Gå til hovedindhold
Varmekilder
Forsyningssikkerhed
Varmepumper & Elkedler

Innargi har taget fat på fundament til geotermisk anlæg i Aarhus

Netop nu lægges der fundament til det geotermiske varmeanlæg i Skejby, der fra udgangen af 2025 skal levere grøn varme til fjernvarmenettet i den nordlige del af Aarhus.

18. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    På geotermipladsen i Skejby står der nu to færdige geotermiske brønde. Den ene skal bruges til at pumpe det varme vand til overfladen og den anden til at føre det nedkølede vand tilbage i reservoiret. Dermed skrider arbejdet med det geotermiske fjernvarmeanlæg i Aarhus fremad som planlagt mod at levere grøn varme til Aarhus inden udgangen af 2025.

    Innargi skriver i en pressemeddelelse, at der nu er arbejdet i tre måneder for at få det første brøndpar klar til at blive taget i brug . Boreprocessen har omfattet test af både temperatur og flydeevne, og resultaterne på Skejbyvej ser ud som forventet.

    Det betyder, at Innargi nu begynder at bygge varmeanlægget, der skal høste varmen fra det geotermiske vand og overføre den til fjernvarmenettet:

    - Vi glæder os over, at vores arbejde med at anlægge testbrønde er forløbet som planlagt. Nu står vi med et færdigt brøndpar i Skejby og allerede i denne uge starter arbejdet på vores første varmeanlæg, der skal overføre den geotermiske varme til Kredsløbs fjernvarmenet ved hjælp af varmevekslere og varmepumper, siger Lars Heineke, der er projektdirektør hos Innargi .

    Når først anlægget står færdigt kan naboerne forvente sig en god nabo de næste 30 år. Nogle af fordelene ved geotermi er nemlig at anlæggene hverken støjer, lugter eller fylder i landskabet, når først det er i drift.

    - Geotermi er ikke længere en skrivebordsøvelse. Det er virkelighed, og vi kan nu begynde at ane den første geotermiske varme fra det, der skal blive EU’s største sammenhængende anlæg her i Aarhus. Det er ikke nogen nem opgave at realisere planerne, så jeg er både glad over de første gode resultater og fortsat håbefuld for, at den videre færd også bringer gode resultater med sig fortæller direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen.

    Fremdrift er godt nyt for mange aarhusianere

    Fremdriften i Skejby er ikke kun godt nyt for dem der bor i det nordlige Aarhus. Det geotermiske anlæg i Skejby er nemlig en del af projektets indledende testfase:

    - Vi bygger ikke kun et færdigt anlæg, som skal levere grøn varme til beboerne i Skejbyområdet. Vi samler også værdifulde indsigter og erfaringer om den lokale undergrund, varmevekslingen til Kredsløbs systemer og anlægget til sådan et projekt, som vi tager med videre i vurderingen og udviklingen af geotermiske anlæg andre steder i byen, fortæller Lars Heineke.

    For Kredsløb er testfasens fremdrift et vigtigt element i byens grønne omstilling:

    - Vi kan ikke sidde på hænderne, hvis vi skal i mål med klimaplanen for Aarhus Kommune og elektrificere og fremtidssikre fjernvarmen. Derfor er det centralt, at vi arbejder målrettet og hele tiden sikrer fremdrift, siger Bjarne Munk Jensen.

    Andre klikkede på...