Gå til hovedindhold
Sektorintegration
Produktion
Projekter & Planlægning

Der er meget mere grøn varme på vej til Als

Når SONFOR etablerer en 8,5 MW varmepumpe på det nordlige Als giver det mulighed for tilslutning af 1.000 nye fjernvarmkunder foruden mere grøn varme til Danfoss og Linak.

5. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Direktør i SONFOR, Christian Udby, foran det varmepumpeanlæg, som er ved at blive etableret på Nordals. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    I løbet af det næste halvandet år kobler SONFOR cirka 1.000 nye varmekunder på sit fjernvarmenet på det nordlige Als. Fra Nordborg er der etableret en transmissionsledning, som løber sydpå langs Nordborgvej ned til Guderup. På vejen passerer ledningen blandt andet industrivirksomheden Linak, som kobles på og dermed kan udfase naturgas til rumopvarmning.

    – Vi går fra 2.500 til 3.500 varmekunder plus cirka 500 feriehuse på Nordals Resort i løbet af 2024 og 2025. Det sker, efter at vi har fået tæt på 100 procent tilslutning i byerne ned mod Guderup, siger Christian Udby, direktør for SONFOR, der er ejet af Sønderborg Kommune.

    Men trods succesen med udbygning på den nævnte strækning er der også konverteringsprojekter, som har måttet udskydes indtil videre.

    – Vi kan mærke, at det er blevet sværere at skaffe den nødvendige tilslutning til fjernvarme, efter at gasprisen nu er tilbage på mere normalt niveau – efter den ekstreme prisstigning i 2022. Derfor har vi lagt nogle projekter på hylden indtil videre på grund af utilstrækkelig tilslutning, men vi prøver at holde gryden i kog med mulighed for senere etablering af fjernvarme, siger Christian Udby.

    – Vi producerer allerede grøn varme på halm, og vi kunne have valgt at udvide varmeproduktionen med endnu en halmkedel. Men det ville gøre os afhængige af én type brændsel, og politisk er der nok en udløbstid på biomasse. Det fik os til at kigge i andre retninger.

    Christian Udby, direktør SONFOR

    – Kunderne kigger meget på økonomien, når vi kommer og tilbyder fjernvarme. Og fjernvarme må ikke være dyrere end den varme, man allerede har, siger han videre.

    Varme på grøn strøm

    I dag produceres varmen hos SONFOR med en 10 MW halmkedel, som fra 2025 bliver suppleret af en 8,5 MW varmepumpe.

    – Vi producerer allerede grøn varme på halm, og vi kunne have valgt at udvide varmeproduktionen med endnu en halmkedel. Men det ville gøre os afhængige af én type brændsel, og politisk er der nok en udløbstid på biomasse. Det fik os til at kigge i andre retninger. Vi har overvejet en transmissionsledning ned til Sønderborg, der kunne skabe et samlet fjernvarmenet på Als, men vores modeller og beregninger pegede ret entydigt på en stor varmepumpe som det mest oplagte valg. Den producerer grøn varme, og vi kan koble os på systemydelser og hjælpe til med balancering af elnettet. Det giver nogle muligheder, også indtjeningsmæssigt, som en halmkedel ikke har, siger Christian Udby.

    Hvis der skulle blive etableret PtX anlæg på Als, vil en varmepumpe også give mulighed for at kunne udnytte overskudsvarme fra disse processer.

    – SONFOR er medejer af den kommende Lillebælt Syd Vindmøllepark, som vi forventer idriftsat med 165 MW i 2028, så foruden mere grøn varme kommer vi også til at bidrage til et mere grønt elnet, som vi igen kan udnytte med en varmepumpe. Det passer godt sammen, siger Christian Udby.

    Grøn varme til nyt resort

    Ud over ledningen fra Nordborg til Guderup er der etableret endnu en ny transmissionsledning fra Nordborg ud til Nordborg Resort, som er et kommende rekreativt område på Als’ nordøstkyst. Her er ved at blive etableret ferieboliger, sommerhuse, vandland og andre rekreative faciliteter, som etableres frem mod 2030 og forventes at blive en stor varmekunde.

    – Forventningen er, at Nordborg Resort ikke bare bliver en sommerhalvårskunde, men en stor varmekunde hele året, som vi skal forsyne med grøn varme, da resortet gerne vil leve op til en række bæredygtighedsmål, siger Christian Udby.

    Allerede i 2007 etablerede Sønderborg Kommune sit Project Zero med en målsætning om CO2-neutralitet i 2029, og det er stadig målet. Siden 2007 er CO2-udledningen i kommunen reduceret med 63 procent.

    – SONFOR er 100 procent ejet af Sønderborg Kommune, så vi skal bidrage til, at målene i Project Zero opfyldes, og vi forventer, at der vil ske en betydelig reduktion af CO2-udledning fra både private husholdninger og de virksomheder, som nu udfaser naturgas og får grøn varme fra SONFOR, siger Christian Udby.

    Varme fra undergrunden

    En mulig fremtidig varmekilde på Als kan blive geotermi. SONFOR har sammen med Green Therma præsenteret et projekt, som omfatter boring af en brønd ned til 3-4 kilometers dybde, som fortsættes i en horisontal sektion. Teknologien er udviklet af Green Therma, men vil kræve investorer for at blive realiseret i kommerciel skala.

    – Eksperterne siger, at der formodentlig er 100 °C varmt vand 3-4 kilometer nede i undergrunden, men SONFOR har ikke økonomisk mulighed for selv at etablere et geotermisk anlæg, så vi er afhængige af, at investorer eller måske et EUDP-projekt kan tilvejebringe midlerne. Men vi vil gerne lægge fjernvarmesystem til at etablere og afprøve et 2 MW geotermisk anlæg. Der er relativt store investeringer i etableringsfasen, men til gengæld lave driftsudgifter, når først det varme vand fra undergrunden er gjort tilgængeligt. Beregningerne viser, at vi kan få 85 °C varmt vand direkte fra undergrunden til vores transmissionsfremløb, siger Christian Udby.

    Ideen om ét samlet fjernvarmenet på Als er heller ikke taget af bordet.

    – Vi ser stadig en transmissionsforbindelse mellem Nordals og Sønderborg som en mulighed lidt længere nede ad vejen. Vi samarbejder om en masterplan for hele Als med Sønderborg Varme, Sønderborg Kommune og BMC Fonden, der er majoritetsejer af Danfoss, så vi får fugleperspektivet på og ikke suboptimerer, men tænker i de størst mulige fælles perspektiver for øen, siger Christian Udby.

    Denne artikel har været bragt i januar-udgaven af magasinet Fjernvarmen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...