Gå til hovedindhold
Energipriser
Afgifter & Tilskud
Medlemmer

Fjernvarme Fyn vil hæve prisen på fjernvarme

Et markant fald i indtægter siden 2023 samt stigende omkostninger til brændsler, afgifter og investeringer betyder, at den fynske fjernvarmegigant vil hæve varmeprisen fra oktober i år.

18. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  De seneste mange år har Fjernvarme Fyn fastholdt en væsentligt lavere pris på fjernvarme sammenlignet med resten af landet. Men et markant fald i indtægter fra el-salg siden 2023 samt stigende omkostninger til brændsler, afgifter og investeringer nødvendiggør nu en prisstigning på fjernvarme.

  Det skriver det fynske fjernvarmeselskab i en pressemeddelelse.

  ”Vi anbefaler Odense Kommune at hæve prisen på fjernvarme, så vi kan sikre Fjernvarme Fyns økonomi og dermed vores leverance af varme til alle vores kunder”, fortæller administrerende direktør hos Fjernvarme Fyn Louise Høst og fortsætter:

  ”Siden 2023 har vi set en for stor ubalance mellem vores indtægter og omkostninger. Derfor er en prisstigning af denne størrelse nødvendig”.

  Det fremgår af pressemeddelelsen, at Fjernvarme Fyns samlede omkostninger er steget med 43 procent i perioden 2018-2024. I samme periode er indtægterne fra varme og el-salg kun steget med 20 procent.

  Det betyder, at virksomheden nu anbefaler Odense Kommune at hæve prisen på fjernvarme med 24 procent pr. 1. oktober 2024. Det svarer til 251 kroner pr. måned for et standardhus på 130 m2.

  Stigende omkostninger

  Fjernvarme Fyn har gennem en længere årrække fastholdt en varmepris, som lå lavt i forhold til branchegennemsnittet. Det skyldes, at selskabet har undladt at opkræve alle de nødvendige omkostninger til varmeproduktion hos forbrugerne.

  Det har været muligt, fordi Fjernvarme Fyn har haft kommercielle indtægter fra el-salg, som særligt i 2021 og 2022 var ekstraordinært høje.

  De senere år er de nødvendige omkostninger til varmeproduktion imidlertid steget betragteligt.

  Omkostningerne knytter sig især til dyrere brændsler, afskrivning på investeringer CO2-kvoter og afgifter samt drift og vedligehold.

  Fjernvarme Fyns indtægter er imidlertid ikke steget tilsvarende, og det skyldes primært, at Fjernvarme Fyn har opkrævet lavere varmepriser end det, varmeproduktionen reelt har kostet.

  - Vi har indtil nu opkrævet en lav pris for fjernvarme. Det har vi kunnet gøre, fordi vi har haft ekstraordinært høje indtægter fra vores el-salg. Nu er elprisen faldet til et normalt niveau. Og derfor er vores indtægter også faldet markant, fortæller Louise Høst.

  Hun fortsætter:

  - Vi er naturligvis klar over, at det er en prisstigning, der kan mærkes hos alle vores kunder. Og vi ærgrer os over, at det ikke kan være anderledes. Det vi kan glæde os over i denne forbindelse er, at det kunne have set langt værre ud, hvis ikke vi havde sat så godt gang i den grønne omstilling, som vi har.

  Andre klikkede på...