Gå til hovedindhold
PtX & CCUS
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

Samarbejde vil gøre danskerne klogere på CCS

Virksomheder, fonde og eksperter går sammen om at forklare, hvordan og hvorfor CO2 skal indfanges og lagres i undergrunden. Der er nemlig behov for, at alle kender og forstår teknologien.

31. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  I energi- og forsyningssektoren har der igennem længere tid været meget tale om fangst og lagring af CO2 – også kendt som CCS. Men i den store offentlighed er det nok de færreste, der kender til det endsige ved, hvordan det fungerer, og hvorfor det er vigtigt for den grønne omstilling, at det bliver omsat til virkelighed.

  Det tager en række virksomheder, fonde og eksperter initiativ til at ændre på. Konkret har de oprettet en hjemmeside – CO2 i dybden – hvorfra de vil introducere danskerne til teknologien, og som vil være udgangspunkt for kommunikation om emnet.

  Blandt initiativtagerne er også en række medlemmer af Dansk Fjernvarme: ARC, ARGO, Fjernvarme Fyn, HOFOR, Kredsløb, Vestforbrænding og Ørsted.

  - For at bekæmpe klimaforandringerne skal vi satse på mange forskellige grønne løsninger. Fangst og lagring af CO₂ er en af de løsninger, der kommer til at spille en betydelig rolle i de kommende år, når vi skal bygge CO₂-fangst ved kraftværkerne og etablere CO₂-lagre i undergrunden. Derfor er det vigtigt, at vi får let tilgængelig viden om løsningerne, så vi alle kan sætte os ind i, hvad det betyder for os, siger Ole Thomsen, Senior Vice President og direktør for Ørsteds kraftværksforretning.

  Roser til initiativet fra Dansk Fjernvarme

  Dansk Fjernvarme roser det nye initiativ, der bl.a. skal synliggøre, at teknologien er på plads, så Danmark med de rette rammer for fangst og lagring af CO2 kan tage hul på et nyt klima-eventyr til at fremme den grønne omstilling yderligere.

  - Teknologien bag fangst og lagring er på plads og sikker, og vi har brug for at få formidlet det til alle. Derfor er det fornemt, at så mange står bag initiativet, så vi nu har en fælles indgang til information og viden om et emne, der kommer til at præge fremtidens energi og forsyning, siger Jannick H. Buhl, der er områdechef i Dansk Fjernvarme for CCUS og PtX.

  For selv om vi i Danmark i fremtiden kommer til at bygge vores energiforsyning op om vedvarende energi som vind og sol, så vil der også i fremtiden være en vis mængde CO2 fra eksempelvis energiudnyttelse af danskernes restaffald, visse industrivirksomheder og forbrænding af biomasse for at kunne sikre danskerne stabil strøm i kontakten og varme på radiatoren.

  Forskellen i forhold til nutiden vil være, at vi i stedet for sende CO2 ud i atmosfæren fanger den ind og lagrer den i undergrunden.

  - Det er afgørende for at bremse klimaforandringerne, at vi tager CO₂ ud af ligningen, hvor det er muligt. CO₂-fangst og lagring er ikke en ny teknologi, men i løbet af de næste årtier vil det blive mere synligt, udtaler Claus Felby, Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden, som er en af parterne bag den nye hjemmeside.

  - Vi kan ikke bremse klimaforandringerne og få færre vejrekstremer uden nye teknologier. Og her er oplysning og debat en forudsætning for, at vi kan tage teknologierne i brug på en måde, som gavner både klima og samfund bedst muligt, siger han videre.

  Tager ansvar for formidling

  Hjemmesiden bygger på faktabaseret viden om, hvad fangst og lagring af CO2 er, og hvad teknologien betyder for det samfund, vi skal efterlade til fremtidens generationer. Med hjemmesiden tager virksomheder, forskere og eksperter et ansvar for at formidle den viden, de har, så alle får gavn af den.

  - Der er behov for, at vi kommer videre med planerne om at fange og lagre CO₂, men der er også behov for, at vi får danskerne med på rejsen. Med hjemmesiden får vi alle sammen et sted, hvor vi kan få svar på spørgsmål om fangst og lagring af CO₂, så vi får en forståelse for hvordan og hvorfor denne teknologi kan være en af brikkerne til at løse klimakrisen, siger Philip Loldrup Fosbøl, associate professor ved DTU Kemiteknik, Ph.D., som har deltaget i hjemmesidens ekspertgruppe.

  Andre klikkede på...