Slidte fjernvarmeunits giver skader på fjernvarmenettet
Kalundborg Forsyning oplever stigende tendens til, at vand trænger ind i fjernvarmekredsløbet. Det skyldes antagelig, at mange fjernvarmeunits er ved at være slidte.
Forældede og slidte fjernvarmeunits i kalundborgensernes hjem forårsager skader på fjernvarmenettet. Derfor opfordrer Kalundborg Forsyning nu sine varmekunder til at tjekker deres fjernvarmeinstallation, så alle undgår unødige omkostninger.
Konkret mener forsyningsselskabet, at uvedkommende vand trænger ind i fjernvarmekredsløbet i byen, og at det sker gennem forældede og slidte fjernvarmeunits.
- Det vand, der er i et fjernvarmekredsløb, er renset for hårdheder og andre stoffer, der normalt er i vores vand, så fjernvarmerørene ikke tærer op. Desværre oplever vi et stigende problem med uvedkommende vand, der trænger ind i systemet og ødelægger vores rør, siger Christian Voldbjerg Rasmussen, afdelingsleder for Drift Energi hos Kalundborg Forsyning.
Ældre vekslere er et problem
Det indtrængende vand kommer fra brugsvandsveksleren i fjernvarmeunits, som sidder i private hjem i Kalundborg. Brugsvandsveksleren bliver, som alt andet, slidt med tiden, og det vand, der skulle varmes op og ledes frem til vandhanerne, siver i stedet igennem utætheder i brugsvandsveksleren og videre ind i fjernvarmekredsløbet.
- Fejlen opstår typisk på ældre udtjente brugsvandsvekslere eller varmtvandsbeholdere hvor veksleren eller fjernvarmespiralen i beholderen tæres og bliver utæt. Hvis vandtrykket fra vandforsyningen er højere end fjernvarmens frem- eller returløbstryk bliver der derfor tilført koldt drikkevand direkte over i fjernvarmenettet, forklarer chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Søren Junge Bak.
Såfremt fjernvarmetrykket er højere end vandtrykket kan der også ske tilførsel af fjernvarmevand til vandinstallationen i boligen, eller til vandforsyningens ledningsnet såfremt kontraventilen ved vandmåleren ikke virker efter hensigten. Det problem opdages på de fleste installationer ved hjælp af tilsætning af et sporstof/farvestof til fjernvarmevandet.
Ovenstående fejl medfører en ringere vandkvalitet i fjernvarmenettet med risiko for kortere levetid på fjernvarmerørene og i nogle sammenhænge også et behov for udskiftninger af stoppede stikledninger med aflejringer på ejendomme med flerårige utætheder i varmtvandsproduktionen.
- Abonnementsordninger på fjernvarmeunits som efterhånden tilbydes af flere selskaber, kan i den sammenhæng være et rigtigt godt tilbud til forbrugere med slidte og udtjente anlæg eller fjernvarmeunits, siger Søren Junge Bak.
Problemet vokser i Kalundborg
Ifølge Kalundborg Forsyning kan det sammenlignes lidt med et toilet, der står og løber – det kan koste forbrugeren flere tusinde kroner om året på vandregningen, men det er også et problem for fjernvarmesystemet.
- Vi kan se, at problemet kun vokser. Der sidder mange anlæg, som enten trænger til et eftersyn eller en udskiftning, siger Christian Voldbjerg Rasmussen.
Når der trænger almindeligt vand ind i fjernvarmekredsløbet, tæres rørene hurtigere, fordi kemien i fjernvarmevandet ændrer sig. Det kan derfor ende med at blive en betydelig udgift, når der er flere utætte anlæg i Kalundborg.
Forsyningsselskabet opfordrer derfor varmeforbrugerne til selv at tjekke deres fjernvarmeunit.
- Hvis man kigger på sin vandmåler, uden at der bliver brugt vand i hjemmet, så bør flowet stå på nul. Hvis det ikke er tilfældet, kan det skyldes en utæthed. Her kan man prøve at lukke for fjernvarmeventilerne, både frem og retur, og her skal man være opmærksom på, at de kan være meget stramme. Hvis det får vandforbruget til at gå på nul, kan det tyde på en utæthed. Er man i tvivl så kontakt din lokale VVS’er så kan de være behjælpelige med en gennemgang, forklarer Christian Voldbjerg Rasmussen.
Vejledning om vandbehandling
For at forbygge korrosion, aflejringer og belægninger i fjernvarmenettet og i produktionsanlæg skal fjernvarmevandet behandles.
Det har Dansk Fjernvarme skrevet mere om i en vejledning - Vandbehandling og korrosionsforebyggelse – hvor vi går i dybden med vandbehandling.
Du kan finde mere om emnet på hjemmesiden – klik her.
Abonnementsordning og ejerforhold for units
Det at lave en abonnementsordning på fjernvarmeunitten betyder, at fjernvarmeselskabet flytter leveringsgrænsen fra hovedhanerne på stikledningen til afgangssiden af fjernvarmeunitten inde ved kunden.
At leveringsgrænsen er flyttet betyder, at fjernvarmeselskabet nu må betragte unitten som en del af fjernvarmeselskabets distributionsnet, og omkostningerne ifm. at eje og vedligeholde unitten må derfor medtages som en del af den kollektive varmeforsyningsvirksomhed iht. Varmeforsyningsloven.
Du kan finde mere information om units og abonnementsordning – klik her.
Søren Junge Bak
Brugerinstallationer
Unit-abonnementsordning
Bygningsreglement
Fjernvarmemålere
Telefon:
+45 29 12 48 51
E-mail: sjb@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar