Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Sektorintegration
Varmekilder

Konservative: Ærgerligt at regeringen hindrer udnyttelse af overskudsvarme

Prisloftet sætter en stopper for bedre udnyttelse af det fulde potentiale ved overskudsvarme, påpeger Konservatives energiordfører Dina Raabjerg.

12. jun. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Det frustrerer den konservative energiordfører Dina Raabjerg, at prisloftet for overskudsvarmen ikke er blevet afskaffet.

    - Det ærgrer mig, at vi i Danmark spilder overskudsvarme, som ellers kan udnyttes i vores fælles fjernvarmenet.

    Tilbage i februar 2024 var der ellers var politisk lydhørhed, da Venstres klimaordfører Linea Søgaard-Lidell meldte ud, at Venstre – som det ene af tre regeringspartier – var klar til at fjerne prisloftet. Det samme var også energi- og forsyningsordfører Lea Vermelin fra Socialdemokratiet, da hun i et debatindlæg på Altinget skrev, at en fjernelse af prisloftet sikrede en oplagt måde at udnytte energi på. 

    Også hos flere af de øvrige af partierne på Christiansborg lød der det samme ønske. Kun Moderaterne har som det eneste regeringsparti ikke bekendt kulør i forhold til prisloftet.

    Dansk Fjernvarme har igennem længere tid argumenteret for, at prisloftet modvirker både de politiske intentioner om øget udnyttelse af overskudsvarme og ønsker om mere grøn omstilling.

    SF: Prisloftet afskaffes ikke før sommerferien

    Energiordfører Signe Munk (SF) vurderer, at prisloftet for overskudsvarme ikke bliver afskaffet inden sommerferien. Hun understreger dog, at prisloftet skal væk, men at bolden nu er hos klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

    Læs artikel.

    Men her fire måneder senere er prisloftet ikke blevet sløjfet. Det er Dina Raabjergs oplevelse, at prisloftet begrænser.

    - Det er min oplevelse, at netop prisloftet på overskudsvarme forhindrer en bedre udnyttelse af denne biproduktions fulde potentiale.

    Den begrænsning som prisloftet er på overskudsvarme, håber energiordfører Dina Raabjerg, at regeringen snart tager alvorligt og agerer på.

    - Jeg forventer, at regeringen tager denne begrænsning alvorligt, og snarest sikrer en nemmere udnyttelse af overskudsvarme i Danmark.

    Hos Dansk Fjernvarme deler man den konservative ordførers frustration.

    - Det er nu tre år siden, at politikerne på Christiansborg indgik en aftale med en tydelig retning – nemlig at vi skal øge udnyttelsen af overskudsvarmen. Siden da, er der kommet det ene benspænd ind efter det andet - mere eller mindre løsrevet fra virkeligheden - og derfor har tålmodigheden hos vores medlemmer og industrien i den grad været testet, siger Jens Chr. Nielsen, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, der fortsætter:

    - For hver måned der går hvor varmeselskaberne ikke kan udnytte overskudsvarme, har det en pris både i kroner og klima. Derfor varmer det, at også De Konservative melder klart ud – nemlig at prisloftet er en hindring, og det modsatte af, hvad vi har brug for.

    Skriv kommentar

    Kommentarer

    14 jun. 2024

    Forsyningssektoren får del i digitaliseringsstrategi

    Hvis i skal gå ind i politik og skyde pile efter de sidende regeringer så forklar de søde politikere hvad der skal ændres . det er jeres opgave som fjernvarme organisation, politikere er bare mensker der brænder for at gøre verden til et bedre sted. og hvis vi skal påpege hvor det går galt så er det i skat der ikke forstår ordet grøn omstilling.

    13 jun. 2024

    Fjern prisloft til Fjernvarme selskaber.

    God artikel som tydeligt viser, at der bør komme mere fokus politisk på emnet. Opfordringen er at gøre det samme som i efteråret 2023 skete for Vandværkerne. Der blev prisloftet fjernet, hvilket I kan finde på linked-in i en artikel skrevet af direktøren for Århus Vand. Dansk Fjernvarme og en række selskaber har gjort et fantastisk stykke arbejde, så nu er bolden alene hos politikkerne. Brug modellen fra vand så mange projekter kan blive genoptaget. ´Birgit Nielsen, bestyrelsesmedlem i Bjæverskov Fjernvarme

    Andre klikkede på...