Formand fik ret i forudsigelse: 90 pct. valgte en lejet unit
Brande Fjernvarme tilbød i deres seneste konverteringsprojekt, at forbrugerne kunne leje deres fjernvarmeunit. Forventningerne til tiltaget var skruet i vejret, og de blev til fulde opfyldt. I dag er man nemlig i fuld gang med at konvertere 800 husstande til fjernvarme – og hele 90 procent af dem har valgt en lejet unit.
På daværende tidspunkt var fjernvarmeselskabet med 1.200 forbrugere i fuld gang med en kampagne for et konverteringsprojekt, der skulle konvertere de resterende 800 olie- og gasopvarmede husstande i byen til fjernvarme.
En del af kampagnen var netop et tilbud om, at nye forbrugere kunne vælge at leje en fjernvarmeunit i stedet for selv at skulle betale for installationen. Og det tilbud blev ifølge Henrik Kraglund mødt med stor interesse fra lokalområdet.
Så stor, at man i Brande Fjernvarme forventede, at nærmest alle forbrugere – nye som gamle – vil leje deres fjernvarmeunit hos fjernvarmeforsyningen i fremtiden.
Og den forventning har ikke ændret sig siden, understreger Henrik Kraglund i dag.
For hvordan gik det egentlig med at få indført lejede fjernvarmeunits som det foretrukne valg hos kunderne i Brande? Tallene giver ifølge formanden et meget klart svar:
- Vi havde regnet med en opbakning på 75 procent, men er nået markant over 90 procent. Folk bliver glade for muligheden, og vi har løst et problem for mange mennesker. Desværre har vi ikke været i stand til at udbrede tilbuddet til dem, der i forvejen er forbrugere, siger Henrik Kraglund og forklarer:
- Det kommer sig af, at der ikke er smedekapacitet til, at det kan lade sig gøre. Vi har rigeligt med udfordringer i at skaffe det, der skal til i vores konverteringsprojekt. Det trækker virkelig tænder ud, men vi har lovet de eksisterende forbrugere, at de får tilbuddet, så snart der er kapacitet til det.
Overvældende opbakning til konverteringsprojekt
I konverteringsprojektet er det også tydeligt at spore den enorme opbakning, Brande Fjernvarme har i lokalmiljøet. For ligesom med tilslutningen til den nye lejeløsning, var responsen overvældende.
- Alt i alt når vi med projektet op på cirka 2.000 forbrugere. Vi har nærmest fået en tilslutning på 100 procent i projektet, hvis vi ser bort fra de forbrugere, der har jordvarme, fortæller Henrik Kraglund.
Formanden forklarer desuden, at man er allerede i fuld gang med fjernvarmeudrulningen til de mange forbrugere i Brande, som har takket ja. Forventningen er, at man er færdig med konverteringsprojektet i 2023.
- Så har vi været ude ved stort set alt og alle i de områder, vi tilbyder fjernvarme. Der er måske kun et par mindre lommer, som ikke har takket ja, siger Henrik Kraglund og fortsætter:
- Jeg tror den store tilslutning kommer af, at man køber sig til en sikkerhed ved at blive fjernvarmeetableret. Den individuelle varmepumpe er hos os generelt blevet fravalgt i områder, der er naturgasopvarmet på forhånd. Jeg mener at årsagen til det er, at man med fjernvarme ingen udgifter har til afskrivning på anlæg - og samtidig er der en indbygget fremtid i konceptet.
Energikrise fik interessen til at eksplodere
I Brande har man ligesom mange andre steder oplevet en pludselig stigning i interessen for fjernvarme i løbet af energikrisen. Og Henrik Kraglund er ikke i tvivl om, at det har haft betydning for tilslutningen i projektet.
- Pludselig var dem, som måske var lidt tøvende, klar til at melde sig til alle sammen. Der skete noget helt eksplosivt – og det hænger også sammen med, at prisen for at opvarme et standardhus med naturgas er steget med helt op mod 20.000 i løbet af bare ét år, siger Henrik Kraglund og tilføjer:
- Det tjener man jo ind på et enkelt år ved at skifte til fjernvarme – og så giver det god mening.
Med de store regninger på naturgas er det ikke svært at forestille sig, at nogle forbrugere vælger den løsning, som hurtigst muligt kan hjælpe dem med at komme af med gasfyret. Og her kan fjernvarmen have svært ved at konkurrere med varmepumper, der som bekendt ikke har brug for et etableret ledningsnet.
Den problematik er dog ikke noget, som har bremset konverteringsprojektet i Brande, fortæller Henrik Kraglund. Ifølge ham skyldes det, at man har været gode til at kommunikere ud om varmepumpernes mangler i forhold til fjernvarmen.
- En individuel varmepumpe er tvunget til at køre på el døgnet rundt – også når elprisen er høj. Og det er præcis det, fjernvarmen ikke behøver. Man køber sig nemlig til forsyningssikkerhed. Og det er noget, der virkelig gør en forskel for kunden, for det er for mig at se den største udfordring for de individuelle varmepumper. Det er egentlig det, vi har fortalt forbrugerne, siger han.
Var tidligt ude og undgår forsinkelser
Med priseksplosionen tilbage i december 2021 var der altså pludselig en øget interesse for fjernvarme i Brande – og den dalede ikke ligefrem, da Rusland invaderede Ukraine i februar. Derfor tog Brande Fjernvarme i april forskud på at melde ud, hvornår byens beboere kunne forvente fjernvarme.
At fjernvarmeselskabet var så tidligt ude betyder også, at man har undgået de store forsinkelser i konverteringsprojektet, som så mange andre selskaber ellers har været nødsaget til at melde ud.
- Den 5. april kontaktede vi gravefolk, svejsere samt leverandører af målere, skabe og alle de andre materialer, vi skal bruge. Vi tog dem i ed og bad om deres bedste bud – og det har vi så bemandet ud fra. Det gør også, at vi har kunnet accelerere op og forventer at holde tidsplanen. Det har krævet en stor indsats fra vores underleverandører, fortæller Henrik Kraglund.
Skriv kommentar