Danskerne køber fortsat nye gasfyr – Dansk Fjernvarme vil have udfasningsdato
Der er fortsat gang i installationerne af nye gasfyr i Danmark. Dansk Fjernvarme efterlyser en slutdato for gas, hvis man skal fastholde momentum for konvertering væk fra fossil opvarmning.
I 2024 blev der installeret 4.200 gasfyr hos boligejerne i Danmark, hvilket er en stigning i forhold til 2023 på knap 400. Det er DR, der har fået aktindsigt omkring installationerne, der også viser, at der i løbet af årene 2022 til 2024 er installeret 12.454 gasfyr i Danmark.
Det er stik imod den politiske energiaftale fra 2022, hvor ambitionen er, at alle gasfyr skal være udfaset i 2035. Ifølge flere eksperter skal årsagen til den fortsatte stigning i antallet af gasfyr i danske boliger findes i de relativt lave priser på gas; dels at det er billigere at udskifte gasfyret med et nyt end at investere i enten fjernvarme eller varmepumper.
Det får Dansk Fjernvarme til at reagere med et ønske om, at regeringen følger op på sine intentioner om en gasfri fremtid med en konkret dato for, hvornår det sidste gasfyr skal være udfaset. Det er ifølge direktør Kim Mortensen ikke nok, at der er sat en tidsramme for, hvornår fjernvarmen skal udrulles.
- Rigtig mange steder er kommunerne i fuld sving med at udrulle fjernvarme, og det er rigtig godt. Andre steder har der været bump på vejen, der gør, at de ikke er i mål. Og vi kan se de steder, at de bliver udfordret af en bekymrende fortælling om, at det knap kan betale sig at udskifte fyret, for om lidt er al gas grøn, siger Kim Morgensen.
- Man skal bare huske på, at så længe vi har gas i radiatoren, og så længe der flyder russisk gas i vores fælles gasnet i Europa, så bidrager til at finansiere den russiske krig i Ukraine. Så selvom det er svært at finde dokumentation for, at al gas i Danmark snart er grøn, så har vi stadig en geopolitisk interesse i at få gassen udfaset i en fart. Derfor mener vi, at regeringen bør arbejde på at sikre en snarlig slutdato for brug af gas i boligopvarmningen, siger Kim Mortensen uddybende.
Mens den konkrete slutdato udebliver er det ifølge Kim Mortensen fuldt forståeligt, at de danskere, der endnu er på gasopvarmning, også forbliver det og eventuelt erstatter det udtjente gasfyr med et nyt.
- Det er fuldt forståeligt, at forbrugerne vælger at blive på det, de kender, nemlig naturgas, når der mange steder mangler afklaring på fjernvarmeprojekter og udrulning af fjernvarme i lokalområderne, siger han.
Minister er tilbageholdende
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard deler ønsket om at se et mindre gasforbrug i fremtiden. Men snarere end en konkret slutdato mener han, at det skal ske på en måde, så danskerne kan se sig selv i det.
- Vi snakker om det, der varmer folks huse op, og man kan ikke bare slukke for varmen til folks huse, siger han til Ritzau og nævner, at der fortsat skal laves analyser på, hvordan gassen skal udfases, så den bedst mulige løsning for borgerne sikres.
- Vi bliver også nødt til at anerkende, at virkeligheden vil forandre sig. En af de ting, der ændrer sig, er, at vi får meget mere grøn gas. Så i forhold til vores klimaregnskab, så har det ikke den betydning, som vi troede for nogle år siden, siger han og tilføjer:
- Derfor er jeg tilbageholdende med at bruge de her meget, meget voldsomme redskaber.
Han understreger, at der er cirka 80.000 private gaskunder, der har skiftet gasfyret ud siden 2022. Derudover er lidt over 100.000 af de tilbageværende 280.000 private gaskunder omfattet af et godkendt fjernvarmeprojekt.
SYNERGI: Der er brug for et kraftigt signal fra regeringen
Brancheorganisationen SYNERGI kommer med en melding til politikerne om, at der skal komme klar besked til danskerne om, at private boliger skal være med til at udfase den fossile varme – altså gas og olie.
- Vi skal selvfølgelig pensionere olie- og gasfyrene hurtigst muligt, men det kommer ikke til at ske uden meget tydelige politiske signaler. Fx bør man tage en politisk beslutning om, at det ikke længere skal være muligt at købe og installere gasfyr, og at der i 2030 bliver lukket helt for gassen i boligopvarmningen, udtaler direktør i SYNERGI, Katrine Bjerre, og understreger:
- Regeringen gør danskerne en kæmpe bjørnetjeneste, når den gør det muligt at investere i gasfyr, der måske skal skrottes efter kun en tredjedel af den potentielle levetid.
Skriv kommentar