Gå til hovedindhold
Biomasse
Dansk Fjernvarme
Forsyningssikkerhed

Krav til biomasse strammes yderligere

Det er vigtigt, at vi stiller høje krav til vores energisektor og til den biomasse, vi anvender for at kunne levere strøm og varme til Danmark, lyder det fra Dansk Fjernvarme i en kommentar til de skærpede bæredygtighedskrav.

10. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Anvendelse af bæredygtig biomasse er fortsat en vigtig brik i forsyningen af el og fjernvarme. Danmark har i forvejen nogle af de skrappeste krav til bæredygtigheden, der går videre end EU’s krav. Nu skal kravene skærpes yderligere - dels som følge af implementeringen af EU’s reviderede VE-direktiv, dels grundede yderligere krav fra regeringen, der går et skridt længere.

    Dansk Fjernvarme, der er brancheforening for landets fjernvarmeselskaber og kraftvarmeværker, tager vel imod de skærpede krav om bæredygtighed. Men slår samtidig fast, at det er afgørende, at de nye politiske krav implementeres fornuftigt, da kravene kræver stor indsats af selskaberne.

    - Bæredygtighedskravene har allerede bidraget til at sikre et stort fokus på bæredygtighed hos fjernvarmeselskaberne og leverandørerne af biomassen. Det er positivt og sikrer, at den biomasse, der anvendes, har den lavest mulige påvirkning på klima, miljø og biodiversitet, siger Jannick Hauschildt Buhl, områdechef i Dansk Fjernvarme og fortsætter:

    - I implementeringen af de skærpede krav bliver det vigtigt at have fokus på, at reguleringen også er administrerbar for selskaberne. Der er allerede en stor indsats forbundet med dokumentation af bæredygtigheden, som nu bliver større – herunder for mindre selskaber. Det skal selvfølgelig gøres på en måde, hvor vi finder det, der skal findes, hvis reglerne ikke overholdes, men samtidig ikke risikerer at selskaberne ulovliggøres i tilfælde, hvor biomassen egentlig er bæredygtig, men regulering og dokumentationskrav er for kompleks.

    Forbruget af biomasse er på vej ned

    Det danske forbrug af biomasse til produktion af fjernvarme er på vej ned og forventes at være halveret i 2035 ifølge den seneste klimafremskrivning. Det skyldes, at en stadigt større del af fjernvarmen bliver produceret på store varmepumper, elkedler og geotermi, ligesom der også er et stort potentiale for at udnytte overskudsvarme fra industrien. 

    - Selvom biomasseforbruget vil falde i de kommende år, fordi vores energiselskaber i langt højere grad investerer i elbaserede løsninger, så spiller den bæredygtige biomasse fortsat en rolle i fremtiden.

    Jannick Hauschildt Buhl, områdechef for CCUS & PtX i Dansk Fjernvarme

    I Energistyrelsens seneste Analyseforudsætninger til Energinet fremgår det da også, at hele 97 % af de konkrete projekter, som Energistyrelsen har kendskab til i fjernvarmen, vil være elbaserede løsninger.

    - Selvom biomasseforbruget vil falde i de kommende år, fordi vores energiselskaber i langt højere grad investerer i elbaserede løsninger, så spiller den bæredygtige biomasse fortsat en rolle i fremtiden. Energiselskaberne investerer i et væld af forskellige løsninger, der kan supplere hinanden, sådan at vi ikke bliver afhængige af prisudsving eller knaphed på én energikilde, siger Jannick Hauschildt Buhl.

    Husk det private forbrug af biomasse

    Dansk Fjernvarme understreger at der også er behov for en strategi, der vil sikre, at vi stiller samme høje krav til det private forbrug af biomasse. Omkring en tredjedel af det samlede danske forbrug af biomasse sker ude i private hjem. Der bør gælde samme bæredygtighedskrav til den del af forbruges som til energisektorens forbrug.

    - Det er grundlæggende fornuftigt, at fjernvarmeproduktion omfattes af bæredygtighedskrav, men man bør hurtigst muligt også se på, hvordan privatforbruget kan omfattes i højere grad, lyder det fra Jannick Hauschildt Buhl.

    Skriv kommentar

    Kommentarer

    11 okt. 2024

    Nye krav

    De skærpede og nye krav kan læses her: https://ens.dk/sites/ens.dk/files/EnergiKlimapolitik/skaerpede_baeredygtighedskrav_til_biomasse.pdf

    Bemærk især, at minimumsgrænsen for blandt andet halmfyrede anlæg sænkes fra 20 MW til 7,5 MW.

    11 okt. 2024

    Svar til spørgsmål

    Indtil videre har Dansk Fjernvarme - og alle øvrige - alene pressemeddelelsen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet at forholde sig til (den kan læses via link i højre spalte).
    Når der kommer mere information, vil Dansk Fjernvarme sørge for at holde sine medlemmer orientereret om, hvordan kravene bliver skærpet.

    11 okt. 2024

    Nye krav til biomasse

    Kunne artiklen ikke beskrive hvordan kravene yderligere skærpes?

    Andre klikkede på...