Gå til hovedindhold
Varmekilder
Produktion
Forsyningssikkerhed

Fjernvarme Fyn lukker et af landets sidste kulværker

Efter 71 år er det nu definitivt slut med at fyre med kul hos Fjernvarme Fyn. Det kulfyrede anlæg er slukket, så der kun er tre kulfyrede anlæg tilbage i Danmark.

23. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Administrerende direktør Louise Høst viste rundt på Fynsværket for finansminister Nicolai Wammen og borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel, inden der blev slukket for den sidste kul på værket. Foto: Fjernvarme Fyn.

  • Læs op

Indhold

    Der er sat gang i ombyggeriet hos Fjernvarme Fyn, hvor det store kulfyrede anlæg, Fynsværket, nu skal ombygges til at fyre med gas, fordi der nu endegyldigt er slukket for brugen af kul. Og det vil fremover kun blive taget i brug på de dage, hvor særligt kolde temperaturer kalder på ekstra varme.

    Der er tale om et stort og vigtigt skridt i Fjernvarme Fyns grønne ambitioner om CO2-neutral fjernvarme senest i 2030. Og effekten kan måles på både Danmarks nationale klimamål og på klimamålene hos de to ejerkommuner, Odense Kommune og Nordfyns Kommune.

    - Dagens farvel til kul er et vigtigt skridt i kampen for at sikre en ordentlig fremtid for vores børn og børnebørn. For mig og for Fjernvarme Fyn handler dagens fejring om, at vi skal være en virksomhed, som tager ansvar for at minimere de kilder, som skaber klimaforandringer, udtaler administrerende direktør Louise Høst.

    Glæde og stolthed blandet med vemod

    Afskeden med kul er således et afgørende skridt på Fjernvarme Fyns grønne rejse. Men det er også en lang og væsentlig æra i den fynske fjernvarmes historie, som slutter. Kulproduktionen har været en solid og stabil varmekilde gennem mange år. Og det kulfyrede anlæg har tjent varmekunderne og virksomheden godt.

    Flere af de nuværende medarbejdere var med til at bygge det kulfyrede anlæg, som nu slukkes. Her bliver dagen mødt med glæde og stolthed blandet med en vis portion vemod.

    En af dem, der kommer til at savne det gamle anlæg, er elektriker Jan Kirud. Han har oparbejdet et indgående kendskab til det store maskineri gennem årene med et utal af reparationer og vedligeholdsopgaver.

    - På en måde er det en lidt trist dag for mig ud fra et fagligt synspunkt. Jeg har jo været med til at bygge anlægget i sin tid. Jeg har rodet med alle installationer på det anlæg i små fyrre år og er rykket ud akut, når noget gik i stykker. Så jeg har været med til lidt af det hele, fortæller Jan Kirud og fortsætter:

    - Til gengæld er jeg glad for, at vi tager et gevaldigt ryk på den grønne omstilling, og det er dejligt, at det meste af anlægget og den gode turbine kan genbruges.

    Nicolai Wammen trykkede på knappen

    Den historiske dag er blevet fejret på behørig vis sammen med blandt andet Finansminister og formand for Grønt Råd Nicolai Wammen, Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel samt hele Odense Kommunes økonomiudvalg.

    Det var også finansminister Nicolai Wammen, som fik lov til at trykke på den knap, der tømte det store kulanlæg for den sidste rest af kul. Kullet bliver herefter fragtet væk fra Fjernvarme Fyns matrikel og solgt til tredjepart.

    - Fjernvarme Fyn har nået et mål, som virkede uopnåeligt for blot få årtier siden. Det har været en lang og udfordrende rejse, som vi har stået sammen om. Og i dag har vi nået en milepæl, hvor vi har skovlet den sidste rest af kul ud af vores kedel. Dette er ikke blot afslutningen på en æra men også begyndelsen på en ny og grønnere fremtid for os alle, slutter bestyrelsesformand Mads Søndergaard Thomsen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...