Overskudsvarme til 45.000 i fare i Kalundborg
Der er et enormt potentiale for at udnytte lokal overskudsvarme i Kalundborg – men et nyt prisloft for, hvad den overskydende varme må koste, har allerede nu gjort indhug i potentialet.
Overskudsvarme til 45.000 husstande – fra 10-12 forskellige varmekilder.
Sådan lyder det imponerende estimat for overskudsvarmens potentiale i Kalundborg. Men ligesom mange andre steder, kan det nye prisloft på overskudsvarme risikere at gøre et markant indhug i det potentiale.
Allerede nu risikerer et helt konkret projekt faktisk at blive skrinlagt, fortæller Lars Lundgaard, der er afdelingsleder for Plan og Projekt Energi hos Kalundborg Forsyning.
– Vi har et oplagt projekt med udnyttelse af overskudsvarme fra en omformerstation til en nærliggende landsby, hvor vi samtidig kan fortrænge noget biomassebaseret varme i en anden nærliggende by. Men alle de omkostninger, der skal medregnes i prisloftet, gør, at vi ikke kan holde os under loftet, siger han og fortsætter:
– Det samme gør sig gældende ved flere andre projekter, hvor man skal etablere infrastruktur, transmissionsledning og varmepumpe, når det er lavtemperaturvarme, som skal boostes.
Vi har potentielt meget mere varme i Kalundborg, end vi selv kan bruge, og det vil være ærgerligt ikke at udnytte det andre steder.
Prisloftet spænder ben
I dag får Kalundborg det meste varme fra Asnæsværkets biomassekedel suppleret af en 10 MW varmepumpecentral, der udnytter varmt spildevand fra Novo Nordisk.
Det helt store projekt, som er under overvejelse, er en 50 km transmissionsledning, der kunne sende store mængder overskudsvarme til Holbæk, som i dag er opvarmet med naturgas.
– Vi har potentielt meget mere varme i Kalundborg, end vi selv kan bruge, og det vil være ærgerligt ikke at udnytte det andre steder. Men som det er nu, spænder prisloftet ben for mere overskudsvarme. Substitutionsprincippet fungerer allerede som forbrugerbeskyttelse, så prisloftet virker overflødigt, siger Lars Lundgaard.
Lars Lundgaard
Afdelingsleder, Plan & Projekt - Varme og Energi, Kalundborg Forsyning
Det mener fjernvarmeselskaberne om prisloftet
Et nyt prisloft ser ud til både at bremse fremtidige overskudsvarmeprojekter og sende eksisterende anlæg ud i en uvis fremtid. Sådan lyder meldingen fra adskillige fjernvarmeselskaber og Dansk Fjernvarme.
I seneste udgave af Magasinet Fjernvarme gav fire fjernvarme- og forsyningsselskaber, som er i gang med at planlægge overskudsvarmeprojekter, deres syn på prisloftet.
Du kan læse deres reaktioner i en serie på fire artikler.
Skriv kommentar