Gå til hovedindhold
Elmarked & Eltariffer
Dansk Fjernvarme
Forsyningssikkerhed

Dansk Fjernvarme: Politisk aftale om hurtig udbygning af elnettet hilses velkommen

En række partier er mandag nået til enighed om en aftale, der skal give et robust grundlag for udbygning af elnettet. Dansk Fjernvarme er positive over aftalen.

10. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Mandag nåede en række partier sammen med regeringspartierne til enighed om nye økonomiske rammer for elnetvirksomheder, der både skal sikre et robust eldistributionsnet for industrien, varmepumper og el-biler - og til rimelige priser til forbrugerne.

    Det fremgår af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at elnettet skal udbygges, så det kan levere al den strøm, som Danmark skal bruge i fremtiden til alt fra elbilen i garagen til industrielle varmepumper.

    Dansk Fjernvarme hilser den politiske aftale velkommen og noterer bl.a., at den nu giver netvirksomhederne bedre mulighed for at opkræve penge fra forbrugerne via tariffer samtidig med at de afholder omkostningerne til udbygning af elnettet.

    - Som reglerne er i dag, så er størstedelen af indtægtsrammen fastsat på baggrund af historiske omkostninger, men kan dog forhøjes, efter Forsyningstilsynet har godkendt en konkret investering, og alle omkostningerne er redegjort for, siger chefkonsulent fra Dansk Fjernvarme, Michael Søgaard Schrøder.

    Han tilføjer:

    - Udfasning af russisk gas gennem elektrificering af fjernvarmen er kommet godt i gang. Men der er stadig et stykke vej til vi er helt i mål og et veludbygget elnet er forudsætningen for elektrificering af fjernvarmen, Derfor er det positivt, at netvirksomhederne fremover kan fokusere 100 pct. på at udbygge elnettet, så det kan håndtere de mange krav, som elektrificeringen medfører.

    - I de kommende år forventes det, at fjernvarmesektoren bliver en af de allerstørste elforbrugere i landet. Derfor er vi også tilfredse med, at myndighederne monitorerer og evaluerer om det nye elektrificeringstillæg rammer rigtigt i de kommende år.

    Michael Søgaard Schrøder, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

    Det er en markant ændring, som også bliver monitoreret og evalueret i 2027 for at vurdere, om der er sammenhæng mellem de faktiske omkostninger og de forventede omkostninger, som netvirksomhederne på denne måde får mulighed for at opkræve.

    - I de kommende år forventes det, at fjernvarmesektoren bliver en af de allerstørste elforbrugere i landet. Derfor er vi også tilfredse med, at myndighederne monitorerer og evaluerer om det nye elektrificeringstillæg rammer rigtigt i de kommende år, siger Michael Søgaard Schrøder.

    Dansk Fjernvarme noterer sig også, at der med den politiske aftale åbnes op for, at tarifstigninger fremover kan gennemføres med en måneds varsel imod tre måneder som det er i dag.

    Endelig er aftalepartierne også blevet enige om, at klima-, energi- og forsyningsministeren genudsteder netbevillingerne på baggrund af en ansøgningsproces, og kun såfremt netvirksomheden fortsat kan leve op til de krav og vilkår, som gælder for tildeling af netbevillinger.

    Den endelige ansøgningsproces fastsættes i 2. halvår 2024. Netbevillingerne til de godkendte netvirksomheder genudstedes med virkning fra 1. januar 2026.

    Andre klikkede på...