Dan-mark. Uden Skagerrak 1-3 vil de danske termiske kraftværker skulle dække det meste af, hvad der i dag kommer fra Norge, og som resultat producere væsentligt mere el, hvilket må påvirke resultaterne af KF.
Husholdningers opvarmning
Manglende forudsætninger
Forudsætningerne for beregning af husholdningernes opvarmning er ikke fremført, og notatet beskriver en række beregningsmetoder og forudsætninger, der er i gang med at blive udarbejdet som nævnt i 1.1 og 1.2:
1.1 Ændringer ift. KF24 Modeludvikling samt forudsætningerne for husholdningernes op-varmning er endnu ikke fastlagt, og vil derfor først fremgå i senere version af notatet.
1.2 Forudsætninger og metode i KF25 Til KF25 arbejdes der på at udvikle en metode til at fremskrive til 2050. Beskrivelse udestår indtil metoden er færdigudviklet.
Dansk Fjernvarme finder det problematisk, at modeller, metoder og forudsætninger for dette kapitel ikke er fastlagt inden materialet sendes i høring, og dermed forkortes processen sammenlignet med andre kapitler i forudsætningsnotatet. Derfor finder Dansk Fjernvarme det problematisk, at modeller, metoder og forudsætninger for dette kapitel ikke er fastlagt inden materialet sendes i høring, og dermed forkortes processen sammenlignet med andre kapitler i forudsætningsnotatet. Derfor mener Dansk Fjernvarme at de relevante aktører på området bør inddrages/modtage et nyt forudsætningsnotat med opdateret kapitel for husholdningernes opvarmning inden udkast til KF25 sendes i høring.
KF25 har stor betydning for udfasning af gas til rumopvarmning
Husholdningernes opvarmning er afgørende for både de nationale klimamål og Klimaaftalen for Grøn Strøm og Varme fra 2022. Udregningerne bestemmer hvornår den danske biogas produktion kan dække gasforbruget i Danmark. Fremskrivningerne i KF25 anvendes til eks. at anskue at produktionen af biogas overstiger forbruget af ledningsgas. Dette er i høj grad også afhængig af, hvordan forbruget af ledningsgas udvikler sig. I 2024 steg forbruget af ledningsgas mens biogasproduktionen stagnerede.
Dansk Fjernvarme har lavet egne fremskrivninger af udrulning af fjernvarme og varme-pumper der viser, at ved ”frozen policy”, skal der i KF25 indregnes et forbrug af ledningsgas til ca. 220.000 gasfyr i 2030. Datagrundlaget for KF25 kunne overvejes at udvides, KF24 forudsatte at der i 2030 vil være 130.000 gasfyr. På baggrund af egne estimater og med den nuværende udvikling i gas forbrugernes adfærd vurderer vi, at antallet af gasfyr i private hjem minimum vil være 200.000 i 2030. KF25 kunne med fordel åbne op for at anvende flere kilder til data til analysearbejde fx:
- Evida: Data for projektforslag sendt i høring
- Evida: Data fra månedsstatus. Antal gaskunder. Afkobling til nye varmekilde.
- Dansk Fjernvarme: Data for fremskrivning for udrulning af fjernvarme.
- KEFM, ENS og KL: Afrapportering til Forligskredsen om Delaftalen mellem Re-geringen og KL (Klimaaftalen 2022) – forventes leveret i april.
- Energistyrelsen: Data for fjernvarme udrulning fra Fjernvarmepuljen.
- Energistyrelsen: Statistik for installation af varmepumper.
KF25 bør ikke være for optimistiske i fremskrivningerne for både biogasproduktion og forbruget af ledningsgas. Det virker ikke retvisende, også set i lyset af Concitos seneste analyse ”Stor usikkerhed om opfyldelse af 2030 klimamål”, hvor balancen mellem forbrug af ledningsgas og produktion af biogas er opgjort (Figur 9 side 16).

Emil Kjøller Alexandersen
Teknisk- og økonomiske analyser
Projektarbejde om grøn omstilling
Teknologikatalog
Mobil: +45 28 66 19 00
E-mail: eka@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar