Gå til hovedindhold
Konverteringer
Dansk Fjernvarme
Projekter & Planlægning

COHEAT skal sikre fælles varmeløsninger til flest mulige

Fjernvarme kan optræde i forskellige former, og det er centralt for udbredelsen af klimavenlig varme til flest mulige. Dansk Fjernvarme gør status for projektet COHEAT på temadag i april.

02. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det EU-støttede projekt COHEAT så dagens lys i slutningen af 2022, og selv om det fortsat er i gang – det slutter i oktober 2025 – så indbyder Dansk Fjernvarme nu til en præsentation af projektet samt de foreløbige resultater. Det sker på en temadag den 22. april i Fjernvarmens Hus i Kolding.

    COHEAT-projektet har som en central pointe at bidrage til kommunernes arbejde med at omstille den fossile varmeforsyning til de boliger i kommunen som er placeret uden for det traditionelle fjernvarmeområde.

    Syv kommuner i Region Syddanmark er med og her har man screenet helt ned til de mindste landsbyer for få områder prioriteret til fjernvarme eller individuel varmeløsning, når oliefyr og naturgasanlæg skal udfases for at nå klimamålene i 2030.

    Som supplement til kommunernes eksisterende varmeplaner er der udviklet et værktøj af Plan Energi, som får alle områder defineret og prioriteret.

    - I projektet er det også blevet klart, at der er mange mindre bysamfund, som umiddelbart ikke er relevante for klassisk fjernvarme, men som kan benytte såkaldt Ø-varme, hvor der opstilles containere med fælles varmepumper for forsyning af helt ned til 120-140 bygninger, forklarer Kim Behnke om nogle af de resultater, der er kommet frem under arbejdet med projektet.

    Han nævner videre, at der i projektet også er arbejdet med nye måder at kommunikere med borgerne om energieffektivisering og muligheder for at skifte til grøn energi. Det har ikke mindst vist sig vigtigt, fordi de lave gaspriser er blevet en stor udfordring for at få særligt gaskunder til at skifte over til fjernvarme eller individuel varmepumpe.

    Og selv om COHEAT-projektet alene er rettet mod Region Syddanmark, så er fjernvarmeselskaber fra andre områder i Danmark mere end velkomne til at være med, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

    - I projektet er der lavet en meget grundig kortlægning af muligheder for etablering af ny fjernvarme, og nu skal fjernvarmeselskaberne i Region Syddanmark arbejde videre med det. Men det kan jo også inspirere i andre dele af landet, og derfor vil vi gerne opfordre til, at fjernvarmeselskaber beliggende udenfor Region Syddanmark er med, lyder det fra projekt- og udviklingskonsulent i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

    Kim Behnke fortæller også, at der allerede nu er endnu en temadag om COHEAT-projektet i støbeskeen til den 26. august – ligeledes i Fjernvarmens Hus i Kolding. Det sker bl.a. for at følge op på, at der fortsat kommer resultater ud af arbejdet med COHEAT.

    Andre klikkede på...