Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Projekter & Planlægning
Jura

Minister er i dialog om overskudsvarme

Flere og flere fjernvarmeselskaber fortæller, at prisloft på overskudsvarme truer projekter, der skal sikre udnyttelse af overskudsvarme. Minister melder, at han er i dialog med branchen.

15. januar 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    I Grenaa er der planer om at udnytte overskudsvarme fra den lokale gærfabrik til opvarmning af boliger. Men prisloftet på overskudsvarme spænder ben for planerne, lyder det fra direktør Søren Gertsen, der til TV 2 Østjylland fortæller, at overskudsvarmen vil betyde en besparelse på en halv million kroner om året.

    - Det virker altså tåbeligt, når alle parter her lokalt gerne vil projektet, siger han til TV2 Østjylland.

    Grenaa Varmeværk er langt fra det eneste fjernvarmeselskab, der bliver ramt af prisloftet, der siden årsskiftet har virket med tilbagevirkende kraft, så også eksisterende overskudsvarmeprojekter bliver ramt af kravene.

    Bare denne weekend har projekter i Vejen og Høng meldt om lignende udfordringer, ligesom bl.a. Fjernvarme Fyn tidligere har fortalt, at de kan blive tvunget til at stoppe med at udnytte overskudsvarme fra Meta’s datacenter ved Odense.

    Ministeriet er gået i dialog

    Klimaminister Lars Aagaard har overfor TV 2 Østjylland givet et skriftligt svar på deres spørgsmål om projektet i Grenaa.

    - Den attraktive overskudsvarme skal selvfølgelig udnyttes, og vi skal se på, om prisloftet spænder ben. Men der er en balance, hvor vi skal sikre, at forbrugerne ikke betaler unødigt meget for deres varme, skriver han og uddyber:

    - Kan vi så flytte på stolper? Ja, selvfølgelig, hvis der er gode argumenter, og dem lytter jeg gerne til. Mit ministerie er derfor gået i dialog med branchen for at få uddybet, hvilke barrierer og løsninger branchen ser, skriver Lars Aagaard.

    Prisloft er en fejl

    Kritikken fra Grenaa vinder gehør hos forskere. Senest har professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Henrik Lund, givet udtryk for, at der er et stort uudnyttet potentiale i overskudsvarme i Danmark, og at potentialet kun bliver endnu større i fremtiden.

    Overfor TV 2 Østjylland vurderer professoren, at omkring halvdelen af den nuværende fjernvarme vil kunne komme fra overskudsvarme. I dag er det under fem procent af fjernvarmen, der har sine aner i overskudsvarme.

    Henrik Lund mener, at prisloftet fejlagtigt er indført for at beskytte mod såkaldt falsk overskudsvarme.

    - Men mig bekendt har der aldrig været et eksempel på det, og på den måde bekæmper prisloftet et problem, som ikke findes. Samtidig forhindrer det nogle steder brugen af overskudsvarme, som reelt kunne gøre det billigere og mere grønt for forbrugerne at få fjernvarme, siger Henrik Lund til TV 2 Østjylland.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...