Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Administration & Økonomi
Dansk Fjernvarme

Favrskov Kommune: Forbrugerprisloft vil bremse grøn omstilling

Der er skarp kritik af regeringens lovforslag om bl.a. at indføre et forbrugerprisloft på fjernvarme. Det vil bremse den grønne omstilling og skræmme nye kunder væk.

20. aug. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det er ikke alene brancheorganisationer som fx Dansk Fjernvarme, der ytrer sig kritisk over det forbrugerprisloft, som regeringen med opbakning fra stort set alle partier i Folketinget vil indføre med et nyt lovforslag.

    Nu blander også en kommune – Favrskov – sig i koret af kritiske røster. Det sker via et høringssvar til Energistyrelsen, hvor kommunen fremfører, at lovforslaget vil bremse den grønne omstilling.

    Konkret skriver kommunen i sit høringssvar, at ”fjernvarmeværkerne fremover vil fokusere på at konsolidere driften i stedet for at udvide forsyningsområderne”.

    ”Det betyder, at et prisloft vil medvirke til at bremse den grønne omstilling af den danske varmeforsyning, hvilket vil være meget uhensigtsmæssigt, ” skriver Favrskov Kommune i sit høringssvar.

    Kommunerne mener, at lovforslaget modarbejder det arbejde, som Favrskov og andre kommuner landet over har gjort for at udvide forsyningsområderne for fjernvarmeselskaberne. Lovforslaget vil – mener kommunen – rejse tvivl om fjernvarmeværkernes økonomiske robusthed.

    Det skyldes bl.a., at kunderne med det nye lovforslag vil have nemmere ved at frakoble sig fjernvarme for i stedet fx at investere i en varmepumpe. Og det er ikke en farbar vej,  mener Favrskov Kommune.

    ”Det vil være en mulighed for de kunder, der har råd til det, mens de øvrige kunder givetvis vil opleve en prisstigning for deres varme, idet varmeværkerne fortsat vil have forsyningspligt og derfor ikke færre udgifter til drift og vedligeholdelse, ” står der i høringssvaret.

    Det rammer det enkelte fjernvarmeværk hårdt, fordi de fortsat vil ”have de samme udgifter til afdrag på de store kommunegaranterede lån, som de har optaget ifm. løbende udbygning og grøn omstilling af deres produktionskapacitet”.

    Kommunen understreger afslutningsvis, at formålet om at sikre billigere fjernvarme til kunderne er prisværdigt.

    ”Men det anbefales, at der findes andre metoder, som ikke afskrækker nye fjernvarmekunder, og som heller ikke tilskynder eksisterende fjernvarmekunder til at overveje andre varmeløsninger, ” skriver Favrskov Kommune.

    Skriv kommentar

    Kommentarer

    21 aug. 2024

    Indførelse af prisloft

    Det kunne være interessant at kende konsekvenserne af forslaget om et prisloft. Det helt centrale spørgsmål her er: "hvad er den årlige omkostninger til en varmepumpe", hvilket blive noget af en beregning med variable som elpris, husets og anlæggets størrelse, afskrivningsprofil og vedligeholdelse. Når man engang har fået forhandlet sig frem til tallet, kunne det være spændende at se, hvor mange fjernvarmeværker der - hvis reglerne var blevet indført for 3 år siden - skulle fritstille deres forbruger, og så er jeg ret sikker på, at en hel del politikere, der lige nu jubler over forslaget, der ville få kolde fødder (om jeg så må sige).

    Andre klikkede på...