Medlemmer kritiserer forslag om prisloft på fjernvarme
To medlemmer af Dansk Fjernvarme – Fors A/S og Næstved Fjernvarme – er kritiske over for den politiske aftale, der fra 1. januar 2025 vil indføre et prisloft på fjernvarme.
Dansk Fjernvarme var mandag i denne uge hurtigt ude med kritik af det lovforslag om et prisloft på fjernvarme, som regeringen sammen med hovedparten af de øvrige partier i Folketinget lagde frem. Nu følger medlemmer af brancheforeningen trop.
Fors A/S har lagt en pressemeddelelse på deres hjemmeside, hvor de i overskriften konstaterer, at et prisloft ikke giver lavere fjernvarmepriser. Tværtimod – skriver Fors A/S - er det mere sandsynligt, at endnu færre fjernvarmeprojekter vil blive gennemført.
I pressemeddelelsen forklarer programleder for fjernvarme hos Fors A/S, Camilla Hav, det umiddelbare paradoks med, at fjernvarmeselskaber drives efter ”hvile-i-sig-selv”-princippet, der kort fortalt betyder, at fjernvarmeselskaber skal drives uden såvel overskud som underskud.
Hvis produktionsprisen for varmen derfor reelt er over prisloftet, vil fjernvarmeselskaberne skabe et underskud, forklarer hun og peger på, at følgevirkningen vil være, at færre projekter bliver omsat til virkelighed, fordi prisloftet skaber usikkerhed om investeringernes holdbarhed.
- Prisloftet kommer til at betyde, at endnu flere planlagte fjernvarmeprojekter ikke realiseres, hvilket ultimativt også kan stille varmekunderne både dårligere og dyrere, da deres muligheder for en alternativ varmeløsning indskrænkes, udtaler Camilla Hay og slår fast:
- Det er i det hele taget svært at få øje på, hvordan den nye aftale reelt skal være en gevinst for hverken forbrugerne eller den grønne omstilling.
Sætter en kæp i hjulet for grøn omstilling
Formanden for Næstved Fjernvarme, Kristoffer Petersen, deler den frygt, som Camilla Hay fra Fors A/S giver udtryk for. Det fremgår af et interview til mediet Energy Supply, hvor han undrer sig over, at politikerne vil indføre et prisloft.
- Politikerne fortæller mig, at de gerne vil en grøn omstilling. Men den politik, de fører, er en kæmpe kæp i hjulet på den omstilling. Det skal blive nemmere og billigere, men samtidig bureaukratiserer politikerne mere og mere, siger han til Energy Supply og tilføjer:
- De skyder sig selv i foden. Jeg forstår det ikke.
Han er også skeptisk over fornuften i prisloftet, fordi det i hans øjne – modsat de politisk udmeldte intentioner bag prisloftet – skaber mere usikkerhed om de fremtidige fjernvarmeprojekter.
- Jeg havde ønsket mig et prisloft, hvor fjernvarmeværkerne fik større sikkerhed for de investeringer, de foretager sig. Man burde have kigget på mekanismerne hele vejen rundt i stedet for bare at lave en hovsa-løsning, siger Kristoffer Petersen.
Popsmart minister
Formanden for Næstved Fjernvarme giver i øvrigt udtryk for, at han finder reaktionen fra klimaminister Lars Aagaard på kritikken af lovforslaget fra ikke mindst Dansk Fjernvarme meget utilstedeligt.
Overfor bl.a. Ritzau har Lars Aagaard sagt, at fjernvarmesektoren skal tørre sine øjne og drage på sommerferie.
- Det er popsmart politik, Lars Aagaard har gang i. Og hans måde at være på er simpelthen utilstedelig, siger Kristoffer Petersen til Energy Supply.
Grønt selvmål af regeringen
Dansk Fjernvarme reagerede stærkt kritisk på den politiske aftale, da den blev udmeldt af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet mandag over middag.
Ministeriets pressemeddelelse
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet udsendte mandag over middag en pressemeddelelse, der annoncerede, at der var indgået en politisk aftale, der bl.a. vil indføre et prisloft for fjernvarmepriserne.
Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er også meget kritiske over den politiske aftale, der bl.a. vil indføre et prisloft for fjernvarme.
Fællesrådet frygter for, at det vil lade svagest stillede i stikken og føre til konkurser blandt de mindre forbrugerejede fjernvarmeselskaber i landdistrikterne.
Skriv kommentar