Definitioner af standard varmeforbrug bør revideres
Fjernvarmeselskaberne har bidraget med viden om varmeleverancer på kundesegmenter samt til standardforbrug hos kunderne.
Dansk Fjernvarme har i april-maj 2021 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt medlemmerne, hvor der er stillet spørgsmål til varmeleverancens fordeling på kundegrupper samt til boligers fjernvarmeforbrug og størrelse. Baggrunden er bl.a. at Dansk Fjernvarme er i gang med at undersøge, hvordan standardhus og -lejlighed bør defineres fremadrettet.
- Spørgeskemaundersøgelsen har givet endnu en indikation af, at det er væsentligt at tage definitionerne af standardvarmeforbrug op til revision – og især i forhold til varmeforbruget i lejligheder, ser det ud til at den nuværende definition på 15 MWh årligt er forældet, siger økonomisk konsulent Tine Skovlund på baggrund af analyser af de indkomne svar.
Resultaterne skal ses i lyset af, at 141 fjernvarmeselskaber har svaret på alle spørgsmålene, mens 28 selskaber har svaret på nogle af spørgsmålene. Dog har en betydelig del af besvarelserne vist sig at være mangelfulde på forskellig vis, og der har således været begrænset data til rådighed ved flere af spørgsmålene.
To tredjedele af varmeleverancen går til private kunder
De selskaber, der har besvaret spørgeskemaet, repræsenterer samlet en varmeleverance på 17,3 mio. MWh, hvilket udgør lidt over halvdelen af den samlede danske fjernvarmeleverance. Samlet fordeler varmeleverancen for alle besvarelser sig, så 66 pct. leveres til husstande, mens de resterende 34 pct. går til erhvervskunder.
Undersøgelsens besvarelser viser en yderligere opdeling på erhvervssegmentet, hvor godt halvdelen af varmeleverancen går til industrikunder, mens den øvrige del fordeler sig på offentlige institutioner, kunder inden for handel og serviceerhvervene samt gartnerier og fødevarevirksomheder. På grund af en lav svarprocent på delspørgsmålet vedr. fordeling på erhvervssegmentet må resultaterne tages med forbehold.
Standardvarmeforbruget på især lejligheder ser ud til at ligge for højt
I forhold til boligers varmeforbrug viser besvarelserne, at et gennemsnitligt hus har et årligt varmeforbrug på 17 MWh, mens et rækkehus ligger lidt lavere på 13 MWh årligt. Lejligheder ligger i gennemsnit på 8 MWh årligt.
Kilde: Dansk Fjernvarmes spørgeskemaundersøgelse maj 2021.
Note: Figuren angiver vægtede gennemsnit, hvor selskabernes besvarelser er vægtet med deres relative størrelse i leveret varme-mængde.
I forlængelse heraf viser undersøgelsen, at et gennemsnitligt hus er 146 kvm., et rækkehus er 100 kvm., og en gennemsnitlig lejlighed ligger på 76 kvm. Kun ganske få selskaber har dog sat tal på i forhold til lejligheder, da hovedparten af de selskaber, der har besvaret spørgsmålet, alene har data for det samlede aftag i lejlighedskomplekser med fælles måler.
Samlet tyder denne del af undersøgelsen altså på, at en såkaldt standardlejlighed med en gennemsnitlig størrelse omkring 75-80 kvm. har et noget lavere varmeforbrug end de 15 MWh, som Forsyningstilsynet anvender i sine prisstatistikker.
Ses parcelhuse og rækkehuse under ét, så kunne undersøgelsen også indikere, at niveauet for et standard-hus på 130 kvm. nok også er sat for højt med de 18,1 MWh.
Undersøgelsen skal dog tages med forbehold, da det alene er en mindre del af selskaberne der har besvaret spørgsmål vedr. standardforbrug og boligers størrelse, og altså ikke de 141, som har besvaret hele spørgeskemaet – samtidig er en række af besvarelserne baseret på skøn og ikke faktiske data.
Parallelt med spørgeskemaundersøgelsen er Dansk Fjernvarme i øjeblikket i gang med at indhente data på faktisk varmeforbrug, og her tages så vidt muligt højde for boligernes opførelsesår mv., så der skabes et datagrundlag for varmeforbrug, som er repræsentativt i forhold til de danske fjernvarmekunder og deres boliger.
De detaljerede data vedr. faktisk varmeforbrug skal danne grundlag for den fortsatte dialog med Forsyningstilsynet, hvor det allerede er aftalt med tilsynet, at definitionerne af standardhus og -lejlighed tages op til drøftelse. I den mellemliggende periode anvender Dansk Fjernvarme fortsat definitionen af standardhus i varmeprisstatistikken.
Skriv kommentar