Gå til hovedindhold
Cybersikkerhed & Beredskab
Medlemmer
Jura

Beredskabslovgivning er på vej for fjernvarmesektoren

Fra sommeren 2024 vil fjernvarmesektoren få sin egen beredskabslovgivning. Men det er nu, der skal arbejdes med at forberede sig på den nye lovgivning.

03. okt. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Fjernvarme- og fjernkølingssektoren kan se frem til at få en helt ny lovgivning for beredskab. Loven kommer til at indeholde klassisk beredskabsarbejde med fx risikovurderinger men derudover også implementering af to EU direktiver; NIS2 og CER direktiverne.

    Den nye lov skal træde i kraft fra den 1. juli 2024, og bekendtgørelserne vil få virkning fra 17. oktober 2024. Fjernvarmeselskaberne skal så have beredskabsplaner og indberetning til myndighederne klar fra sommeren 2025.

    Dansk Fjernvarme tilbyder at hjælpe alle medlemmer med at blive klar til den nye beredskabslovgivning, der kommer til at gælde for alle fjernvarmeselskaber.

    - Alle fjernvarmeselskaber og selskaber, der tilbyder fjernkøling, skal allerede nu forberede sig på de nye lovkrav. EU direktiverne har nedre grænser med en samlet omsætning på over 10 million Euro for at være omfattet. Og det kan man hurtigt komme over f.eks. hvis man er fjernvarme sammen med vandforsyning i en fælles ”koncern”, betoner projekt- og udviklingskonsulent i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

    Dansk Fjernvarme tilbyder hjælp

    Der er fjernvarmeselskaber, som allerede er omfattet af den gældende beredskabslovgivning i elsektoren og de gamle NIS regler. Det er selskaber med kraftvarmeanlæg, hvor elkapaciteten er over 25 MW. Men nu kommer der også beredskabskrav for fjernvarmedelen.

    Kim Behnke oplyser, at Dansk Fjernvarme vil hjælpe med at få adgang til relevant, nærværende og konkret viden til medlemmerne, så det ikke bliver dyre konsulenter, der ser en ny forretning.

    - Helt konkret skal man som fjernvarmeselskab være opmærksom på, at de nye regler også gælder for fjernkøling. Hvis man er et selskab, der også har vandforsyning, spildevand, el, gas eller anden forsyning i samme ”koncern”, så vil særligt EU reglerne (NIS2 og CER) gælde for det hele.  Uanset om man kalder sig multiforsyning eller har et serviceselskab, så vil reglerne få indflydelse, understreger han.

    NIS2 reglerne handler mest om de fysiske domæner for IT og OT udstyr (administration og teknisk drift). Det vil sige, at der skal være styr på, hvor ens data fysisk er placeret, og om data hos underleverandører er sikret mod både hackerangreb og mod hærværk? Og hvis der kommer nedbrud, hvem hjælper da med at komme i normal drift igen?

    CER reglerne handler meget om sikring af anlæg mod sabotage, tyveri eller hærværk. Igen – der skal være styr på, om der er hegn omkring varmepumpens store køleranlæg, og om bygninger er korrekt aflåst? Er der overvågning eller anden tyverisikring?

    - Det er forhold, der skal med i den generelle beredskabsplanlægning, og derfor bliver alle berørte. Energistyrelsen er myndighed på området, og da der er tale om ny lovgivning, vil Forsyningstilsynet godkende de omkostninger, der følger af arbejdet med beredskabsarbejdet, forklarer Kim Behnke.

    Flere muligheder

    Han nævner videre, at nogle selskaber vil mene at de allerede har styr på disse forhold. Det er godt, da arbejdet med dokumentation og beredskabsplaner så bliver meget lettere.

    Der er dog selskaber, hvor det ikke handler om penge, men om tilstrækkelig arbejdskraft til at få de nye opgaver løst. Her er der flere muligheder for hjælp.

    • For det første vil Dansk Fjernvarme hjælpe med relevante og konkrete vejledninger og tilbud om efteruddannelse.
    • For det andet kan der være stor nytte ved at gå sammen med kollegaer og i fællesskab løse de nye beredskabsopgaver.
    • For det tredje kan selskaber tilbyde kolleger at løse opgaven for dem.
    • Og for det fjerde er der muligheden for at få hjælp fra DFH, som udvikler en ny ydelse målrettet fjernvarmesektoren.

    Der er også en femte mulighed hvor hjælp købes fra eksterne konsulenter. Det kan dog både være dyrt og usikkert.

    Den nye beredskabslovgivning træder i kraft i sommeren 2024 og første indberetning m.v. er i sommeren 2025. Det er ikke på nogen måde en afslutning, men blot starten på en ny forpligtelse og aktivitet, som vil skulle imødekommes hvert år fremover.

    Formålet er at gøre fjernvarme og fjernkøling mere robust, sikring af høj forsyningssikkerhed og undgå af kriminelle, hackere eller hærværksfolk gør skader på fjernvarmesystemerne. 

    Andre klikkede på...