Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold
Forsyningssikkerhed

Klimapolitik: Der skal en bedre balance med VE

ENERGIKONFERENCEN 2025: Der er indgået mange aftaler om klimaet i Folketinget, og hovedparten har været med brede flertal. Men balancen i forhold til, hvor der opsættes VE-anlæg er skæv, og det skal der ændres på, lød det på Energikonferencen 2025.

29. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

De tre debattører på Energikonferencen 2025 var enige om de fleste ting, men der var dog også stikpiller med. Foto: Dansk Fjernvarme.

Indhold

    Der var tre politikere fra Christiansborg på scenen til oplæg og debat, da Energikonferencen 2025 blev afviklet i Esbjerg mandag i denne uge. Og selv om der var kanter mellem dem, så var der også enighed om, at Folketinget har været gode til at indgå brede aftaler om klimaet – og at det er noget, som man skal stræbe efter også i fremtiden.

    Klimaordfører for Moderaterne, Henrik Frandsen, påpegede således, at der i denne regeringsperiode er indgået 14 store aftaler – dog ikke alle om klima – og at alle er indgået med brede flertal.

    - Det er også vigtigt, at vores energipolitik bliver bredt funderet, og derfor håber jeg på, at surheden hos oppositionen nu er lagt på hylden, så de igen finder arbejdstøjet frem, lød det fra Henrik Frandsen med henvisning til, at der i den seneste tid har været udtrykt mistillid til den siddende klimaminister – Lars Aagaard fra Moderaterne – fra oppositionen.

    Netop oppositionen var også repræsenteret på scenen og debatten på Energikonferencen 2025 i form af klimaordfører Frederik Block Münster fra De Konservative. Han undlod at kommentere på bemærkningen om Lars Aagaard, men fokuserede derimod bl.a. på, at det begynder at haste med at få sat flere klimatiltag i søen.

    Konkret pegede han på, at det netop er kommet frem, at der blot er sat 12 vindmøller på land i løbet af hele 2024, og der nu er brug for, at såvel VE på land som på havet får et boost.

    - Der er tydeligvis stilstand med havvind, og jeg forudsiger, at der ikke bliver opsat flere vindmøller i resten af 2025, fordi der er Kommunalvalg i efteråret. Det betyder, at vi på land må vente til 2026 – og måske senere – inden der kommer gang i VE på land – og det er kritisk, lød det bl.a. fra Frederik Block Münster.

    Den tredje debattør var skatteordfører for Socialdemokratiet – og lokalt valgt i Esbjerg – Anders Kronborg. Han roste – som Henrik Frandsen – evnen til i Folketinget at indgå brede klimaaftale henover midten, og han roste især for, at man med aftalerne har undgået at skabe en social slagside – i hvert fald indtil nu.

    Han påpegede dog, at der er en skæv balance på den grønne omstilling, hvor nogle kommuner kører eller har kørt på frihjul, som han kaldte det. Han nævnte således, at vestjyske kommuner i langt større grad end andre steder i landet har stået for broderparten af VE-energianlæg.

    - Vi skal have en bedre balance, hvor alle skal med og levere deres til den grønne omstilling. Det er en nødvendig debat, som vi er nødt til at tage med hinanden, lød det således fra Anders Kronborg.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...