Gå til hovedindhold
Elmarked & Eltariffer
Dansk Fjernvarme

Energistyrelsen udgiver rapport om el-fleksibilitet

Fleksibelt elforbrug bruges allerede i dag til at balancere elproduktion fra vind og sol, men fleksibiliteten kan måske også bruges til en mere effektiv udbygning af elnettet. Derfor har Energistyrelsen lavet en rapport med fokus på potentialet ved at lave nogle nye såkaldte lokale fleksibilitetsmarkeder.

4. dec. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Udbygning af elnettet er en af de store udfordringer i forhold til at gennemføre den elektrificering, som er nødvendig for at udnytte vedvarende energikilder. Men nogle steder er der risiko for, at udbygning af elnettet ikke kan følge med og det komplicerer og fordyrer elektrificeringsprojekter.

    I flere europæiske lande er man i gang med forsøg, hvor elnet-netvirksomheder betaler kunder for at udskyde eller begrænse deres tilslutning til elnettet. Energistyrelsen har sammen med elmarkedsaktørerne, herunder Dansk Fjernvarme, taget første spadestik til at beskrive mulighederne for at gøre noget tilsvarende i Danmark, forklarer chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Michael Søgaard Schrøder.

     - Analysen og hele forarbejdet med analysen understreger, at fleksibilitet i forhold til elforbrug er en efterspurgt vare og at Energistyrelsen har øje på, at fjernvarmen kan levere netop fleksibilitet, siger han.

    En af udfordringerne - når efterspørgslen på at få leveret grøn energi er kraftigt stigende - bliver derfor at sikre en smartere og mere effektiv anvendelse af det kollektive elnet, hvilket kan bidrage til, at den grønne omstilling kan gå hurtigere og ikke bliver unødvendig dyr. Til dette formål kan markedsbaseret fleksibilitet blive ét af flere af fremtidens værktøjer.

    Formålet med at lave et lokalt fleksibilitetsmarked er, at få så mange som muligt koblet på elnettet hurtigst muligt. Et lokalt fleksibilitetsmarked skal gøre det muligt at udnytte det eksisterende elnet, allerede har en stor kapacitet, bedre end i dag. Ideen med et lokalt fleksibilitetsmarked er, at netvirksomhederne skal betale nogle kunder for at blive afkoblet i perioder, hvor elnettet er hårdt belastet, men i de mange andre timer, hvor nettet ikke er belastet, så kan flere kunder få dækket deres behov.  

    Anbefalingerne i rapporten peger overordnet set på, at der er behov for at igangsætte pilotprojekter, og at det skal være et supplement til de eksisterende systemydelsesmarkeder og mulighederne for at blive tilsluttet med begrænset netadgang .

    - Det er klogt at overveje alle muligheder for at udnytte elnettet bedre og det er klogt, at myndighederne overvejer alle måder at bringe fleksibilitet i spil. Fjernvarmen er som bekendt storleverandør af fleksibilitet til elsystemet og vi kommer til at følge udviklingen på dette område tæt, siger Michael Søgaard Schrøder.

    Arbejdet med at udnytte fleksibilitet foregår ikke kun i Danmark, men også fra EU-niveau er der flere initiativer på vej. Elektrificering af det danske – og europæiske – samfund stiller store krav til elsystemet, og vi kommer ikke i mål uden at vi udnytter alle de steder, hvor vi kan aktivere fleksibelt elforbrug. Derfor bliver fjernvarmen ved med at være en central del af fremtidens elsystem.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...