Gå til hovedindhold
Sektorintegration
Projekter & Planlægning

Ringkøbing-Skjern: 11 varmeværker indgår ambitiøs klimaaftale

Fjernvarmen i Ringkøbing-Skjern Kommune skal i 2030 udelukkende produceres med vedvarende energi. Det har kommunens i alt 11 varmeværker indgået en ambitiøs aftale med kommunen om.

2. feb. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Skjern Fjernvarme er ét af 11 varmeværker, som har indgået et ambitiøst klimapartnerskab. Foto: Skjern Fjernvarme.

Indhold

    I 2030 er det helt slut med fossile brændsler på fjernvarmeværkerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

    I en ny partnerskabsaftale har alle 11 varmeværker i kommunen nemlig forpligtet sig på at overgå til udelukkende at producere fjernvarme med vedvarende energikilder inden udgangen af 2030. Det skriver Ringkøbing-Skjern Kommune i en pressemeddelelse.

    Allerede i dag kommer 80,7 procent af al fjernvarme i kommunen fra vedvarende energikilder som sol og vind – og man er dermed allerede godt på vej mod det ambitiøse mål.

    For at nå det sidste stykke vil fjernvarmeværkerne samarbejde med kommunen om blandt at øge mængden af sektorkobling til fjernvarmen både i form af vindmøllestrøm og ikke mindst overskudsvarme.

    Men selvom man vil gå meget langt for at nå målet, må det selvfølgelig ikke være på bekostning af forsyningssikkerheden. I spidsbelastningsperioder kan det derfor være nødvendigt at starte en gaskedel, forklarer Jan Grarup, der er driftsleder for Videbæk Fjernvarme og fjernvarmeværkernes repræsentant i kommunens Klimaråd.

    - Aftalen bekræfter den retning, fjernvarmeværkerne allerede har bevæget sig i gennem det seneste årti. Vi arbejder allerede på, at anlæggene skal være 100 procent drevet af vedvarende energi, men aftalen indeholder også den lille kattelem, at 97-98 procent er godt nok, fordi vi alle ved, hvor svært det er med de sidste 2-3 procent i spidsbelastningsperioder uden sol eller vind, siger han.

    Overskudvarme fra PtX er på bordet

    Overskudsvarme fra industrien er én af de vedvarende energikilder, som skal sikre, at fjernvarmeværkerne i Ringkøbing-Skjern Kommune kommer i mål.

    Og der er da også et stort potentiale at finde i kommunen – blandt andet fra det kommende Power-to-X anlæg, Megaton, hvor man allerede nu er meget åbne overfor at skulle sende overskydende varme ud i fjernvarmenettet.

    - Der er en forventning i Ringkøbing-Skjern Kommune om, at Megaton leverer noget mere end ’bare’ strøm og brint. Og vi både kan og vil meget gerne levere det ’mere’ i form af overskudsvarme, understreger Ellen Fjendsbo, der er Project Manager for det kommende anlæg.

    Fjernvarme får nøglerolle i kommunens grønne omstilling

    Udover målet om en produktion på udelukkende vedvarende energi, indeholder partnerskabsaftalen mellem fjernvarmeværkerne og Ringkøbing-Skjern Kommune blandt andet også ambitioner om helt at afvikle den individuelle opvarmning med olie og gas senest i 2030.

    Samtidig vil man øge sektorkobling, elektrificering og energieffektivisering – blandt andet via digitalisering af fjernvarmeværkernes varmedata.

    Og man vil samtidig skabe et tættere samarbejde med elforsyningsselskaber for at sikre, at infrastrukturen er på plads til den elektrificering, fjernvarmeværkerne skal gennemgå i de kommende år.

    Alt sammen mål og ambitioner, som man har langt bedre forudsætninger for at indfri i fællesskab, siger Søren Elbæk, der er formand for kommunens Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg.

    - Vi kigger ind i en spændende fremtid i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor vi kommer til at stå i et valg i forhold til klimaet og i forhold til den fremtidige udvikling i kommunen. Her får fjernvarmeværkerne også en nøglerolle at spille, understreger han.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...