Byrødder vil mere dialog med borgerne i Gl. Holte
Rudersdal Kommune vil nu intensivere dialogen med borgerne om fjernvarmeprojekt med Norfors. Det skyldes, at planer om et fjernvarmeanlæg i Holtegårdsparken har givet en række kritiske tilbagemeldinger.
Mandag den 25. november var der indkaldt til et borgermøde i Rudersdal Kommune om planerne for et fjernvarmeanlæg i Holtegårdsparken i Gl. Holte. Over 200 deltog på mødet med en række kommunalpolitikere, og nu melder kommunen ud, at der skal endnu mere dialog med borgerne.
På mødet fortalte Court Møller, formand for Klima- og Miljøudvalget, om projektet og fremhævede, at det måske kan lade sig gøre at flytte en del af anlægget til en anden placering. Det er et initiativ, som allerede blev besluttet på møde i Arkitektur- og Byplanudvalget 6. november 2024.
Konkret vil det – fremgik det på mødet – dreje sig om de to akkumuleringstanke, som Norfors – der som forsyningsselskab skal etablere og drive anlægget – skal undersøge, om det teknisk er muligt.
- Det afgørende er, at vi hurtigst muligt sikrer det bedst mulige grundlag for at kunne tilbyde fjernvarme til mange flere borgere og virksomheder i kommunen, lyder det fra Court Møller, der nævner, at man nu vil gå videre for at få de fremførte forslag og bemærkninger belyst.
- Grøn fjernvarme er helt afgørende for den grønne omstilling og for, at vi kan komme i mål med vores målsætning om, at Rudersdal Kommune er CO2-neutral i 2040. Akut har vi også en stor udfordring med de mange naturgasfyr, vi har i kommunen. Mange er allerede forældede den dag i dag, og her er vi presset i forhold til regeringens beslutning om at udfase naturgas fra 2035, forklarer han videre.
Rudersdal Kommune skriver i en pressemeddelelse, at der op til nabomødet har været en livlig debat på Facebook, og nabomødet bød også på en lang række kommentarer, holdninger og tanker om det planlagte projekt.
- Det meget markante engagement fra borgerne i lokalområdet gør indtryk, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand for Arkitektur- og Byplanudvalget.
- Vi tager alle de mange indvendinger, bekymringer og spørgsmål alvorligt og har nu en opgave i at samle op på input og tilbagemeldinger samt sikre, at de alternative muligheder, der blev bragt i spil, bliver undersøgt, siger Christoffer Buster Reinhardt.
Kommunen oplyser, at der nu vil blive lagt vægt på at belyse de tekniske forhold omkring mulighederne for jordvarme og geotermi, fredningsforhold og Grøn Kile i Fingerplanen, og der vil blive set på byggemulighederne på de to ejendomme, der blev henvist til på mødet, henholdsvis Elleslettegårdsvej 2 og Gl. Holtevej 24.
Parallelt med projektet i Holtegårdsparken kører en tilsvarende inddragelse af naboerne i forbindelse med planen om at bygge et varmeanlæg på Blokken 47 i Birkerød.
Varmepumpeanlæg på vej i Birkerød og Gl. Holte
Rudersdal Kommune sender lokalplan i høring, der skal sikre grøn fjernvarme til omkring 8.000 varmekunder i flere mindre områder.
Læs mere – klik her.
Norfors har anmodet om ny planlægning for Holtegårdsparken for at muliggøre opførelse af et anlæg til grøn fjernvarmeproduktion til at forsyne projektområde Gl. Holte, Trørød, Søllerød, Nærum og Skodsborg. Anmodningen indeholder tegningsbilag, med angivelse af anlæggenes omfang og forslag til placering af anlæggene.
Anlægget ved Holtegårdsparken forventes at skulle kunne forsyne ca. 2.800 varmekunder i Rudersdal, som i dag har gas som opvarmning, med et samlet årligt varmeforbrug på ca. 94.700 MWh. Det svarer til en CO2-reduktion på ca. 11.400 ton/CO2 med nyeste emissionsfaktorer for gas og fjernvarme (2022). Fjernvarme udgør derfor et væsentligt element i kommunens klimahandlingsplan.
Der er ligeledes planer om et lignende anlæg i Birkerød. Samlet skal anlæggende forsyne ca. 8.000 varmekunder i Birkerød, Bistrup, Gl. Holte, Nærum, Skodsborg, Søllerød og Trørød med grøn fjernvarme.
Skriv kommentar