Gå til hovedindhold
Energipriser
Forsyningssikkerhed
Dansk Fjernvarme

Der er stadig energikrise i EU

Selv om gaslagrene er godt fyldt op i både Danmark og resten af EU, så er der fortsat en energikrise. Hvordan vi kan sikre forsyningssikkerheden, bliver belyst på Landsmøde 2023.

3. okt. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Der er valg til Europa-Parlamentet i 2024 - og Landsmøde 2023 skyder valget i gang med stor debat mellem kandidaterne under overskriften forsyningssikkerhed.

Indhold

    Det kan være besnærende at tro, at energikrisen fra 2022 nu er ikke bare under kontrol, men også er forsvundet. Den er måske mere eller mindre under kontrol, men det vil være en fejltolkning at tro, at den er overstået, selv om gaslagrene er fyldte, og gaspriserne atter ser fornuftige ud.

    Både Energistyrelsen og Dansk Industri har hver for sig advaret om, at energikrisen sagtens kan komme i udbrud igen. Og det vil potentielt kunne påvirke ikke bare forsyningssikkerheden i Danmark – det kan også sende fx gaspriserne på himmelflugt igen.

    - Det er absolut aktuelt fortsat at have fokus på såvel den danske som den europæiske forsyningssikkerhed. Helt centralt for det fokus bør være, hvordan vi får omstillet både Danmark og EU væk fra fossile energikilder og over på grønne kilder, siger kommunikationskonsulent i Dansk Fjernvarme, Katrine Fugl.

    KL og NEKST

    Netop den udfordring bliver nu italesat på Landsmøde 2023, hvor der er et helt tema om det med indlæg og debat. Det sker på førstedagen af landsmødet torsdag den 26. oktober – om eftermiddagen fra 15.15 til 16.30.

    - Her vil vi have fokus på, hvordan vi griber både den nødvendige omstilling og den ligeså aktuelle sikrings af energiforsyningerne an. Og det bliver naturligvis med fjernvarme som et helt centralt omdrejningspunkt, fortæller Katrine Fugl.

    For at få emnet belyst fra en danske vinkel kommer formanden for KLs Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, borgmester i Frederikshavn, Birgit S. Hansen. Hun giver sit syn på kommunernes rolle i forsyningssikkerheden og stiller spørgsmålet, hvorvidt kommunerne bliver ladt i stikken af regeringen.

    Det næste punkt på eftermiddagen bliver et bud på, hvad der kan komme ud af NEKST-samarbejdet, der er et af regeringens centrale bud på, hvordan den grønne omstilling kommer fra skrivebordet og ud til virkeligheden.

    - Vi sammensætter et panel med tre medlemmer af NEKST, der har hver deres fjernvarmehat på, siger Katrine Fugl og nævner, at det er direktør i Vestforbrænding, Steen Neuchs Vedel samt Tina Kramer fra Rambøll og formand for Ribe Fjernvarme, Henrik Holst Elstrøm.

    EP-valget bliver skudt i gang

    Hele temaet bliver rundet af med en debat med ikke mindre end syv kandidater til Europa-Parlamentet, der er på valg i 2024. Det er Kira Marie Peter-Hansen (SF), Niels Fuglsang (S), Stine Bosse (M), Sigrid Friis (RV), Mads Strange (LA), Ulla Tørnæs (V) og Per Clausen (EL).

    - I al beskedenhed mener vi, at det må være den første debat med deltagelse af så mange kandidater til parlamentet, og derfor vælger vi at annoncere det som en kick-start på valget, der jo finder sted i 2024. Hovedfokus bliver både forsyningssikkerhed og europæisk energi- og klimapolitik, siger Katrine Fugl.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...