Grøn elektrificering i Gram: Varmepumpen er det bedste alternativ til gas
Et tilskud fra varmepumpepuljen fik Gram Fjernvarme til at udfase naturgas og skifte til en varmepumpe – et skift, der fremmer den grønne omstilling.
Ønsket om at bidrage til den grønne omstilling har fået Gram Fjernvarme til at tage del i elektrificeringen og bytte skifte naturgas ud med en varmepumpe. Det fortæller Gram Fjernvarmes driftsleder Lars Damkjær.
- Vi har valgt at investere i en varmepumpe, fordi sektoren går i retning mod en grøn omstilling af energikilder. Varmepumpen er det bedste alternativ til gas, konstaterer han.
Gram Fjernvarme søgte således om tilskud fra Varmepumpepuljen tilbage i 2023, hvor selskabet fik 4,6 millioner kroner i støttetilskud. Projektet var allerede inden da godkendt af kommunen og det er forventningen, at anlægget er i drift inden udgangen af 2024.
Det betød meget at få tilskuddet fra varmepumpepuljen, understreger Lars Damkjær.
- Tilskuddet betød, at vi fik mulighed for at anskaffe den varmepumpe uden at blinke. Det var en stor hjælp.
Og tilføjer:
For Gram Fjernvarme betyder elektrificering også, at vi kan afvikle afhængigheden af brug af naturgas, uddyber Gram Fjernvarmes driftsleder.
Med investeringen i en eldreven varmepumpe bliver Gram Fjernvarme en del af de mange selskaber i fjernvarmesektoren, der sætter tempo på elektrificeringen disse år. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper, hvilket er en tredobling siden 2019.
Politikerne styrer udviklingen
Inden tilskuddet fra varmepuljen blev ansøgt var Gram Fjernvarme igennem store overvejelser.
- Vi har skulle overveje forskellige fremtidsscenarier, eksempelvis i forhold til hvilke afgifter, der potentielt kunne komme i fremtiden. Politikerne styrer udviklingen og de ændrer reglerne hele tiden, mener Gram Fjernvarmes driftsleder.
Han tilføjer:
- Vi har samtidig overvejet, hvad forbrugerne tænker og hvordan vi skulle forsvare vores valg om at investere i en varmepumpe.
For at sikre sig at borgerne i Gram oplevede, at de var ordentligt oplyst om den potentielle investering i en varmepumpe, afviklede Gram Fjernvarme et forbrugermøde, hvor selskabet inddragede eksperter til at besvare forbrugernes spørgsmål.
- Det hjalp at have eksperterne med til forbrugermødet, det har betydet, at der var stor tilslutning. Gram Fjernvarme har 98 procent tilslutning til fjernvarme.
Gram Fjernvarme har i forvejen haft elkedel i 10 år, men selskabet ville også have tilføjet en varmepumpe, fordi selskabet som tidligere nævnt skal udfase naturgas.
- Vi ser det som den eneste mulighed at skifte til varmepumpe, fortæller Gram Fjernvarmes driftsleder Lars Damkjær.
I reel klimagevinst betyder skiftet til varmepumpen, at Gram Fjernvarme i klimagevinst cirka har 1700 tons CO2 pr. år i besparelse, som er regnet ud fra et 2023 gasforbrug.
I kroner og øre betyder det for forbrugeren, at de får en beregnet nedsættelse af prisen på cirka 10-12 procent pr. år på den variable omkostning.
Lige nu er Gram Fjernvarme ved at få installeret en 2 MW pillekedel, der bliver forbundet op på selskabets nødstrømanlæg.
Vi sikrer dermed varme til sårbare borgere, hvis vi får et brownout, påpeger driftschefen.
Verdensklasse sektorkobling
Inden Gram Fjernvarme skiftede til en varmepumpen, overvejede selskabet at investere i træflis eller nye gasmotorer. Men den idé blev hurtigt droppet.
-For vi ville kun have købt os lidt tid, før vi ville være nødt til at ændre varmekilde igen, da træflis ikke er fremtiden i sektoren.
Via Gram Fjernvarmes varmeværk og elkedel er Gram Fjernvarme på elmarkedet. Fjernvarmeselskabernes fokus er først og fremmest på at producere varme til kunderne, når
Gram Fjernvarmes driftsleder Lars Damkjær vurderer fjernvarmens rolle i forhold til at balancere elsystemet, ser han det som en svær opgave.
-Det bliver en umulig opgave for os at balancere. Vi skal opgraderes, hvis Gram Fjernvarme skal gå ind og hjælpe med kapacitet.
Derfor kommer Gram Fjernvarme heller ikke til at byde ind med kapacitet. Det er Lars Damkjærs vurdering, at der er elproducenter, som har større mulighed for at agere på elmarkedet.
Omvendt kan driftslederen godt forestille sig at tænde for fjernvarmeværkets elkedel, hvis elprisen er negativ, sådan at de kan lagre energien og gemme den til, når der bliver brug for varmen.
-Det kunne jeg godt forestille mig, hvis jeg får nettopenge i lommen, er det ren indtjening. Noget for noget.
Det er Lars Damkjærs vurdering, at det i fremtiden også er nødvendigt at fortsætte en dialog mellem fjernvarmesektoren og elsystemet. Eftersom det er fjernvarmen, der går fra at være store elproducenter til at være at være store elforbrugere.
- Fjernvarmesektoren og elsystemet har historisk haft et tæt samarbejde og verdensklasse sektorkobling når det kommer til elproduktion.
Og tilføjer:
- For at det i fremtiden fortsat skal være en fordel for begge parter at samarbejde. Er det nødvendigt at begge sektorer får noget ud af sektorkoblingen. Ellers kan det tætte samarbejde ikke fortsætte.
Historisk overblik over Gram Fjernvarmes varmepumper og elkedler
Gram Fjernvarme haft siden 2015 haft en 10 MW elkedel og en 0,2 MW el varmepumpe.
1MW el varmepumpe som kommer i drift inden udgangen af 2024.
Den ”gamle, lille" varmepumpe kan producere 0,9 MW varme, og den store varmepumpe kan producere 3 MW varme.
Dansk Fjernvarme sætter fokus på elektrificering
Dansk Fjernvarme har netop offentliggjort en opgørelse over elektrificeringen, der viser, at varmepumper og elkedler fylder markant mere end for blot få siden.
Denne artikel er en del af et tema om elektrificeringen af fjernvarmen i Danmark.
Der er historisk i alt opført 1.719 MW elkedler samt 499 MW varmepumper
I alt er der elektrificeret med 2.218 MW elbaseret varmeproduktion i fjernvarmen
Siden 2019 er den samlede kapacitet af el-løsninger tæt ved tredoblet
Alene i 2023 er der opført 615 MW el-løsninger
Samlet set udgør el-baseret varmeproduktion cirka 11 procent af den samlede fjernvarmeproduktion
Læs også:
Elektrificeringen tager fart i fjernvarmen - 20. september 2024.
Skriv kommentar