Gå til hovedindhold
Elmarked & Eltariffer
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

TECH-Scenen gav inspiration til medlemmer om elektrificering

Elektrificeringen var igen i fokus på TECH-Scenen under landsmødet, og det gav masser af inspiration til deltagerne – både til de, der er i gang og til de, der er på vej, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

6. nov. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Elektrificeringen buldrer afsted hos fjernvarmeselskaberne, hvor der er sket en tredobling i antallet af MW elkedler og varmepumper de seneste fem år. Det betyder – viser tal fra Dansk Fjernvarme – at der nu i alt er investeret i 2.218 MW i el-baseret varmeproduktion.

    Derfor kunne man foranlediges til at tænke, at der ikke nødvendigvis er brug for mere viden og yderligere inspiration til fjernvarme. Ikke desto mindre var netop elektrificeringen af fjernvarmesektoren hovedfokus på den såkaldte TECH-Scene under det netop afholdte Landsmøde 2024.

    - Elektrificeringen er højaktuel for mange af vores medlemmer, så derfor valgte vi igen at have fokus på det på TECH-Scenen, og det kan måske også være tilfældet næste år og de kommende år, siger Michael Søgaard Schrøder, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, og slår fast.

    - Elektrificeringen af varmeproduktionen er noget nær det vigtigste for mange af vores medlemmer i disse år.

    Voldsom stigning i elektrificeringen

    Det udsagn bliver bakket op af tal fra Energistyrelsens analyseforudsætninger til Energinet for 2024. Allerede i 2027 forventer styrelsen således, at der vil være installeret varmepumper med en samlet el-kapacitet på cirka 670 MW – det svarer til en varmekapacitet på cirka 2.300 MW i 2027.

    Derudover forventer styrelsen, at der vil være etableret elkedler med en samlet el-kapacitet på cirka 3.300 MW.  Dermed vil den totale el-baserede varmeproduktion ifølge disse forudsætninger udgøre mellem 20 og 25 procent af den samlede fjernvarmeproduktion i 2027. 

    Derfor handlede årets udgave af TECH-Scenen også meget om at inspirere medlemmer, der går med tanker om at investere i yderligere elektrificering af deres varmeproduktion, forklarer chefkonsulent Jens Christian Nielsen fra Dansk Fjernvarme.

    - HOFOR fortalte på TECH-Scenen om, hvor de er på vej hen med deres elektrificering, og selv om de har en størrelse som nok kun ganske få andre medlemmer direkte kan spejle sig i, så handler det meget om del-elementerne, som kan inspirere andre, siger han og tilføjer:

    - Jeg synes, at det meget handler om mindset – altså hvordan man tænker om elektrificeringen af varmeproduktionen, og hvis jeg skal tage noget med fra oplægget, så er det, at det handler om fleksibilitet og få det tilpasset til de lokale forhold.

    Afbalancering af elnettet

    Elektrificeringen af varmeproduktionen hos fjernvarmeselskaberne skal selvfølgelig først og fremmest sikre grøn og billig varme. Men derudover vil fjernvarmens fleksibilitet også kunne bidrage til en effektiv balancering af elnettet og hele energiudnyttelsen af den mere og mere grønne el.

    - Der er ganske enkelt brug for, at vi i fjernvarmesektoren er fleksible, så den grønne el fra sol og vind kan udnyttes optimalt, til gavn for fjernvarmekunderne men også til gavn for hele energisystemet, siger Jens Christian Nielsen og peger på, at Energinet står med en kæmpe udfordring med udbygning af el-nettet over de kommende mange år.

    - Derfor havde vi netop inviteret Energinet med på TECH-Scenen, så de kunne fortælle om deres udfordringer og åbne den nødvendige dialog mellem Energinet og fjernvarmeselskabene.

    Endelig bød TECH-Scenen også på et oplæg fra el-markedsaktøren Dansk Commodities, der delagtiggjorde deltagerne i deres arbejde med at sælge fjernvarmens fleksible elprodukter på elmarkederne, både i form af elproduktion og elforbrug.

    - Det lyder enkelt at købe billigt og sælge dyrt, men når der er flere elmarkeder og flere elpriser, så bliver det hurtigt mere komplekst – og det hele skal jo fungere sammen med varmeplanlægningen, forklarer Michael Søgaard Schrøder og summerer op:

    - Det kræver en indsats at kombinere den daglige varmeproduktion med fleksibilitetsydelser til elsystemet. Men der er også en pointe i, at indsatsen ofte betaler sig, og at betaling for fleksibilitetsydelser kan give et vigtigt bidrag til lave varmepriser – og et mere robust elsystem med effektiv udnyttelse af VE-elproduktion.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...