Stor grøn dag for Fyn og for Danmark
Det er slut med kul hos Fjernvarme Fyn, der mandag varsler en ny grøn fremtid for fjernvarmen og for Danmark.
Mandag tages der afsked med det sidste kulfyrede anlæg hos Fjernvarme Fyn. I stedet vil Fjernvarme Fyns forbrugere modtage varme, der er produceret på eldrevne varmepumper, elkedler, bæredygtig biomasse og gas.
Med udfasningen af kullene har Fjernvarme Fyn reduceret sit udslip fra 900.000 tons CO2 i 2018 til cirka 250.000 tons CO2. Den reduktion bidrager til at reducere den samlede årlige nationale CO2-udledning med knap 1 procent og er derfor et væsentligt bidrag til Danmarks samlede omstilling.
- Det er en rigtig stor dag for det grønne Danmark og for fjernvarmeforbrugerne på Fyn. Vi skal have de klimaskadelig kul helt ud af vores energisystem og erstattet dem med grønne og bæredygtige alternativer. Der skal derfor lyde et stort tillykke til forbrugerne og til Fjernvarme Fyn med en flot indsats for at gøre vores drømme til virkelighed, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Med dagens kulstop bliver anlægget brudt ned og ombygget til at kunne fyre med gas. Det bliver imidlertid kun brugt på årets allermest kolde dage, hvor varmebehovet er størst, eller hvor Fjernvarme Fyn bliver pålagt at starte anlægget for at sikre forsyningssikkerheden.
- Vi skal have den sidste fossile energi helt ud af varmesektoren. Allerede i dag er fjernvarmen i gennemsnit 76 procent grøn og vedvarende. Men vi skal helt i mål. Fremover vil vi se en massiv udbygning med store eldrevne varmepumper og elkedler, der i fjernvarmen kan starte, når elprisen er lav og slukkes igen, når den er høj. Men vi kommer også til at se flere solvarmeanlæg, geotermi og forhåbentlig også øget udnyttelse af overskudsvarme, siger Rune Moesgaard.
Skriv kommentar