Beredskab stiller også krav til bestyrelser
Den kommende beredskabslovgivning er ikke alene et anliggende for den daglige ledelse – bestyrelserne skal også forholde sig til de nye krav.
Selvom fjernvarmeselskaber gennem de seneste 120 år har sikret varme til danskerne, så vil den kommende beredskabslovgivning stille nye krav til ledelsen af fjernvarmeværkerne. Og det involverer også bestyrelserne.
Det er en del af baggrunden for et kursus - Risiko- og sårbarhedsanalyser i det klassiske beredskab – som Dansk Fjernvarme tilbyder sine medlemmer i såvel september som november.
- Skåret helt enkelt ud, så er der opstået nye og større udfordringer, som skal imødekommes omkring beredskabet, fordi fjernvarme i dag er samfundsvital energiinfrastruktur på lige fod med el- og gasforsyningen. Og derfor er det ikke alene et anliggende for den daglige ledelse, men også for bestyrelserne, forklarer projekt- og udviklingskonsulent i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.
Han nævner, at de øgede krav særligt gælder for cybersikkerheden, hvor der i stigende grad er risiko for angreb fra udenlandske IT-kriminelle og endda regeringer. Men beredskabet gælder også i forhold til fx voldsomt vejr.
- Konkret skal ledelsen af fjernvarmeselskabet beslutte sig for en ”risikoappetit” – altså hvor stor en risiko vil man som selskab løbe for at fjernvarmeforsyningen stopper f.eks. som følge af voldsomt vejr eller fordi hackere har stoppet alle pumperne, lyder det fra Kim Behnke.
Den ”nye” måde at gribe det an på, er ud fra ”Risiko- og sårbarhedsanalyser. På kurset sker det med udgangspunkt i en række scenarier fra Energistyrelsen – også kaldet for ROS-arbejdet. Det er en systematisk gennemgang af nogle relevante scenarier og selskabets vurdering af, hvorledes disse kan påvirke driften og de kritiske produktionsanlæg.
- ROS bliver grundlaget for den beredskabsplan, bestyrelsen skal godkende og bevillige penge til investeringer, siger Kim Behnke, der påpeger, at beredskabsplanen skal sendes til Energistyrelsen.
Han mener, at det er oplagt, at driftsledelse i selskaberne får til opgave at indsamle dokumentation og sikre beskrivelser. Men i sidste ende er det bestyrelsernes ansvar, og derfor er det vigtigt at få sendt et eller flere bestyrelsesmedlemmer på kursus og lært at arbejde med ROS.
- Det er nyt for mange, men giver mening for alle. Og så er det i øvrigt også et krav i den nye lovgivning at ledelsen bliver efteruddannet – og det omfatter også bestyrelsesmedlemmer, tilføjer Kim Behnke.
Risiko- og sårbarhedsanalyser i det klassiske beredskab
Dansk Fjernvarme tilbyder kurset både på Sjælland og i Jylland.
23. september Hotel Scandic Glostrup i Brøndby
18. November Fjernvarmens Hus i Kolding
Læs mere om kurset og tilmelding – klik her.
Skriv kommentar