Dansk Fjernvarme lægger op til samarbejde om nye beredskabsregler
Der er nye beredskabsregler på vej for fjernvarmesektoren, der vil udgøre rammen, som fjernvarmeselskaberne skal arbejde inden for. Husk informationsmøder senere på måneden.
Fjernvarmesektoren arbejdere allerede med beredskabsplaner – herunder risikoanalyser, krisescenarier og fokus på forsyningssikkerhed – samt med værn mod cyberangreb på det tekniske udstyr. Det sker i det store og hele uden, at myndighederne har haft love og regler med pålæg og krav.
Det er sket ud fra den antagelse, at fjernvarmeforsyningen er energiforsyning, som vores samfund ikke kan klare sig uden. Nu venter der så ekstra krav til beredskabet hos fjernvarmeselskaberne, og man kan med rette stille spørgsmålet: Hvorfor er det overhovedet nødvendigt at lave nye beredskabsregler?
Projekt- og udviklingskonsulent i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke, fortæller, at behovet for ny beredskabslovgivning for fjernvarme- og fjernkølingssektoren skal ses i lyset af at truslerne mod vores energiforsyning er stigende.
- Det er ikke længere kun tale om risikoen for cyberangreb mod sektorens computersystemer eller havarier af produktionsanlæg, der er tale om længere. Der er kommet en ny dagsorden med sabotage mod naturgasrør; der er energikriser som følge af voldsomme krige; der er klimaforhold med stormflod, skybrud og oversvømmelser, siger han og fortsætter:
- Derfor skal beredskabsplaner tænkes langt bredere end klassisk forsyningssikkerhed med sikring af brændsler. Der er behov for at risikoanalyser, tættere samarbejde med de andre energiområder og tætte relationer til myndighederne.
Ikke belastning, men aflastning
Den kommende beredskabslovgivning for fjernvarme- og fjernkøling vil således sammen med implementeringen af NIS2 og CER direktiverne fra EU blive de nye rammer fjernvarmeselskaberne skal arbejde inden for.
Det skal ikke bare blive en belastning, men en aflastning, når fjernvarmeselskaber, myndigheder og Dansk Fjernvarme samarbejder om de nye regler. Noget af det nye er, at bestyrelserne skal involveres langt mere., og samtidig vil de nye regler ikke gælde for alle, men for nogle ud fra devisen: Jo større, jo flere krav.
I den sammenhæng er det Dansk Fjernvarme, der har den direkte dialog med Energistyrelsen for at arbejde hen mod, at de nye regler for alvor vil træde i kraft i 2025.
- Det betyder omvendt ikke, at selskaberne kan vente med at forholde sig og foretage sig noget, men derimod at der er tid til at gøre arbejdet ordentligt uden at det bliver uoverkommeligt, understreger Kim Behnke.
Samarbejde gennem informationskampagne
Dansk Fjernvarme starter informationskampagnen for den nye beredskabslovgivning med fire fyraftensmøder, der er uden deltagerbetaling og med invitation til både driftsmedarbejdere, ledere, formænd og bestyrelsesmedlemmer. Møderne holdes alle i tidsrummet fra kl. 16.00-17.30.
Det første møde er 21. november i Kolding, derefter 22. november i Aars, så følger 29. november i Køge og slutteligt 4. december i Kolding.
Til opsamling bliver der et webinar den 8. december.
På informationsmøderne deltager Energistyrelsen med indlæg om de kommende nye beredskabsregler. Bemærk at Energistyrelsen også holder et Sektormøde den 21. november om formiddagen.
Dernæst følger Dansk Fjernvarmes otte Regionalmøder i februar og marts 2024, hvor den nye beredskabslovgivning er et stort punkt. Dansk Fjernvarme vil derefter invitere til ni forskellige kurser i perioden april-maj-juni 2024, hvor man kan lære om NIS2 reglerne, brand og sikring, beredskabsplaner osv.
Nogle af kurserne vil blive overtegnet og så udbudt flere gange også i efteråret 2024.
- Dansk Fjernvarme påtager sig at udarbejde vejledninger til medlemmerne og gennem medlemsservice yde mest mulig hjælp. De nye beredskabsregler er noget, der skal samarbejdes om. For nogle selskaber er der ikke kræfter til selv at lave alt det nye beredskabsarbejde. Her vil DFH komme med et tilbud om beredskabsadministration mod betaling, siger Kim Behnke.
Informationsmøder om beredskab
Dansk Fjernvarme har i alt fire orienteringsmøder klar i november og december.
Det er gratis at deltage, men der er krav om forhåndstilmelding.
👉 Du kan melde dig til her, hvor det fremgår, hvor og hvornår møderne finder sted.
Webinar
Har du ikke mulighed for at deltage i et af informationsmøderne, kan du i stedet tilmelde dig webinaret den 8. december:
Kim Behnke
Strategi og udvikling
Projektledelse
Dansk Fjernvarmes Handelsselskab
Beredskabsarbejde
Mobil:
+45 24 95 46 40
E-mail: kib@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar