Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Dansk Fjernvarme

Fjernvarmebranchen: Lovforslag er en kæmpe ommer

Nyt lovforslag skævvrider klimaaftalens politiske hensigt til skade for forbrugerne og det grønne Danmark. Dansk Fjernvarme har netop afleveret sit høringssvar til lovforslaget.

22. aug. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

- Vi har løbende over de seneste to år fremlagt en lang række solide, faktabaserede argumenter og forslag overfor Energistyrelsen og Klimaministeriet. Disse er blevet tilsidesat uden, at vi er bekendt med gode modargumenter, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Som opfølgning på en række punkter i klimaaftalen fra 2022 blev der den 28. juni 2024 indgået en  tillægsaftale, som to timer efter aftalens offentliggørelse var blevet omsat til et lovforslag på ikke mindre end 146 sider. Dansk Fjernvarme har nærlæst lovforslaget og netop afleveret sit høringssvar.

    Indledningsvis understreger Dansk Fjernvarme, at organisationen er enig i og bakker op om indholdet i Klimaaftalen fra 2022.

    Brancheorganisationen er imidlertid ikke enig i centrale dele af den udmøntning af aftalen, som Klimaministeriet foreslår i lovforslaget. Det er Dansk Fjernvarmes klare opfattelse, at udmøntningen ikke afspejler den politiske hensigt, og at den vil have skadelige virkninger for fjernvarmeforbrugerne, for grønne investeringer, herunder særligt i investeringer i udfasning af naturgas, og for forbrugerpriserne på fjernvarme.

    - Vi har løbende over de seneste to år fremlagt en lang række solide, faktabaserede argumenter og forslag overfor Energistyrelsen og Klimaministeriet. Disse er blevet tilsidesat uden, at vi er bekendt med gode modargumenter, siger Kim Mortensen i en reaktion på lovforslaget.

    Derfor har brancheorganisationen udenfor sædvane valgt også at sende sit høringssvar direkte til ordførerne i forligskredsen for netop at give ordførerne indsigt i, at de politiske ønsker, de har indgået aftale om i forhold til især et nyt forbrugerprisloft, ikke er afspejlet i udmøntningen af aftalen.

    Prisloft bør afspejle virkeligheden

    Med lovforslaget indføres der især to væsentlige ændringer i rammevilkårene for sektoren. Først og fremmest indføres der nu et forbrugerprisloft, og desuden indføres et forbud mod kommunale § 60-selskaber i fjernvarmen.

    - Den måde forbrugerprisloftet foreslås indført vil have betydelige skadelige virkninger for fjernvarmesektoren og begge forslag vil medføre store ekstraregninger for forbrugerne, sådan som lovforslaget er formuleret nu. Det står i skærende kontrast til det, vi har hørt fra politikerne, at de ønsker af sektoren, nemlig lave forbrugerpriser, mere grøn omstilling, udfasning af fossil energi og høj forsyningssikkerhed, siger Kim Mortensen, der fortsætter:

    - Med lovforslaget bliver der nu indført et lag af bureaukrati og administration hos både myndighederne, men især også hos forsyningsselskaberne. Alt sammen for, helt teoretisk, at hente en nettogevinst, som myndighedernes beregning vil være på 5 kr. om året pr. familie. Det er ikke godt nok, og derfor synes vi, at myndighederne bør lytte til branchen, kigge ud i virkeligheden og bidrage til at sikre bedre vilkår for, at vi kan indfri de politiske forventninger til os.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...