10 skæve til 50-års fødselaren
Dansk Fjernvarmes formand, Jesper Frost Rasmussen, fylder torsdag 50 år. Lær ham lidt bedre at kende gennem 10 skæve spørgsmål og svar.

1. Hvad er dit bedste minde fra barndommen i Vester Nebel?
- Jeg havde en rigtig god barndom i landsbyen Vester Nebel, hvor der var fællesskaber på kryds og tværs. Jeg husker de årlige byfester som et højdepunkt, hvor alle byens borgere bakkede op, og hvor der altid var arrangeret sjove aktiviteter og festlige indslag.
- Jeg gik næsten direkte fra at være barn og ung deltager til selv at blive involveret i at arrangere byfesten som helt ung. Og det var jeg så med til i 25 år indtil jeg blev borgmester i Esbjerg Kommune i 2018, hvorefter jeg måtte trække mig ud af udvalget da tiden ikke længere rakte til denne frivillige opgave.
2. Du spillede Keyboard og guitar som barn. Hvilken musik var det, der fangede din interesse?
- Jeg har altid haft en meget bred musiksmag og har kunnet nye stort set alt musik. I dag er det faktisk mest pop og let rock fra mainstream-radiokanalerne jeg hører derhjemme, men yder at gå ud at høre en bred pallette.
- Koncertkalenderen spænder også vidt – og jeg er fast deltager på de mange festivaler i Esbjerg-området hvert år, ligesom jeg også kommer på SMUK i Skanderborg, men nyder også en intim koncert på et lille lokalt spillested med dygtige upcoming musikere.
3. Hvad var dit første job?
- Jeg startede i mit første fritidsjob som 10 årig hos en lokal tømrermester, hvor jeg var fejedreng. Og jeg holdt faktisk fast i kontakten til virksomheden og selv da jeg mange år senere læste til ingeniør, havde jeg sommerferiejob der, som ”alt-muligt-mand”.
- Jeg er udlært elektronik-mekaniker hos Danfoss i Nordborg og Gråsten, så der havde jeg 3 gode år inden jeg læste til ingeniør på Aalborg Universitet Esbjerg og startede derefter som udviklingsingeniør hos LEGO i Billund, hvor jeg havde de første 5 år af min voksne erhvervskarriere.
4. Du har været formand for Vester Nebel IF, du er så vidt muligt fast gæst når Esbjerg FB spiller og følger også Esbjergs ishockey-hold tæt. Hvad betyder sport, særligt fodbold og ishockey, for dig?
- Jeg har altid både dyrket og set meget sport og fulgt de lokale elitehold i Esbjerg tæt, og ser både fodbold, ishockey og håndbold jævnligt. På Blue Water Arena har jeg sæsonkort sammen med mine drenge og min far, så der er som regel tre generationer samlet når de blå-hvide spiller på hjemmebane.
- Når man er passioneret supporter giver det jo et kick når ens hold får succes og leverer gode præstationer. Også selvom der kan gå nogle år mellem de helt store succeshistorier. Men finalekampe og mesterskaberne til ishockey-holdet fra Esbjerg Energy har været rigtig gode oplevelser, ligesom EfB’s præstationer i Europa-League for 10 år siden, stadig står som et fantastisk minde om en succesfuld periode.
5. Du er ofte beskrevet som en rolig mand – men de fleste fodbold- eller ishockeyfans ved, at modgang kan gøre ondt. Hvilken kamp på græs eller is har fået dit temperament mest i kog?
- Jeg husker faktisk ikke de dårlige kampe så tydeligt, mens de store sejre generelt står meget klart… Men de sidste par år har været en hård periode at være supporter til Esbjerg fB, da tiden med de amerikanske ejere har givet anledning til mange frustrationer. En tur ned i 2. division og en klub der var ved at blive kørt helt i sænk, indtil stærke lokale kræfter lykkedes med at gå rettens vej og få sendt amerikanerne på porten, var virkelig frustrerende.
- Nu er der heldigvis godt styr på tingene igen, og EfB spiller med om oprykning til superligaen igen, så der god stemning om den lokale fodboldklub igen.
6. Du er uddannet ingeniør. Hvad var dine tanker om dit fremtidige arbejdsliv, da du tog fat på det studie?
- Jeg synes faktisk jeg fik mit drømmejob da jeg som nyuddannet ingeniør blev ansat på LEGO og skulle være en del af holdet, der udviklede fremtidens legetøj med alle de teknologiske muligheder der var ved at opstå i starten af dette århundrede. Jeg havde altid haft en stor interesse for det tekniske område og det at udvikle nye produkter og finde løsninger på komplekse problemer, så det var derfor jeg søgte ingeniørvejen.
- Men jeg havde samtidig en lyst til og en ambition om, at prøve mig selv af på ledelsesområdet, så efter 5 år hos LEGO kom jeg til en produktionsvirksomhed i Esbjerg, hvor jeg fik mulighed for at vokse ind i en lederopgave.
- I 2008 søgte Esbjerg Kommune en forsyningschef, som skulle stå i spidsen for selskabsgørelsen af forsyningsvirksomhederne, som den kommunale forsyning i Esbjerg hed dengang. Det synes jeg lød enormt spændende, og jeg fik heldigvis jobbet – og har jo så beskæftiget mig med forsyningsområdet lige siden.
7. Hvad er din første erindring om at arbejde med energiområdet?
- Faktisk har jeg fået det lidt ind med modermælken, da min far var foregangsmand for at få etableret en kollektiv grøn varmeløsning i Vester Nebel 1980’erne. Og det lykkedes dengang at få etableret et forsøgsprojekt med halmfyr, solfangere, jordvarme og 2 stk. 45 kW vindmøller, som så kunne erstatte oliefyrene i landsbyen og levere fjernvarme i stedet.
- Det var en fremsynet løsning, som der kom delegationer fra hele verden for at se på. Teknologien var dog i sin spæde start, så efter 10-15 år var det meste udtjent, og landsbyen blev koblet på fjernvarmenettet fra Esbjerg i stedet – men projektet har været med til at sætte nogle spor til de løsninger der blev arbejdet med i mange år bagefter.
8. Det er måske en tilsnigelse – men man kan hævde at fjernvarmen kickstartede din politiske karriere. I hvert fald har du fortalt, at det var ombygningen af Vester Nebels tidligere varmeværk til multihus, der gav dig smag for politik. Hvad husker du bedst fra processen med at omdanne et gammelt varmeværk til multihus?
- Jamen faktisk var det jo da halmfyret var udtjent og Vester Nebel blev koblet på fjernvarmenettet fra Esbjerg, at vi var en gruppe der kastede os over, at få etableret en idrætshal i det gamle halmlager.
- Jeg stod i spidsen for at få samlet de nødvendige midler sammen og var både i tæt dialog med Esbjerg Kommune og Lokale- & Anlægsfonden. Sidstnævnte afviste faktisk ansøgningen og skrev at den afgørelse kunne ikke ankes. Jeg tog dog ikke et nej for et nej, og indledte alligevel en dialog med fonden, som endte ud i at de bevilgede 1/3 af anlægssummen – og ved indvielsen kunne fortælle, at de aldrig tidligere havde måtte omgøre et afslag.
- Ved samme indvielse tog jeg en snak med Esbjerg Kommunes daværende borgmester, og aftalte at jeg ville stille op til byrådet ved det kommende valg. Jeg havde jo en klar ide om, at processen måtte kunne gøres smartere, end det jeg selv havde oplevet som foreningsformand.
9. Du mødte Paven i 2024 som repræsentant for World Energy Cities Partnership. Hvad husker du bedst fra det møde?
- Det var storslået at være inde bag de tykke mure i Vatikanet og få mulighed for at dele ud af de danske erfaringer. Det var med både stolthed og ydmyghed at jeg deltog som eneste danske repræsentant sammen med borgmestre fra byer som Paris, London, Rom, Perth og guvernører fra Californien og Boston, for at dele ud af vores erfaringer.
- Man opdager hurtigt i sådanne sammenhænge, at vi har rigtig meget at byde på. Vi taler ikke kun om den grønne omstilling – vi gennemfører det i praksis. På det personlige plan var det naturligvis også en stor oplevelse af få mulighed for at trykke Pave Frands i hånden og veksle et par ord med ham.
10. Du har været formand for Dansk Fjernvarme siden 2018. Hvad har været din bedste oplevelse i den rolle?
- Der har været rigtig mange gode oplevelser i den periode – lige fra de mange succesfulde landsmøder, medlemsbesøgene hos mange af foreningens medlemmer og de årlige arrangementer på Folkemødet på Bornholm.
- Det at møde engagerede lokale ildsjæle hos vores medlemmer, er altid en god oplevelse, så de mange spændende medlemsbesøg står ret højt på den liste.
- Det har samtidig været en glæde, at vi har fået udviklet og samlet fjernvarmeinteresserne i den periode, og at vi har fået etableret en rigtig god kontakt til både politikere på Christiansborg og embedsfolk centraladministrationen, så vi er lykkedes med at interessevaretage rigtig godt på en lang række områder til gavn for medlemmerne.
Skriv kommentar