Gå til hovedindhold
Varmepumper & Elkedler
Medlemmer
Produktion

Oldgammelt gasfyret kraftvarmeværk forvandles til grøn energicentral

Mængden af fossile brændsler og flis skal nedbringes i fjernvarmesektoren. Derfor ombygger Hillerød Forsyning et 33-årig gammelt gasfyret kraftvarmeværk til grøn energicentral.

14. maj 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Man siger at forandring fryder og lige nu hos Hillerød Forsyning er entreprenører og håndværkere i gang med at ombygge det gasfyret kraftvarmeværk til moderne energicentral, som skal levere grøn fjernvarme til Hillerød og fjernkøl til kommunens kommende supersygehus.  

    - Vi skal have nedbragt mængden af fossile brændsler og flis i fjernvarmeproduktionen yderligere. Derfor er det vigtigt, at vi får ombygget Hillerød Forsyning til en energicentral, som kan producere varme og fjernkøl på elektricitet, påpeger Hillerød Forsynings bestyrelsesformand Tue Tortzen.

    Det samlede budget for ombygningen af Hillerød Kraftvarmeværk til energicentral er på cirka 150 millioner kroner. Budgettet omfatter alt fra nedtagning og bortskaffelse af det gamle, gasbaserede anlæg til anskaffelse og montering af elkedler, varmepumper og ATES anlæg. 

    Ny rolle

    I de seneste 10 år er fjernvarmen i kommunen blevet mere og mere grøn, og derfor har Hillerød Kraftvarmeværk kun været i drift, når varmen kunne produceres billigere på kraftvarmeværket end på forsyningens øvrige anlæg.

    Hillerød Kraftvarmeværk har ikke kun produceret varme, men også el som er blevet solgt engros til el-nettet. Men i de seneste år har Hillerød Kraftvarmeværk kun været i drift de dage, hvor elprisen har været så høj, at varmen reelt blev produceret gratis i de få timer, værket var i drift. Det har været med til at holde fjernvarmeprisen i Hillerød Kommune i ro. 

    Men nu er det blevet tid til, at Hillerød Forsyning spiller en ny rolle i den grønne omstilling af fjernvarme.

    - Hillerød Kraftvarmeværk har i mange år været fundamentet i hillerødborgernes fjernvarme. Før krigen i Ukraine holdte Hillerød Forsyning i årevis en pris på fjernvarme, som var konstant lav. Men da Rusland gik ind i Ukraine, fik det gaspriserne til at løbe løbsk, fortæller Hillerød Forsynings bestyrelsesformand Tue Tortzen.

    Genbruger bygning

    Det gasfyret kraftvarmeværk har 33 år på bagen. Selvom værkets kedler og gasturbiner er udtjente, er den gamle stålbygning i så god stand, at Hillerød Forsyning har valgt at genbruge bygningen og den del af bygningens infrastruktur, der er knudepunkt i forsyningens fjernvarmenetværk.

    Fjernvarmen skal produceres af en elkedel på 50 MW og op til fire varmepumper, mens et grundvandsanlæg, et såkaldt ATES-anlæg, både skal levere fjernkøl og fungere som varmekilde for varmepumperne.  

    Igennem sin 33-årige levetid har Hillerød Kraftvarmeværk været i drift i godt 118.000 timer, hvilket svarer til næsten 13 ½ års kontinuerlig drift. I den tid har Hillerød Kraftvarmeværk produceret over 7,6 mio. MWh varme og en næsten tilsvarende mængde el.  

    Hvis alt går efter tidsplanen, kan elkedlen sættes i drift op til den kommende fyringssæson. Derefter installeres tre varmepumper og et ATES-anlæg, der tilsammen kan levere 4 MW køl og 6 MW varme. Der bliver dog gjort plads til en fjerde varmepumpe. 

    - Fremover kommer Hillerød Kraftvarmeværk til at rumme flere forskellige produktionsanlæg, men de tilsammen fylder mindre end det gamle gasfyret kraftvarmeværk. Derfor kommer til at være god plads inde i produktionshallen.

    Og tilføjer

    - Den ekstra plads muliggør at der nu er plads til eksempelvis et geotermisk anlæg, fortæller Torben Grønbech, som er vedligeholdelsesleder i Energiafdelingen i Hillerød Forsyning og har ansvaret for ombygningen

    Andre klikkede på...