Fjernvarmeambassadører er guld værd i Thisted
I de 14 år, Søren Højmose Damgaard har været driftsleder i Thisted Varmeforsyning, har lokale fjernvarmeambassadører været en helt essentiel del af deres konverteringsprojekter. Og det er ingen undtagelse i flere mindre omkringliggende byer, som håber på at få fjernvarme i de kommende år.

Thisted Varmeforsynings seneste konverteringsprojekt af den nærliggende kystby Klitmøller i 2018 kom i høj grad i stand på baggrund af en stor indsats fra lokale ildsjæle. I det hele taget har man længe samarbejdet tæt med ambassadører, når fjernvarmenettet er blevet udbredt.
Lige nu, hvor man er i fuld gang med at udvide fjernvarmenettet, samarbejder man derfor igen med flere ambassadører i de mindre omkringliggende byer Sennels, Sjørring, Østerild og Nors. Indenfor 3-5 år forventer Søren Højmose Damgaard derfor, at der potentielt kan komme 1000 flere forbrugere på fjernvarmen fra Thisted Varmeforsyning. Alt sammen med hjælp fra lokale ildsjæle.
Mads har på egen hånd skabt tilslutning i Nors
Mads Vester er en af de fjernvarmeambassadører, som Thisted Varmeforsyning har et tæt samarbejde med. Han har på egen hånd skaffet næsten 300 positive tilkendegivelser fra de lokale borgere i Nors – mere end nok til, at fjernvarmen kan blive en realitet i den lille by.
For Mads Vester opstod engagementet i at få fjernvarmen til Nors i et ønske om at komme af med den dyrere naturgas – noget, den igangværende energikrise bestemt også har sat skub i.
- Folk plejede jo at flytte til Nors fra Thisted, fordi det var billigere at bo i Nors. Men fordi de her gaspriser simpelthen er eksploderet så meget, er det faktisk ved at være dyrere at bo i Nors end i Thisted, fortalte han for nylig til TV Midt-Vest.
Selvom han personligt har fået en del anerkendelse for sit arbejde med at få udbredt fjernvarmen, har han alligevel udviklingen i Nors som sit vigtigste fokuspunkt.
Ønsker at samarbejde løbende med ambassadører
Det er ambassadørerne, som kontakter Thisted Varmeforsyning, når de gerne vil have fjernvarme i deres by. Fjernvarmeforsyningen sætter sig så sammen med dem i et møde for at vurdere, om et eventuelt konverteringsprojekt ville være fornuftigt for begge parter. Aftalen er, at ambassadøren organiserer tilslutningen, og at Thisted Varmeforsyning betaler for projektforslaget.
- Mads og de andre ildsjæle står for at skaffe opbakningen, så vi kan få tilsagn nok i de byer, vi har mulighed for at udvide til. Derefter indsamler de også underskrifter til den endelige tilmelding. Her er det lokale kendskab en stor fordel, fordi ildsjælene ved hvem, der har behov for støtte i at få tilmeldt sig endeligt. Samtidig kan de hjælpe dem til at forstå vigtigheden i deres tilmelding, forklarer Søren Højmose Damgaard.
Han fortæller, at Thisted Varmeforsyning ønsker at samarbejde med de lokale fjernvarmeambassadører gennem hele projektforløbet. Med de ambassadører, der har lyst, aftaler man derfor blandt andet, at de løbende giver opdateringer om planlægning og fremskridt i konverteringsprojektet gennem lokale Facebook-grupper.
- Ildsjælene er helt afgørende for os. De er guld værd at have med, for vi kunne ikke gennemføre vores konverteringsprojekter uden dem, slår driftschefen fast.
Ildsjælene er helt afgørende for os. De er guld værd at have med, for vi kunne ikke gennemføre vores konverteringsprojekter uden dem.
Giver ambassadøren de nødvendige ressourcer
Selvom ambassadørerne har meget ansvar i Thisted Varmeforsynings konverteringsprojekter, bliver de klædt godt på, inden de skal ud og udføre den indledende interesseundersøgelse. Samtidig sørger man for, at de lokale borgere altid har adgang til de oplysninger, de har brug for til at træffe beslutningen om at få fjernvarme.
- Vi sætter ildsjælene grundigt ind i et eventuelt projekt ved vores indledende møder. Derudover supplerer vi interesseundersøgelsen med løbende lokale møder, så vi kan besvare alle de lokale borgeres spørgsmål og præsentere konverteringsprojektet for dem, forklarer Søren Højmose Damgaard og fortsætter:
- For at den enkelte borger har de nødvendige informationer, udarbejder vi også et prisnotat inden projektforslaget, så man kan se, hvad fjernvarmen nogenlunde kommer til at koste. Det supplerer vi med en prisopstilling fra vores rådgiver, som kan rekvireres per husstand. Dermed får den potentielle forbruger et overblik over, hvad de kan spare på at få fjernvarme fremfor naturgas eller varmepumpe.
For at Nors kan få fjernvarme fra Thisted Varmeforsyning, skal der nu indsamles bindende tilsagn fra de interesserede lokale. Ifølge Søren Højmose Damgaard afventer man også tilsagn om støtte til konverteringsprojektet fra Fjernvarmepuljen. Får man det, er man klar til at gå i gang med projektet – og ellers skal borgerne i Nors tage stilling til, om de ønsker at gennemføre projektet uden tilskud.
FAKTA - Fjernvarmeambassadører
Lokale fjernvarmeambassadører er gode til at sprede budskabet om fjernvarmen, hvis man klæder dem godt på til opgaven. Det er lykkedes for en del fjernvarmeselskaber, og Dansk Fjernvarme sætter fokus på det med en række artikler til inspiration for sine medlemmer.