Jels: Fjernvarmeprojekt tager vigtigt skridt i sidste øjeblik
Et nyt fjernvarmeprojekt i Jels har på under tre måneder opnået de påkrævede 450 tilkendegivelser, og en forundersøgelse sættes nu i gang. Det var dog lige på et hængende hår, for havde man ventet meget længere med projektet, risikerede man, at fjernvarmegrundlaget var blevet udhulet af varmepumper.
Lidt under tre måneder skulle det tage, før fjernvarme gik fra drøm til realitet i den lille sønderjyske by Jels.
På rekordtid har en arbejdsgruppe i byen nemlig fået indsamlet nok fjernvarmetilkendegivelser til, at de indledende undersøgelser af etableringen af et lokalt fjernvarmeselskab nu igangsættes.
Arbejdsgruppen begyndte at indsamle tilkendegivelser til fjernvarme på baggrund af, at de blev kontaktet af to lokale boligforeninger, som samlet kom med 155 boliger. Derudover har man kontakte lokale virksomheder i byen og har fået tilkendegivelser fra private udlejere og erhvervsdrivende.
Det hele kulminerede i et borgermøde for 14 dage siden, hvor 150 yderligere interesserede borgere tilkendegav deres ønske om at få fjernvarme, og nu har det hårde arbejde altså givet pote. I skrivende stund har man nemlig fået samlet 459 tilkendegivelser ud af 740 potentielle, og dermed kan man gå videre med projektet.
Var man begyndt at indsamle tilkendegivelser bare et halvt år senere, så billedet dog sandsynligvis noget anderledes ud, fortæller Janus Lynggaard, som er medlem af den lokale arbejdsgruppe.
- Da vi manglede omkring 20 tilkendegivelser valgte jeg at bruge et par timer på at stemme dørklokker. Og halvdelen af dem, der åbnede, havde enten allerede bestilt eller fået en varmepumpe installeret, forklarer han og konstaterer:
- Var vi startet om seks måneder forventer jeg, at langt flere ville have valgt egne løsninger som en varmepumpe eller lignende. Og så havde der været et for lille grundlag til, at vi kunne etablere fjernvarme.
At varmepumperne allerede er kommet til Jels har ifølge Janus Lynggaard gjort det mere vanskeligt at samle byens husstande bag fjernvarmeprojektet. Helt generelt har arbejdsgruppen dog oplevet en enorm opbakning til den grønne opvarmningsform.
- Nogle af dem med varmepumper, som er 4-5 år gamle har også sagt, at de hellere må få skrevet sig op, for på et tidspunkt skal de jo skiftes ud. Der er måske en enkelt eller to borgere, som har været voldsomme modstandere af projektet, men ud af 800 synes jeg, at det stadig er en virkelig god opbakning, siger Janus Lynggaard og tilføjer:
- Alt i alt må det bare være smartere, hvis vi ejer det sammen. Løsningen med, at teknologien kun skal skiftes ét sted i fremtiden, giver virkelig god mening.
Vil bruge restprodukt og overskudsvarme i produktionen
Ideen om, at der skulle fjernvarme til Jels, kom mildest talt fra et lidt uortodokst sted. Da han så brandbilerne rykke ud til den lokale gulvfabrik, som flere gange om året har brand i deres spånsilo, konstaterede Janus Lynggaard nemlig tørt, at det spildprodukt da måtte kunne bruges til at lave noget fjernvarme på.
Og netop gulvfabrikkens træaffald er da også en af de potentielle produktionskilder, når fjernvarmeværket i Jels forhåbentlig står klar. Arbejdsgruppen er nemlig gået i dialog med fabrikken og taler samtidig også med en anden lokal virksomhed, som potentielt kan levere overskudsvarme til det kommende fjernvarmenet.
Alt i alt satser Janus Lynggard og arbejdsgruppen derfor på, at varmeproduktionen i Jels blandt andet skal komme fra en biomassekedel og overskudsvarme.
- Men vi kommer ikke udenom også at etablere en eller anden form for varmepumpeløsning, og samtidig kommer en elkedel til at stå højt på ønskelisten. Det vigtigste for os er sådan set, at vi ikke satser på én teknologi, men er fleksible og kan skifte rundt mellem de forskellige produktionsformer, forklarer han.
Fjernvarmen lader vente lidt på sig
Fjernvarmen er ikke kommet til Jels tidligere, da de omkringliggende fjernvarmeselskaber ikke har mulighed for at levere varme til byen. Netop derfor har man konstateret i byen, som i dag primært forsynes med gas, at den mest realistiske løsning var at bygge noget selv.
Med tilstrækkeligt mange tilkendegivelser er der altså nu ikke meget andet at gøre end at vente, hvis man bejler til fjernvarmen i Jels. Og under normale omstændigheder ville kun gå omkring halvandet år, før den første jelsing kunne tænde for den bæredygtige boligopvarmning.
- Men med den nuværende situation, hvor der er mangel på ressourcer og arbejdskraft, bliver den tidshorisont dog usikker. Måske går der mellem 2 og 2,5 år i stedet, siger Janus Lynggaard og understreger;
- Det, der har været min og arbejdsgruppens indstilling, er at vi ikke ville hænge i bremsen på indhentning af tilkendegivelser. Det er vi nået i mål med, så nu har vi gjort alt, hvad vi kan, for at fjernvarmen skal komme ud hurtigst muligt.
I den kommende tid tager arbejdsgruppen i Jels fat i et rådgivningsfirma, der kan lave de nødvendige beregninger, så grundlaget for et fjernvarmeværk i byen kan blive ordentligt belyst.
Sideløbende skal Vejen Kommune inddrages i planerne, så der kan ske en afklaring af mulig placering af værket, varmeplaner, lokalplaner og om også en lokal skole og børnehave skal kobles på fjernvarmen. Det er arbejdsgruppens ambition, at både forundersøgelsen og afklaringen med Vejen Kommune kan være i gang før sommerferien.
Skriv kommentar