Gå til hovedindhold

Landdistrikterne: Fjernvarmeaftale om prisloft svigter borgerne

Fjernvarme kan være på vej mod udfasning i mange landdistrikter, og dermed svigter politikerne borgernes mulighed for at vælge andre kollektive varmeløsninger.

08. jul. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

- Vi oplever med denne aftale, at vi ikke er på vej mod et land i bedre geografisk balance, som der står i regeringsgrundlaget, men derimod det stik modsatte, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Foto: Landdistrikternes Fællesråd.

 • Læs op

Indhold

  Den politiske aftale om et prisloft kan sende fjernvarmen ud i mange landdistrikter, og samtidig giver aftalen ikke en mulighed for at sikre finansieringen af andre kollektive varmeforsyningsløsninger. Det er meldingen fra Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig langer ud efter klimaminister Lars Aagaard for ikke at være opmærksom på virkeligheden i landdistrikterne.

  - Jeg savner i dén grad en minister, der kommer ud og oplever virkeligheden, ikke mindst i landdistrikterne. For den her aftale tager ikke højde for de borgere, der risikerer at miste deres fjernvarmeløsning, og den hjælper dem heller ikke videre til et reelt alternativ til fjernvarmen, udtaler formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

  - Vi oplever med denne aftale, at vi ikke er på vej mod et land i bedre geografisk balance, som der står i regeringsgrundlaget, men derimod det stik modsatte, slår han yderligere fast i en pressemeddelelse.

  Fælles varmeløsninger

  Landdistrikternes Fællesråd mener, at den politiske aftale om at indføre et prisloft på fjernvarmen fremhæver varmepumper som et grønt alternativ til fjernvarme. Men for mange vil en varmepumpe ikke være et trygt alternativ til fjernvarmen, fordi de hellere vil de fælles løsninger.

  - En varmepumpe er en individuel løsning, hvor du selv står med ansvaret, når den ikke virker. Derfor ønsker mange at gå væk fra de individuelle løsninger til fordel for kollektive varmeløsninger. For der er en tryghed og sikkerhed i at have en fælles forsyningsløsning, og det er der mange borgere, som gerne vil betale lidt ekstra for, særligt de lidt ældre, påpeger Steffen Damsgaard.

  Samtidig efterlyser formanden for Landdistrikternes Fællesråd en mulighed for, at kommunerne kan stille garanti for lån til investeringer i fx termonet som et alternativ, når det ikke er muligt at udbrede fjernvarme.

  Kommunegarantien er nemlig ikke en del af den fjernvarmeaftale, som der i sidste uge blev indgået af regeringen og et bredt flertal i Folketinget. Det møder stor kritik fra Landdistrikternes Fællesråd.

  - Vi frygter, at tusindvis af forventningsfulde borgere ikke kan komme videre med alternative kollektive varmeforsyningsløsninger, som fx termonet, da der ikke kan opnås kommunegaranti ved etablering, som vi kender fra fjernvarme, siger formand Steffen Damsgaard og uddyber:

  - Det er et stort problem, da vi forventer, at det kommende prisloft vil få mange til at se sig om efter andre varmeløsninger, enten frivilligt eller fordi det lokale forbrugerejede fjernvarmeværk bliver presset af udmeldinger og dermed mod konkurs, som følge af prisloftet.

  Umuligt at skifte

  Med den manglende kommunegaranti i den politiske aftale, bliver skiftet til andre kollektive varmeløsninger reelt umuligt, mener Landdistrikternes Fællesråd.

  - En finansieringsløsning via de kommunale forsyningsselskaber er ikke tilstrækkelig. Der skal en kommunegaranti til for at skabe ordentlige rammebetingelser for termonet og lignende løsninger, understreger Steffen Damsgaard.

  Andre klikkede på...