Opdatering på ændringer for systemydelsesmarkedet
En lang række af Dansk Fjernvarmes medlemmers elkedler har de senere år været i drift grundet specialregulering, og en række af Dansk Fjernvarmes medlemmer bruger deres gasmotorer i regulerkraftmarkedet.

Mange af Dansk Fjernvarmes medlemmer er aktive på systemydelsesmarkedet, og da der i nærmeste fremtid, sker en række ændringer på disse områder, giver Dansk Fjernvarme en status i denne artikel. Dansk Fjernvarme orienterede tilbage i februar i år om ændringerne.
Status på specialregulering
Danske aktører har i en årrække hjulpet Tyskland med at skrue ned for elproduktionen eller op for elforbruget for at undgå at elnettet bryder sammen. Dette behov opstår fordi det tyske elnet ikke har kunnet håndtere de mængder el, der skal flyttes ned gennem Tyskland, når det blæser. Den tyske TSO, TenneT, har i disse situationer bedt den danske TSO, Energinet, om at modhandle, altså f.eks. betale danske elkedler for at forbruge strøm.
Dansk Fjernvarme kunne i februar berette om, at Energinet fra foråret 2023 ikke længere vil bruge specialregulering til at hjælpe tyskerne.
Fra og med 2. maj 2023 blev en del af den strukturelle modhandel flyttet fra regulerkraftmarkedet (som specialregulering) til intraday markedet, og efter planen vil al modhandel være flyttet til intraday markedet pr. 2. juli 2023.

Figur 1: Indkøbet af modhandelsmængder handlet i intraday øges gradvist fra 3. maj til 2. juli. Figuren angiver max volumen handlet i intraday (resten handles som specialregulering) og datoen angiver dag for energileveringen af modhandel handlet i intraday (mængderne handles dagen inden).
Energinet har udsendt en status på specialregulering/modhandel i maj måned, hvor der er handlet mellem 200-500 MW af modhandelsbehovet i intraday. Heri skriver Energinet, at TenneT i maj måned har sendt 495.164 MWh over den jysk-tyske grænse, og heraf er 121.070 MWh blevet solgt i intraday markedet, mens de resterende 374.094 MWh er blevet håndteret på sædvanlig måde som specialregulering i regulerkraftmarkedet. Et samlet modhandelsvolumen på knap 500 GWh er i øvrigt noget over normalen for årstiden.
Et af argumenterne for at overflytte modhandel fra regulerkraftmarkedet til intraday markedet var at opnå bedre konkurrence om leveringerne, og derfor er det interessant at sammenligne priser. De 121.070 MWh, der er blevet solgt i intraday markedet, har opnået en gennemsnitspris på 53,2 EUR/MWh. Desværre tillader Forsyningstilsynet prispåbud ikke, at gennemsnitsprisen for specialregulering offentliggøres, før der er gået tre måneder, men Energinet oplyser, at gennemsnitsprisen for specialregulering lægger mere end 25% under prisen, som er opnået i intraday markedet. Det kan være en konsekvens af, at det er lykkedes at opnå bedre konkurrence om leveringerne. Det hører selvfølgelig med til sammenligningen, at regulerkraftmarkedet har leveret en langt større del (ca. 75%) af den samlede mængde modhandel i maj måned.
Foruden den pris der kan opnås ved at handle i intraday markedet, kan det for aktører også være relevant at kigge på forskellen mellem spotprisen i day-ahead og prisen i intraday for den handlede modhandelsmængde. I de timer, hvor der er blevet solgt i intraday markedet, med en gennemsnitspris på 53,2 EUR/MWh, har den gennemsnitlige spotpris i day-ahead været 66 EUR/MWh. Denne prisforskel mellem intraday og day-ahead kan dog forventes at blive mindre i takt med at der kommer endnu mere konkurrence om leveringerne.
For så vist angår specialreguleringsomfanget, så er mere end halvdelen håndteret ved netting (dækning af opreguleringsbehov i Norden), mens i alt 160.000 MWh er håndteret ved nedregulering af anlæg, heraf 126.000 MWh i Vestdanmark og 34.000 MWh i Østdanmark.
Kvartersmarked for regulerkraft
En anden større ændring, som Dansk Fjernvarme i februar kunne berette om, er at det nuværende timebaserede regulerkraftmarkedet fremover bliver et kvarters marked.
Det betyder, at aktørerne fremtiden kun har 12,5 minut til at levere den fulde ydelse, hvor de i dag har 15 minutter til dette.
Hidtil har det været et krav, at aktører skulle prækvalificeres for at levere rådighedsbud, men det har ikke været nødvendigt, at blive prækvalificeret til at levere regulerkraft (selve energileveringen). Fremover, hvilket er senest i Q2 2024, skal aktører prækvalificeres for at levere mFRR energi. Når Dansk Fjernvarme taler med Energinet herom, er tilbagemeldingen fra Energinet, at Energinet forventer en pragmatiske proces herfor. Alt andet lige, så må det forventes, at dette medfører, at aktører fremover kun kan byde en mindre mængde ind i mFRR EAM (det nye regulerkraftmarked).
Foruden de strammere krav til aktiveringstid, betyder ændringerne også, at der på sigt formodentligt vil komme flere aktiveringer af et kvarters varighed.

Niels Larsen
Dansk Fjernvarmes Handelsselskab
Industrimedlemmer (Industriforum)
Mobil: +45 20 13 74 93
E-mail: nla@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar