Gå til hovedindhold
Elmarked & Eltariffer

Nye tariffer for producenter af el

Fjernvarmeværker der producerer elektricitet skal betale de nye producenttariffer, der forventes at være gældende fra den 1. januar 2023.

1. sep. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Anders Balle Jørgensen, abj@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Producentbetaling er en samlet betegnelse, der dækker over både tilslutningsbidrag, der betales en gang, og en indfødningstarif, der betales løbende og afhænger af den producerede mængde. Producentbetalingen skal dække omkostninger til at tilslutte en ny elproducent samt dække de løbende driftsomkostninger. Alle producenter - både nye og eksisterende - skal betale indfødningstarif, mens det kun er nye producenter, der skal betale tilslutningsbidrag. Producentbetalingen vil variere alt efter, hvor i landet man er tilsluttet eller hvor i landet man ønsker en ny tilslutning.

    Producentbetalingen er en betaling til Energinet og de lokale elnetvirksomheder, der ejer og driver elnettet. Der er tale om ændringer i den nuværende indfødningstarif til Energinet, mens der også indføres et nyt tilslutningsbidrag til Energinet samt indfødningstariffer og tilslutningsbidrag til lokale netvirksomheder.

    Såvel Elforsyningsloven fra december 2021 som Klimaaftalen fra juni 2020 forudsætter, at der skal indføres producentbetaling. Formålet er, at elproduktionsenheder i højere grad fremadrettet bliver placeret tæt på de enheder, der forbruger el.

    Indfødningstarif

    Størrelsen på indfødningstarif til netvirksomheden er ikke kendt. Det er den enkelte netvirksomhed, der beregner indfødningstariffens størrelse på baggrund af den godkendte metode.

    Som en del af de almindelige varslingsregler, vil netvirksomhederne formentlig melde de nye indfødningstariffer ud i løbet af august/september. Indfødningstarif til netvirksomhederne skal kun betales af producenter, der er tilsluttet på distributionsnettet .

    Alle producenter skal betale indfødningstarif til Energinet. Satsen bliver 0,3 øre/kWh i såkaldt ”forbrugsdominerede områder” og 0,9 øre i såkaldte ”produktionsoverskudsområder”.

    Distributionstilslutning – netvirksomheder

    Tilslutningsbidraget kommer til at afhænge af, hvilken geozone, man ønsker at blive tilsluttet i. Hvis man ønsker tilslutning i en rød geozone, så vil det være dyrere at blive tilsluttet sammenlignet med en situation, hvor man ønsker tilslutning i en grøn geozone (se kort nedenfor).

    Kilde: Bilag 6.2: Anmeldelse af model for producentbetaling til eldistributionsnettet – Hoveddokument, side 15.

    Det skal bemærkes, at de anmeldte priser ikke er gældende for Cerius og Radius, som dækker København og næsten hele Sjælland. Både Cerius og Radius vil på et senere tidspunkt anmelde deres eget tilslutningsbidrag, som beregnes efter samme metode, som resten af landet, men som forventeligt bliver højere.

    Transmissionstilslutning – Energinet

    Energinets foreløbige prisudmeldinger er, at det vil koste omkring 7 mio. kr. at blive tilsluttet i 150 kV nettet, 8 mio. kr. at blive tilsluttet i 220 kV nettet og 11 mio. kr. i 400 kV nettet. Priserne er indikative.

    Herudover, skal man betale 0,12 mio. kr./MW, hvis man ønsker tilslutning i de såkaldte produktionsoverskudsområder.

    Du kan herunder downloade  detaljerede beskrivelser af de anmeldte metoder fra henholdsvis GPD og Energinet. Du er også velkommen til at kontakte Dansk Fjernvarme.

     

    Energinet metodebeskrivelse for producentbetaling 220901
    GPD Hoveddokument 220901

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...