Gå til hovedindhold
Administration & Økonomi
Ledelse & Bestyrelse

Hornbæk Fjernvarme overvejer overdragelse til Forsyning Helsingør

Hornbæk Fjernvarme er i dialog med Forsyning Helsingør om en mulig overdragelse af selskabets godt 1.300 forbrugere. For nu nøjes man dog med en forsøgsordning, hvor Forsyning Helsingør overtager dele af administrationen, mens man i Hornbæk overvejer den endelige beslutning.

28. nov. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Det er helt op til forbrugerne i Hornbæk at vurdere, om man ser en mening i at lade sig overtage af Forsyning Helsingør, understreger bestyrelsesformand Christian Fröhlich.Foto: Hornbæk Fjernvarme

Indhold

    Det at lade sit fjernvarmeselskab overtage af et andet er ikke nødvendigvis en let beslutning at træffe.

    Heller ikke for Hornbæk Fjernvarme, som lige nu er i gang med at undersøge muligheden for at overdrage selskabet til det kommunalt ejede Forsyning Helsingør.

    Og for at både andelshaverne og bestyrelsen i Hornbæk Fjernvarme kan mærke ordentligt efter, om man skal gå videre med en overdragelse, har de to selskaber nu indgået en forsøgsordning, hvor Forsyning Helsingør overtager forbrugerkontakt og bogføring i Hornbæk i en periode på op mod tre år.

    Det skal i første omgang hjælpe fjernvarmeselskabet med at være mere robuste i særligt administrationen, mens man afsøger vilkårene for fjernvarmens fremtid i Hornbæk, fortæller bestyrelsesformand Christian Fröhlich.

    - Som fjernvarmeselskab er man relativt sårbare, når man kun har 1,5 medarbejder til at varetage de administrative opgaver. Derfor har vi igennem et stykke tid været i gang med at undersøge mulighederne for at blive overtaget af Forsyning Helsingør, som allerede i dag producerer vores varme, siger han og fortsætter:

    - Overtagelsen af en del af vores administration er første skridt, og nu undersøger vi så, om vi skal tage det næste. Det er et spørgsmål om omhu, så for at være sikre på, at vi også har andelshaverne med i beslutningsprocessen, har vi haft den nye ordning oppe at vende på en generalforsamling, hvor de var enige i, at vi skulle gå videre med det.

    Spørgsmålet er, om vores andelshavere værdsætter medbestemmelse på et lokalt værk eller om de ser sig lige så vel tjent med en mere centraliseret styring

    Christian Fröhlich, bestyrelsesformand i Hornbæk Fjernvarme

    Øget forsyningssikkerhed eller lokal forankring

    Om den nye samarbejdsordning ender ud i en reel overtagelse af Hornbæk Fjernvarme, ved Christian Fröhlich af gode grunde ikke endnu.

    Og det er netop også derfor, at den ordning, der lægges op til, gælder i tre år – så selskabet har god tid til at tage beslutningen, der trods alt bliver ret vigtig for de lidt over 1.300 fjernvarmekunder i byen.

    Helt konkret bliver det ifølge Christian Fröhlich afgørende, hvor højt man vægter den lokale forankring af fjernvarmen i Hornbæk. For mens en overtagelse vil kunne give en øget forsyningssikkerhed og flere administrative kræfter, vil man som andelshaver ikke længere have samme indflydelse.

    - Selvom varmen kommer fra Forsyning Helsingør har vi i dag en selvstændig beslutningskraft, når det kommer til vedligehold og udbygning af vores ledningsnet. Spørgsmålet er derfor, om vores andelshavere værdsætter medbestemmelse på et lokalt værk eller om de ser sig lige så vel tjent med en mere centraliseret styring, fortæller han og fortsætter:

    - Dybest set vil en overtagelse jo betyde, at der ikke længere vil være en generalforsamling og bestyrelse i Hornbæk. Vi vil blive en del af et kommunalt ejet selskab. Og om det betyder andre ting, skal vi have afdækket i forhandlingerne med Forsyning Helsingør.

    Forsyning Helsingør er klar

    Hos Forsyning Helsingør er man mere end klar til at overtage Hornbæk Fjernvarme, hvis byens borgere kan se ideen i det.

    Selskabets bestyrelsesformand, Jens Bertram – der i øvrigt også sidder i Hornbæk Fjernvarmes bestyrelse – understreger dog, at man ikke er interesseret i at trække noget henover hovedet på hornbækkerne.

    - Grunden til, at Forsyning Helsingør går ind i det, er at Hornbæk rent faktisk aftager tæt 12 procent af varmeproduktionen, og Forsyning Helsingør vil meget gerne overtage Hornbæk Fjernvarme, hvis det skulle være ønsket i Hornbæk, siger han til Helsingør Dagblad.

    Håber, at forbrugerne vil engagere sig

    Uanset hvilken beslutning, man ender med at tage i Hornbæk er det vigtigste for bestyrelsesformand Christian Fröhlich, at forbrugerne er tilfredse med den endelige løsning. Derfor håber han også på, at så mange som muligt vil engagere sig i dialogen om fjernvarmens fremtid i byen.

    - Planen er nu, at vi løbende indkalder til generalforsamlinger, hvor vi redegør for vores arbejde, og hvor langt vi er i forhandlingerne. Ikke mindst for at få vores andelshaveres input til beslutningerne. Og det vil da være glædeligt, hvis det her gør, at de i højere grad begynder at dukke op til generalforsamlingerne, siger han og fortsætter:

    - Nu har vi givet os selv tre år til at træffe beslutningen, men det kan sagtens være, at vi efter det første år er blevet så meget klogere, at vi er klar til at lægge en plan frem. Men samtidig er det vigtigt at huske på, at det her er en frivillig bestyrelse. Vi bliver nødt til at tage os den tid, der skal til for, at folk kan nå at sætte sig ind i tingene. Det er ikke en beslutning, der skal hastes igennem.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...