Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Projekter & Planlægning

Viborg: Overflødigt prisloft skaber usikkerhed om overskudsvarme

Et nyt prisloft på overskudsvarme har skabt usikkerhed omkring Viborg Varmes kommende investeringer. Fjernvarmeselskabet vil ellers næsten kunne dække hele varmeforbruget med lokal overskudsvarme.

4. sep. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Prisloftet på overskudsvarme gør store investeringer i den grønne omstilling usikre, mener direktør Morten Abildgaard. Foto: Viborg Varme.

Indhold

    Viborg Varme vil potentielt kunne dække næsten hele det lokale varmeforbrug med investeringer i overskudsvarme.

    Lige nu har man nemlig flere projekter på tapetet og står med dem overfor investeringer på mellem 200 og 300 millioner kroner. Men et nyt prisloft på overskudsvarme har givet en ekstra usikkerhed i investeringerne, som man mildest talt helst havde været foruden.

    Derfor må fjernvarmeselskabet lige nu vurdere, om man ønsker at gennemføre så store investeringer med den usikkerhed, som følger af et årligt skiftende prisloft, foruden en tvivl om, hvem der bærer det økonomiske ansvar for investeringerne. 

    – Med prisloftet ændrer vilkårene for vores investeringer sig fra år til år. Det er en ekstra usikkerhed oven i de andre usikkerheder i så store, langsigtede investeringer, siger direktør Morten Abildgaard og fortsætter:

    – Vi kan jo ikke bare sælge en transmissionsledning og en varmepumpecentral og få vores investering tilbage, hvis vores leverandører stopper med at levere varme, eller andre grundlæggende forudsætninger ændrer sig. Vi er bundet til vores investeringer i mange år og skal kunne afskrive dem i varmeprisen.

    Jeg synes, man skal opgive prisloftet. Det er overflødigt og skaber urimelig usikkerhed om overskudsvarmeprojekter.

    Morten Abildgaard, Direktør i Viborg Varme

    Eksisterende rammer beskytter forbrugerne i forvejen

    Investeringer i varmeanlæg er reguleret af projektbekendtgørelsen med krav om positiv samfunds-, selskabs- og forbrugerøkonomi samt substitutionsprincippet om, at varmeselskaberne ikke må etablere ny varmeproduktion, der er dyrere end den eksisterende. 

    Det giver en fin forbrugerbeskyttelse og er samtidig gode guidelines for selskaberne, mener Morten Abildgaard, som ikke er i tvivl: 

    – Prisloftet er uigennemtænkt. Det er måske tænkt som et værn mod spekulation i at producere ekstra overskudsvarme, men jeg har aldrig hørt om eksempler på, at virksomheder prøver at lave en forretning ud af overskudsvarme, siger han og understreger:

    – Vi vil under ingen omstændigheder investere i noget, der giver os en dyrere varmepris end i dag. Vi har ledt med lys og lygte efter projekter, der var bedre end overskudsvarme, og har ikke kunnet finde dem. Så jeg synes, man skal opgive prisloftet. Det er overflødigt og skaber urimelig usikkerhed om overskudsvarmeprojekter.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...