Medlemmer skal tænke alternativt med stillingsopslag
Flere og flere fjernvarmeselskaber oplever, at det bliver stadig sværere at tiltrække kvalificerede folk – både til stillinger og bestyrelser. Derfor skal de tænke alternativt, lyder rådet fra Dansk Fjernvarme.
Der er generelt mangel på kvalificeret arbejdskraft, og det mærker flere og flere fjernvarmeselskaber også. Og det gælder ikke alene til stillinger i produktionen eller på kontoret – det gælder også, når der skal rekrutteres medlemmer til bestyrelsen for fjernvarmeselskabet.
Sidste sommer havde Dansk Fjernvarme fokus på netop rekruttering på PULS 2023, og det sker igen på de forestående Regionalmøder, der bliver afviklet fra og med uge 9 og tre uger frem. Her vil der være et særskilt oplæg under overskriften ”Rekruttering til branchen”.
Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Maria Dahl Hedegaard, vil være oplægsholder om rekruttering på de kommende møder rundt om i Danmark, og hun taler bl.a. for, at fjernvarmeselskaberne er nødt til at bryde vanetænkningen, når de rekrutterer.
- Mit forslag er – og det gælder uanset om et fjernvarmeselskab søger til en stilling i virksomheden eller til bestyrelsen – at de i stedet for at fokusere på fjernvarmefaglige kvalifikationer i stillingsopslaget har deres fokus rettet mod at finde den rette person – det rette menneske, siger hun og forklarer videre:
- Selvfølgelig skal ansøgere til specifikke stillinger have en faglig kvalifikation, men de mere konkrete fjernvarmefaglige kvalifikationer kan medlemmerne bruge efteruddanne dem i. I stedet er det vigtigere at afgøre med sig selv, hvilken type menneske man gerne vil have ind i organisationen, lyder det fra Maria Dahl Hedegaard.
Det vil, mener hun, også give et langt bredere felt at vælge fra, fordi flere måske vil føle sig fristet til enten at søge stillingen eller stille op til en bestyrelsespost.
- Det handler om at bryde med vanerne. Hvis det fx i flere omgange har været svært at finde den rette til et kontorjob eller driftsopgaver, så kan det jo heller ikke skade at gribe det an på en anden måde, slår hun fast.
Større diversitet – og praksis
I det hele taget er der brug for, at man helt generelt i fjernvarmebranchen arbejder med en større grad af diversitet for såvel de ansatte som medlemmer af bestyrelserne. Og det handler ikke alene om kvinder henholdsvis mænd – selv om det er en udfordring for mange fjernvarmeselskaber – men også om andre forhold som alder, etnicitet og uddannelsesbaggrund.
Endelig peger Maria Dahl Hedegaard på, at det også handler om praksis for fx bestyrelsesmøderne. Noget så enkelt som hvornår man afholder sine bestyrelsesmøder kan være ganske afgørende i forhold til rekrutteringen.
- Hvis nu bestyrelsen – hvilket ikke vil være helt unormalt i fjernvarmesektoren – primært består af ældre personer, så kan det måske være nemt for dem at afvikle bestyrelsesmøderne midt på dagen. Det vil så være et problem, fordi det vil afholde mange, der fortsat er på arbejdsmarkedet, fra at stille op, fordi de ganske enkelt ikke har mulighed for at tage fri fra arbejde, forklarer hun.
Netværk for unge
Når rekruttering bliver taget op på de forestående Regionalmøder, vil oplægsholder Maria Dahl Hedegaard fortælle om et nyt tiltag fra Dansk Fjernvarme; et unge-netværk. Det er et netværk, der særligt retter sig mod unge ansatte i fjernvarmesektoren.
- Det skal egentlig fungere som de Erfa-netværk, som mange af vores medlemmer allerede kender og benytter sig af. Her er fællesnævneren så alderen og det formentlig manglende kendskab til branchen. Her vil vi gerne gøre noget for at styrke de unge, nyansattes muligheder for at skabe netværk, siger Maria Dahl Hedegaard.
Konkret vil man informere om kurser og arrangementer, der særligt retter sig mod dem og facilitere, at de kan møde andre unge og nyansatte i nærområdet og resten af landet.
- På de seneste to landsmøder har vi haft særlige tilbud til netop de unge i fjernvarmesektoren, og det har vist sig – særligt i 2023 – at det har været efterspurgt, så nu formaliserer vi det og breder det ud til også at være noget, vi tilbyder udenfor landsmødet, siger Maria Dahl Hedegaard.
Regionalmøder 2024
Dansk Fjernvarme tilbyder i februar og marts – ugerne 9 til og med 11 – i alt otte regionale møder for medlemmerne.
Her kan du læse mere om, hvor og hvornår Regionalmøderne bliver afholdt – og selvfølgelig kan du også læse mere om indholdet og melde dig til:
https://danskfjernvarme.dk/aktuelt/nyheder/2023/saa-er-det-igen-tid-til-regionalmoeder
Skriv kommentar