Gå til hovedindhold
Produktion

Unikt produktionssystem giver billig varme i Assens

Egen elproduktion på solceller og vindmøller kombineret med en varmepumpe udgør et unikt produktionssystem, som har givet Assens Fjernvarme en sikker måde at navigere i elmarkedet på. Det sikrer forbrugerne en af de laveste fjernvarmepriser i landet.

19. okt. 2022
Tekst af Anders Balle Jørgensen, abj@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    For tiden er der god grund til at glæde sig, hvis man er kunde hos Assens Fjernvarme.

    Fjernvarmeselskabet på Vestfyn trodser nemlig inflation og tårnhøje energipriser med en varmepris, der ligger blandt landets laveste.

    Det mærkede forbrugerne særligt i september, da Assens Fjernvarme annoncerede, at årets sidste rate ikke skulle betales. I løbet af 2022 har selskabet nemlig produceret så billig varme, at man allerede i september kunne se, at varmeprisen for året ville blive lavere end først antaget – i dag er den helt nede på 7.558 kroner for et standardhus.

    Og forklaringen på den billige varme skal særligt findes i fjernvarmeselskabets banebrydende produktionssystem, som er designet til at afbøde svingende energipriser.

    Ved at kombinere elproduktion på solceller og vindmøller med en varmepumpe og et kraftvarmeværk, har man hele tiden mulighed for at levere fjernvarme til stabile og lave priser ved at omstille varmeproduktionen ud fra bevægelser på elmarkedet. Og det har gjort underværker, siden Assens Fjernvarme etablerede anlægget sidste år.

    Solceller spiller central rolle i produktionen

    Ideen til det nye produktionssystem udsprang af de store forandringer, man har set på elmarkedet i de sidste mange år, fortæller Assens Fjernvarmes direktør, Marc Roar Hintze. Liberaliseringen af det danske elmarked har ifølge ham nemlig forandret stabile elpriser til meget svingende elpriser.

    - Jo mere vedvarende energi, der er kommet ind i systemet, jo større udsving har der været. Og vi satte os derfor for at undersøge, hvordan man kunne basere en forretningsmodel på svingende elpriser. Det har vi løst ved at koble eksisterende teknologier sammen på en ny måde, forklarer direktøren.

    Som noget helt nyt for fjernvarmebranchen spiller solceller en central rolle i systemet. Traditionelt set bruger man solvarmeanlæg i branchen, men i Assens har man altså valgt en anden løsning. Og det er der flere grunde til, siger Marc Roar Hintze.

    - Der er virkeligt sket noget med solcelleteknologien. Lige nu bliver de stort set mere og mere effektive for hvert kvartal, der går – og prisen falder drastisk. Samtidig producerer solvarmeanlæg varme om sommeren, som man ikke har brug for, fortæller direktøren og fortsætter:

    - Derfor fik vi ideen til at bruge solceller i stedet. Ved at koble teknologien med varmepumper, som efterhånden har fået en attraktiv pris og størrelse, kan vi levere strøm fra solcellerne til varmepumpen.

    Som endnu et led i at skabe et stabilt varmesystem, har man i Assens desuden valgt at vende solcellerne mod øst og vest. Det sparer plads og giver en større og mere jævn elproduktion fordelt hen over døgnet. På den måde kan man levere mere strøm til varmepumpen og sælge det overskydende ud på elmarkedet.

    - Solcellerne kan selvfølgelig ikke levere strøm til varmepumpen hele tiden. Så til vinter og efterår har vi vindmøller og kraftvarmeværk, og derudover kan vi købe strøm på elmarkedet, siger Marc Roar Hintze.

    Handel på elmarkedet gør varmeprisen stabil

    I det hele taget er handel på elmarkedet kernen i Assens Fjernvarmes produktionssystem. Med solceller, vindmøller, en varmepumpe og et biomassefyret kraftvarmeværk er man nemlig i stand til konstant at tage højde for elpriser, uanset om de er høje, lave eller ligger på gennemsnittet.

    Ved høje elpriser sælger man grøn strøm fra solceller, vindmølle og kraftvarmeværk ud på elnettet. Og er de lave, køber man strøm ind til produktionen på varmepumpen og en elkedel. Når elprisen ligger på gennemsnittet, bruger man egenproduceret strøm til varmepumpen.

    Men når man handler på et marked, der er så komplekst som elmarkedet, kan det hurtigt blive administrativt tungt. Det har Assens Fjernvarme dog fundet en løsning på, fortæller Marc Roar Hintze:

    - Vi har arbejdet en del med digitalisering, fordi det kræver et enormt komplekst system at få prognoser om sol, vind, udetemperaturer og elmarkedet ind i planlægningen og driften af produktionen. Man kan ikke gennemskue et så dynamisk system. Der skal algoritmer til – og derfor har vi fået EMD til at udvikle et system til os, siger han.

    Fremtidssikret system

    Assens Fjernvarmes nye produktionssystem har været længe undervejs. Netop fordi der er tale om et helt nyt produktionssystem, har det taget næsten fire år at få de rette tilladelser fra myndighederne, forklarer Marc Roar Hintze. Selve opførelsen af anlægget klarede man på kun ét år. Timingen kunne næsten ikke have været bedre med den energikrise, som for alvor tog fart omkring årsskiftet.

    På trods af krisen understreger direktøren nemlig, at han heller ikke forventer voldsomme prisstigninger i fremtiden i Assens.

    - Så længe der er sol, vind og udeluft til rådighed, er vi godt stillet. Det her system er usædvanligt robust og prisstabilt – og det viser også bare, at den billigste energi, man overhovedet kan få i dag, er den grønne. Man kan simpelthen ikke gøre det billigere end med sol og vind, siger han og fortsætter:

    - Lige nu er vi inde i en forsyningskrise, men det gør ikke den grønne omstilling mindre vigtig. For tiden ser man lidt bort fra den i nød, men det vigtigste er altså stadig, at vi får nedbragt CO2-udslippet og kommer tilbage på det grønne spor. Og når man så kan gøre det ved at sætte priserne ned, kan man ikke andet end at være glad.

    Vejen er banet for andre selskaber

    De tydelige resultater, Assens Fjernvarme har opnået med det nye produktionssystem, taler for sig selv: Løsningen virker. Og med de barrierer, man har fået nedbrudt undervejs, tror Marc Roar Hintze på, at det nu er nemmere for andre fjernvarmeselskabet at drage fordel af den.

    - Jeg tror, vi har trådt græsset lidt ned undervejs. Det, der har taget længst tid, har været at få forståelse og godkendelse de relevante steder – og nu hvor vi har fået bygget et anlæg hos os, kan man se, at det er godt for både vores varmeforbrugere og for elnettet. Når elnettet er belastet, aflaster vi det, og når der er mangel, kan vi levere ud på det, siger han.

     

    Andre klikkede på...