Gå til hovedindhold

Danske aktører kan nu levere mFRR nedreguleringsreserver

For første gang i årevis kan danske aktører, herunder elkedler, nu levere mFRR nedreguleringsreserver. Det sker med idriftsættelsen af et trilateralt mFRR-kapacitetsmarked mellem Sverige, Danmark og Finland.

28. nov. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

For elkedler, som ikke altid er i drift, åbner det trilaterale marked op for nye indtægtsmuligheder. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    I årevis har det ikke været muligt for danske aktører at levere mFRR nedreguleringsreserver, men det blev der ændret på fra den 19. november i år. Det skete med idriftsættelse af et trilateralt mFRR-kapacitetsmarked mellem Danmark, Sverige og Finland.

    Det nye trilaterale marked betyder, at danske aktører nu kan tilbyde deres kapacitet til at dække behov i både Sverige og Finland. Dette er en betydelig ændring fra tidligere, hvor kapaciteten kun kunne bruges inden for Danmarks grænser og for nu køber Energinet kun opreguleringsreserver.

    For elkedler, som ikke altid er i drift, åbner det trilaterale marked dermed op for nye indtægtsmuligheder.

    Fjernvarmeværkerne kender markedet, da mange allerede tilbyder deres gasmotorer som mFRR opreguleringsreserver.

    På figur 1 fremgår priserne på hhv. op og nedreguleringsreserver i DK1. Det fremgår af figuren at det ikke er i alle timer, at danske aktører har leveret nedreguleringsreserver.

    Figur 1: Indkøbt mængde og priser på reserver på hhv. op- og nedreguleringsreserver i DK1. Data fra Energi Data Service.

    Fordele ved det trilaterale marked

    Formålet med det danske, finske og svenske mFRR-kapacitetsmarked er at udnytte mFRR-balanceringskapacitet på tværs af budområder og dermed forbedre både forsyningssikkerhedens og samfundsøkonomiske velfærd.

    Udveksling af mFRR-kapacitet mellem Sverige, Danmark og Finland sikrer, at der altid er tilstrækkelige mFRR-ressourcer til rådighed på en mere effektiv og omkostningsbesparende måde.

    De nuværende markedsregler forbliver de samme som i det danske DK1-DK2-marked, med den eneste forskel, at grænserne mellem Danmark, Sverige og Finland nu er åbne. Dette betyder, at bud fra Danmark kan opfylde behov i Sverige og Finland og omvendt.

    Desuden giver det danske aktører mulighed for at tilbyde nedreguleringskapacitet, selvom nedregulering i Danmark først starter senere. Energinet vil begynde at opkøbe nedreguleringskapacitet i DK2 - oprindeligt var planen fra begyndelsen af december - men det er udskudt til begyndelsen af 2025.

    Dansk Fjernvarme har tidligere indgivet høringssvar om det nye marked: Høringssvar om metoden for et trilateralt mFRR kapacitetsmarked | Danskfjernvarme

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...