Prislofter for overskudsvarme og affaldsvarme er nu fastsat
Forsyningstilsynet melder har nu meldt ud, at prisloftet for overskudsvarme for 2025 er fastsat til 95 kr./GJ. Samtidig har tilsynet fastsat nye prislofter for affaldsvarme.

Det meget omdiskuterede prisloft for overskudsvarme er nu fastsat for 2025. Det er Forsyningstilsynet, der står for det, og fredag melder de ud, at prisloftet for det kommende år er fastsat til 95 kr./GJ. Prisloftet træder ifølge tilsynet i kraft fra den 1. januar 2025.
Det nye prisloft for overskudsvarme falder med 14 procent i forhold til det udmeldte prisloft for 2024 – her var det 110 kr./GJ – og det skyldes ifølge Forsyningstilsynet ”primært, at elprisen er faldet med mere end 50 pct. siden forrige beregningsperiode”.
Forsyningstilsynet oplyser videre, at prisloftet bliver fastsat i henhold til bekendtgørelse om et prisloft for overskudsvarme (BEK nr. 458 af 28. april 2023). Forslaget til prisloft for 2025 har været i høring i perioden 11. oktober til 25. oktober.
Udover prisloftet for overskudsvarme har Forsyningstilsynet fredag også meldt nye prislofter for affaldsvarme ud. Der er tale om de første prislofter efter de nye regler trådte i kraft den 1. oktober 2024.
Forsyningstilsynet har beregnet prislofterne gældende for 2025 for affaldsvarme i henhold til bekendtgørelse nr. 1066 af 27. september 2024 om prisloft og maksimalpris for opvarmet vand eller damp fra affaldsforbrændingsanlæg (affaldsvarmeprisloftsbekendtgørelsen).
Prislofterne for affaldsforbrændingsanlæg i 2025 er:
- 106 kr. pr. GJ for affaldsforbrændingsanlæg uden elproduktion
- 108 kr. pr. GJ for affaldsforbrændingsanlæg med elproduktion
- 104 kr. pr. GJ for affaldsforbrændingsanlæg med leveringsaftaler fra før 1. oktober 2024

Det mener Dansk Fjernvarme om prisloftet
Prisloftet på overskudsvarme skaber stor usikkerhed omkring investeringer i nye projekter for mange fjernvarmeselskaber.
Loftet er tiltænkt som en beskyttelse mod dårlige investeringer, men er unødvendigt, da forbrugerne allerede er sikret af substitionsprincippet i varmeforsyningsloven. Det betyder, at fjernvarmeselskaber altid skal vælge den billigst mulige varmekilde, når man investerer i nye projekter – og dermed er forbrugerne allerede i dag sikret imod investeringer i for dyre overskudsvarmeprojekter.
- Der er i dag et meget stort og velbeskrevet potentiale i at udnytte overskudsvarme fra industri, processer, andre kilder, alene overskudsvarme fra datacentre kan sænke det samlede danske elforbrug med 2-3 procent, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Jens Christian Nielsen, og fortsætter:
- Med prisloftet får vi ikke indfriet det potentiale, men må i stedet producere energi fra andre oftest dyrere og mindre grønne energikilder. Derfor bør prisloftet fjernes hurtigst muligt, så vi kan komme videre med at indfri de grønne ambitioner.
Skriv kommentar