Gå til hovedindhold
Medlemmer
Forsyningssikkerhed
Klima- & Miljøforhold

DIN Forsyning har lagt fundament for fremtidens fjernvarme i Esbjerg

FJERNVARMEPRISEN 2023: DIN Forsyning er på baggrund af deres innovative og fremtidsskuende fjernvarmeprojekt “Fremtidens Fjernvarme” nomineret til Fjernvarmeprisen 2023.

12. okt. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
Luftfoto af Din Forsynings anlæg på havnen i Esbjerg
  • Læs op

Indhold

    Hos DIN Forsyning kan man i disse dage se ekstra meget frem til Dansk Fjernvarmes landsmøde, hvor Fjernvarmeprisen 2023 uddeles. Selskaber er nemlig at finde blandt de tre nominerede til årets pris.

    DIN Forsyning er nomineret til Fjernvarmeprisen 2023 fordi selskabet med projektet ”Fremtidens Fjernvarme” i Esbjerg er med til presse rammerne for fjernvarme og til at sætte fjernvarmen i centrum for byudvikling.  

    -Vi er stolte over vores projekt, fordi vi har været i stand til at bevise, at vi i stedet for at lave store investeringer i kraftvarme kan fremme elektrificering med brug af store, kollektive varmepumper.

    Claus A. Nielsen, forretningsudviklingschef hos DIN Forsyning

    - Vi er selvfølgelig utroligt beærede over at blive nomineret til den her pris, fordi det jo er den største anerkendelse man kan få indenfor den danske fjernvarmebranche, og at blive anerkendt på et tidspunkt hvor fjernvarmen er så innovativ, og langt i sin udvikling er en stor ære, siger forretningsudviklingschef hos DIN Forsyning, Claus A. Nielsen.

    Et mix af grønne teknologier

    Projektet “Fremtidens Fjernvarme” introducerer et mix af flere grønne teknologier som erstatning for det kulfyrede kraftvarmevarmeværk; gaskedler, biooliekedler, elkedel, biomassekedel og ikke mindst verdens største havvandsvarmepumpe på 70 MW med CO2 som kølemiddel.  Alt sammen bygget til at kunne yde balanceydelser til nettet. Dertil kommer et nyt distributionscenter med differentierede udpumpningstemperaturer til fire individuelle fjernvarmenet.

    - Vi er stolte over vores projekt, fordi vi har været i stand til at bevise, at vi i stedet for at lave store investeringer i kraftvarme kan fremme elektrificering med brug af store, kollektive varmepumper, siger forretningsudviklingschef hos DIN Forsyning, Claus A. Nielsen.

    Her kan du se præsentationsvideoen fra DIN Forsyning. Video: Jesper Voldgaard.

    For at få lov til at starte projektet, skulle selskabet først blive løst af kraftvarmekravet – hvilket lykkedes som et af de første selskaber i de centrale områder. Det vil bane vejen for andre varmeproducenter med grønne ambitioner.

    Videns –og erfaringsdeling er et ansvar

    DIN Forsyning har med deres projekt tiltrukket meget opmærksomhed fra resten af branchen. Her er det – udover besøg fra øvrige fjernvarmeselskaber i Danmark – også blevet til interesse og besøg fra blandt andet Finland, Estland, Kina, Canada og Litauen, mens der også har været studerende fra det amerikanske MIT Universitet på besøg for et oplæg om varmepumper.  

    - Når man påtager sig et udviklingsprojekt som ”Fremtidens Fjernvarme”, påtager man sig også et formidlingsansvar, hvor resultater og erfaringer deles. Igennem det sidste år har DIN Forsyning oplevet en stadigt stigende interesse. Både forsyningsselskaber og uddannelsesinstitutioner i ind- og udland har været på besøg eller har fået besøg. DIN Forsyning og Esbjerg er også blevet brugt som case i den tyske debat om grøn omstilling, fortæller Claus A. Nielsen.

    Med projektet støtter DIN Forsyning Esbjergs mål om at blive CO2-neutral med et projekt, der viser at hvis man tænker fjernvarme og sektorkobling rigtigt, kan man komme rigtig langt i den grønne omstilling.

    Andre klikkede på...