Gå til hovedindhold
Affaldsenergi

ARGO: Danmark er et foregangsland for affaldsenergi

Mængden af restaffald forsvinder ikke, derfor bør Danmark gøre meget mere for at fortælle omverdenen om de mange fordele ved affaldsenergi, vurderer ARGO’s direktør, Trine Lindegaard Holmberg.

19. maj 2025
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Det er klimamæssigt smartere at udnytte restaffald som energi, end at det får lov til at ligge på en losseplads, mener ARGO's direktør Trine Lindegaard Holmberg. Foto: ARGO

Indhold

    Direktør for affaldsenergiselskabet ARGO, Trine Lindegaard Holmberg, mener, at det, der på niende år gør affaldsenergi spændende for hende, er, at der hele tiden sker nye ting på området.

    - Der sker noget nyt både i forhold til regulering og det politiske arbejde. Der ligger også en vigtig samfundsmæssig opgave i, hvordan vi i Danmark får fortalt omverdenen om de mange fordele ved affaldsenergi, fortæller Trine Lindegaard Holmberg.

    Det er vigtigt for hende at understrege, at Danmark er et foregangsland for affaldsenergi, og at det er restaffaldet og ikke andet affald, som affaldsenergiselskabet er interesseret i.

    - Vi vil ikke brænde alt affald helt generelt. Det skal være det, som ikke kan genanvendes, altså restaffaldet, uddyber direktør i ARGO.

    Det er Trine Lindegaard Holmbergs pointe, at hele Europa har et affaldsproblem. Derfor er det en god samfundsløsning, at affaldsenergiselskaberne tager det, som er til overs.

    - Vi udsorterer allerede en række genanvendelige fraktioner for eksempel plastik, pap, glas, men det er fortsat en vigtig opgave fremadrettet at håndtere restaffaldet, som ikke forsvinder.

    For at sikre at ARGO fremover kan udnytte energien fra affaldsforbrænding i højere grad, tager ARGO også imod restaffald fra det europæiske marked.

    Restaffald er, for ARGO og andre affaldsenergiselskaber, et brændsel, som affaldsenergiselskaberne får penge for at anvende i deres produktion.

     - Vi hjælper andre lande med deres affald, det får vi betaling for. Restaffald er et brændsel, som vi får penge for at udnytte, fortæller direktør i ARGO og tilføjer:

    - Det er klimamæssigt smartere at udnytte restaffald som energi, end at det får lov til at ligge på en losseplads.

    ARGO i tal

    • I 2023 omdannede ARGO 334.372 ton restaffald til fjernvarme og elektricitet. Det svarer til 53.000 husstandes varmeforbrug og 77.000 husstandes elforbrug.
    • ARGO’S  affaldsenergianlæg i Roskilde producerede i 2024 fjernvarme til 55.870 husstande og el til 80.900 husstande. Det svarer til cirka 2.927 TJ fjernvarme og 222.410 MWh el. Det er stigning i forhold til ARGO’S produktion i 2023. ARGO har kunne behandle cirka 20.000 tons mere restaffald end forventet. Desuden stiger energiindholdet i det restaffald, ARGO behandler. Det giver også en højere produktion.
    • ARGO er ejet af ni ejerkommuner, som er Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Solrød og Stevns. Ejerkommunerne har tilsammen cirka 438.000 borgere og cirka 34.000 virksomheder. ARGO har cirka 200 medarbejdere.
    • Samlet set omsatte ARGO for godt 740 mio. kroner i 2023 med et overskud på 68,6 millioner kroner.

     

    CO2-fangst muligheden

    Trine Lindegaard peger på, at Miljøstyrelsens prognoser viser, at der efter 2030 kommer til at være for lidt forbrændingskapacitet i forhold til mængderne af dansk restaffald.

    - Der er mange produkter, som er sammensat på en måde, der gør, at man ikke kan genanvende produktet. Der bliver ved med at være restaffald, og mængden af affald bliver ikke mindre foreløbig, uddyber direktør i ARGO.

    I de kommende år er der tre vigtige udfordringer, som ARGO står overfor: Den første er, at affaldsenergiselskabet er blevet kommercialiseret,  som ARGO er ved at finde sin plads i. ARGO har således vundet restaffaldet fra både sine egne ni ejerkommuner samt en række andre kommuner på Sjælland. Den anden er CO2-fangst.

    ARGO har ansøgt i slutningen af marts 2025 om at blive prækvalificeret til den statslige CO2-fangstpulje til et ambitiøst CO2-fangstanlæg ved affalds- og energianlægget i Roskilde. Målet er, ifølge ARGO, at nedbringe klimaaftrykket fra forbrænding af restaffald.

    – Vi løser en bunden opgave: Håndtering af det restaffald, der ikke kan genanvendes. Med CO2-fangst kan vi minimere klimaaftrykket fra den nødvendige affaldsforbrænding og levere vores bidrag til, at Danmark når sine klimamål, siger direktør i ARGO.

    Dermed melder ARGO sig i rækken af affaldsenergiselskaber, der ønsker at få del i de 28,7 milliarder kroner, som staten vil uddele fra den såkaldte CCS-pulje.

    ARGO håndterer hvert år store mængder restaffald for borgere og virksomheder på Sjælland. Den type affald, der ikke kan nyttiggøres yderligere, ender i dag på anlægget i Roskilde og bliver omdannet til el og fjernvarme. Med det planlagte CO₂-fangstanlæg vil ARGO kunne indfange op til 350.000 tons CO₂ årligt og dermed tage næste skridt i reduktionen af sektorens klimaaftryk.

    Nogle af de øvrige selskaber, der har søgt om prækvalifikation tæller ARC, Ørsted, Fjernvarme Fyn og Energnist.

    Den tredje vigtige udfordring for ARGO i de kommende år er regulering og afsætning af varme.

    Det er Trine Lindegaard Holmbergs pointe, at det er vigtigt at have nogle rammer, således at det kan hænge sammen økonomisk at drive et affaldsenergiselskab, såvel som at det skal diskuteres, hvordan det skal reguleres.

    - Affaldsenergien har betydning for fjernvarmesektoren, fordi cirka en fjerdedel af den danske fjernvarme kommer fra affaldsenergi. Der skal være en interesse for, at man betaler en pris for varmen, som gør, at det kan løbe rundt, vurderer Trine Lindegaard Holmberg.

    Stabil varmekilde

    Trine Lindegaard Holmberg vurderer, at affaldets rolle i fremtiden er at være grundlast, da det er en stabil varmekilde. Det er hendes pointe, at Danmark løser en vigtig miljøopgave, ved at håndtere restaffaldet i et Europa, som er ved at svømme over i restaffald.

    - Selvom vi har sol- og vindenergi, så er affaldsenergi en stabil varmekilde til at levere el og varme, fortæller ARGO’S direktør.

    Den stabile varmekilde som affaldsenergi er, forsøger ARGO at fortælle om, når affaldsenergiselskabet holder åbent hus for folkeskoleelever og voksne, hvor ARGOs affaldsanlæg bliver vist frem.

    ARGO’S direktør opfordrer sektoren til at få sat affaldsenergi mere på dagsorden.

    - Hvis vi bliver bedre til at sprede budskabet om, at vi slår flere fluer med et smæk, ville sektoren lykkes med at få talt affaldsenergi op.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...