Halmanlæg er nu på plads i Thisted
Verdo har placeret to nye halmanlæg på hver 10 MW hos Thisted Varmeforsyning. De skal sikre varme til de mange nye kunder.

Det var nødvendigt med en stor kran, da halmanlæggene skulle løftes og ned gennem taget hos Thisted Varmeforsyning. Foto: Verdo.
Det er ikke hver dag, at 90 ton halmanlæg svæver 25 meter oppe i luften. Men det var tilfældet hos Thisted Varmeforsyning, da de tidligere på ugen fik leveret to nye halmanlæg ned gennem taget. Bag manøvren stod Verdo, der har leveret og nu skal færdiginstallere de to anlæg på hver 10 MW.
- Det er kørt som efter en snor med at få anlæggene ned gennem taget. Der har ikke været noget, og de er ved at lukke taget, som vi har haft åbent de seneste tre uger, fortæller maskinmester Kristian Kronborg Nielsen, der leder projektet for Thisted Varmeforsyning.
Åbningen af taget har drillet lidt, fordi der har været dage med megen regn de senere uger, men Kristian Kronborg Nielsen siger, at det er den chance, man må tage, når der skal så store anlæg ned i bygningen fra luften.
Han fortæller videre, at anlægget nu skal gøres klar til produktion, og at forventningen er, at man på den anden side af årsskiftet kan bruge de to halmanlæg til produktion af procesenergi til deres varmepumper.
Og det er tiltrængt med den ekstra kapacitet, lyder det fra driftschef Søren Højmose Damgaard. Der kommer stadig flere kunder på fjernvarmenettet hos Thisted Varmeforsyning, der her og nu kan tælle knap 7.000 varmekunder.
Dertil kommer, at der forestår en udvidelse med Sjørring, der kan regne med at få fjernvarme i løbet af årene 2024-2025.

Det nye halmanlæg er nu på plads, men forude venter endnu en del arbejde, inden anlæggene kan være klar til produktion fra omkring årsskiftet. Foto: Verdo.
Udover det snart udvidede halmanlæg har Thisted Varmeforsyning et godt energimix i form af affaldsforbrænding – der udgør hovedparten af varmeproduktionen – og geotermi.
Satser på mere halm
Her og nu bliver der dog udvidet med halmanlæggene. Og det sker på trods af, at Thisted Varmeforsyning i slutningen af den seneste fyringssæson oplevede, at der var så stor mangel på halm, at man måtte – som Søren Højmose Damgaard siger – måtte bruge uforholdsvis meget gas for at dække varmeforbruget hos kunderne.
Manglen på halm får ham dog ikke til ryste på hånden i lyset af, at man nu øger energiproduktionen fra halm ganske væsentligt.
- Det har vi adresseret med de nye anlæg, hvor vi bruger scrubbere, så udnytter halmen endnu bedre for at få mere ud af anlæggene. Og på de nye anlæg kan vi også bruge forskellige typer af halm ud over hvede- og byghalm, så vi har en forventning om at kunne aftage andre end de gængse halmtyper, forklarer han.
Han fortæller videre, at det ikke er usædvanligt med dårlige halmår, men at man hos Thisted Varmeforsyning holder fast i halm.
- Vi skal i hvert fald ikke gå i retning af træbiomasse. Der er i vores øjne ikke noget, der taler for at gå den vej, siger Søren Højmose Damgaard.

Det er Verdo Energy Systems, der står for maskinentreprisen på to 10MW halmanlæg til Thisted Varmeforsyning.
Med assistance fra en 400 ton mobilkran blev kedlernes tre største komponenter enkeltvis hejst sikkert op i luften og ned gennem taget på den nyopførte tilhørende bygning. Den største komponent havde en vægt på 42 ton.
Inde i bygningen stod et hold montører og svejsere for at samle kedlerne, og samlet tog det teamet 11 timer at løfte og samle de to nye halmkedler.
Næste skridt i processen bliver at bygge tilhørende trapper og gangbro omkring kedlerne. Når halmanlægget er færdigetableret, skal det producere energi til Thisted Varmeforsynings allerede eksisterende geotermianlæg.
Skriv kommentar