Gå til hovedindhold
Konverteringer

Tønder: På blot ét år er naturgassen næsten fortid

Et år i den grønne omstillings tegn har gjort underværker for Tønder Fjernvarmeselskab – lige i rette tid. Varmeproduktionen var nemlig frem til 2021 ellers baseret på 100 procent naturgas, men på bare ét år har et nyt flisværk, en elkedel og elvarmepumper virkelig sat skub i den grønne fjernvarme.

26. jan. 2023
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Med etableringen af et nyt flisværk og installationen af en 15 MW elkedel i 2021, er der på bare ét enkelt år sket et radikalt skifte i varmeproduktionen i Tønder. I dag produceres fjernvarmen på 30 procent biomasse, 50 procent el på elkedel og eldrevne varmepumper og kun 20 procent naturgas – en meget fleksibel og bæredygtig produktion sammenlignet med de 100 procent naturgas, man indledte år 2021 med.

    Og det er der god grund til at glæde sig over, hvis man er fjernvarmekunde i Tønder. At der nu er taget hårdt fat omkring den grønne omstilling har nemlig gjort, at man er sluppet nådigt under energikrisen. Ikke overraskende glæder det Tønder Fjernvarmeselskabs direktør, Lars Rytter:

    - Man må sige, at det lige var i rette tid, at vi kom i gang med den grønne omstilling. I runde tal er vi jo ’sluppet med’ kun at skulle sætte prisen op med 10 procent sammenlignet med sidste år. Og det er et prisleje, som bestemt er til at leve med. Vi har været heldige med at få etableret tre forskellige nye produktionsenheder sidste år, fortæller han og uddyber:

    - Vores elkedel har sparet os for at sende en underdækning på omkring 7 millioner kroner ud til forbrugerne, hvis vi havde produceret fjernvarmen på naturgas. Samtidig har vores nye fliskedel også skabt en stor besparelse, og vi har været begunstiget af, at vores to varmepumper blev koblet over på el i oktober.

    Elkedel tjente sig selv ind på tre måneder

    En elkedel på 15 MW er en forholdsvis dyr investering for et fjernvarmeselskab med godt 2.800 forbrugere. 7,3 millioner dyr for at være helt præcis. Da deres nye elkedel stod klar i september sidste år, var det derfor også Tønder Fjernvarmeselskabs forventning, at det skulle tage 3-4 år før investeringen havde tjent sig selv ind.

    Så lang tid skulle de dog slet ikke vente, for med de tårnhøje gaspriser tog det ikke mere end 3 måneder, før man havde sparet de 7,3 millioner kroner ved at producere fjernvarme på el fremfor naturgas.

    At elkedlen kunne tjene sig selv ind på rekordtid var selvfølgelig en god nyhed for Tønder Fjernvarmeselskab, men ifølge Lars Rytter er der lidt skår at finde i glæden.

    - Indtjeningen af vores investering kunne jo lade sig gøre på en lidt træls baggrund, da gasprisen er eksploderet så voldsomt. Jeg havde hellere set, at det ikke var for prisstigningerne, siger han og tilføjer:

    - Med elkedlen er det lykkedes os at ramme nogle huller i elmarkedet, hvor elprisen bestemt har været høj, men stadig en hel del billigere end naturgas.

    Havde gerne set, at naturgassen var erstattet helt

    Det første skridt på vejen mod grøn omstilling i Tønder Fjernvarmeselskab var deres flisværk, som blev taget i brug først på året i 2021. Her produceres 30 procent af det samlede varmebehov på biomasse i form af lokal træflis.

    Flisværket har altså haft stor betydning for fjernvarmeselskabets evne til at fastholde nogenlunde samme varmepris som sidste år – men havde det været op til Tønder Fjernvarmeselskab, var biomasse en endnu større del af deres produktionsmiks.

    - Vi havde egentlig gerne set, at vores fliskedel havde været 2-3 gange større, men projektbekendtgørelsen i forhold til biomasse gjorde desværre, at det ikke var muligt. Havde vi fået den størrelse anlæg, vi ønskede, kunne vi nærmest have været helt foruden naturgas i fjernvarmeproduktionen i dag, siger Lars Rytter.

    Nu kigger man i Tønder derfor ind i yderligere investeringer, der kan frigøre fjernvarmeselskabet helt af naturgassen. Og lige nu er varmepumper ifølge Lars Rytter den mulighed, der er. Ideen om flere af dem er man dog ikke helt varm på.

    - Vi står ikke med hænderne over hovedet overfor muligheden, da vi helst ikke ser for mange varmepumper i vores produktion. Vi har haft lidt udfordringer med nedbrud i vores varmepumper, så vi håber i stedet på, at der måske snart igen åbner sig et vindue for at bruge mere biomasse i vores varmeproduktion, forklarer direktøren.

    Andre klikkede på...