Gå til hovedindhold
Affaldsenergi

Kredsløb: Affaldsenergi gør os mere robuste

Affaldet forsvinder ikke foreløbig i Danmark. Derfor er det nødvendigt, at der sikres en effektiv udnyttelse af det, og at klimaaftrykket reduceres af andre veje. Det er de netop på vej til hos Kredsløb i Aarhus.

15. maj 2025
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Der er et stykke vej igen, før vi er i mål med at udnytte affaldets fulde potentiale, mener forretningsudviklingschef for Kredsløb Lasse Sørensen. Foto: Kredsløb.

Indhold

    For Lasse Sørensen, som er forretningsudviklingschef for Kredsløb, er der ingen tvivl om, at affaldsenergi både er et spændende og vigtigt felt for Kredsløb.

    - Det er det, fordi affaldsenergi både nu og i fremtiden løser utrolige mange vigtige samfundsopgaver. Affaldsenergi gør os mere robuste, fortæller forretningsudviklingschefen.

    Affaldsenergi er med til at gøre Kredsløb robuste igennem energiudnyttelse af forbrændingsegnet affald. I stedet blot en enkelt eller få energikilder,  har Kredsløb flere forskellige strenge at spille på, når det kommer til deres varmeproduktion. Dermed bliver de mindre sårbare i forhold til udsving i priser og leveringssikkerhed

    - Men der er et stykke vej igen, før vi er i mål med at udnytte affaldets fulde potentiale. Vi mangler at finde en løsning på, hvordan vi genbruger alt affaldet.

    Det er Lasse Sørensens pointe, at det er de manglende muligheder for at sortere affald, som kommer fra industriområder, der begrænser affaldets kvalitet. Det er derfor ikke alt affaldet, som kan anvendes lige nu.

    - Derfor kan jeg konstatere, at vi har et affaldsproblem. Der er affaldsenergi en gode måde at håndtere affaldet på.

    Kredsløb i tal

    • Kredsløb er en dansk forsyningsvirksomhed, der leverer fjernvarme til 95 procent af indbyggerne i Aarhus Kommune og genanvender affald for 174.000 husstande i Aarhus.
    • I 2024 blev der hos Kredsløb forbrændt 300.000 tons affald. Det gav en samlet fjernvarmeproduktion på
      2.792 TJ, som er omkring 24 procent af deres samlede varmeproduktion, og en elproduktion på cirka 129 GWh. 
    • Kredsløb er ejet af Aarhus Kommune, og selskaberne er forankret i Magistratafdelingen for Teknik og Miljø. Kredsløb Affaldsenergi A/S er dog ejet 80 procent af Kredsløb Holding (Aarhus Kommune) og 20 procent af Renosyd A/S (Skanderborg Kommune og Odder Kommune).
    • Kredsløb beskæftiger cirka 500 medarbejdere.

    Kredsløb holder hele tiden øje med, hvordan forsyningsselskabet bedst kan optimere udnyttelsen i deres forsyningskæde. Der er affaldsenergi en interessant brik, hvis affaldsenergi og kraftvarmeværket hos Kredsløb potentielt organisatorisk kunne blive en samlet enhed.

    - Fordi, som en samlet enhed kan det være med til at omstille energisystemet, den løsning vil kunne bidrage til, at vi vil kunne løse andre ting i energisystemet.

    De ”andre ting”, som Lasse Sørensen referer til, er, at Kredsløb i fremtiden forventer at elektrificere markant mere.

    CO2-fangst får en stor rolle i fremtiden, fordi CO2-fangst bliver en måde, hvorpå vi kan lave en stor CO2-reduktion.

    Lasse Sørensen, forretningsudviklingschef for Kredsløb.

    Det er også Lasse Sørensens pointe, at affaldsenergi er en af de energiproduktionsformer, som gør, at Kredsløb får flere brikker at rykke rundt med. Da energipotentialet fra affaldsenergi er markant større end det behov, Kredsløb på nuværende tidspunkt har for at udnytte det.

    - Affaldsenergi gør os mere robuste, og er en vigtig brik i det store regnskab. Det er under ti procent af den samlede effekt fra affaldsenergi, som der er behov for at udnytte, når det er mest koldt.

    CO2-fangst er en af nøglerne

    I fremtiden kommer CO2-fangst til at være en af nøglerne, som gør, at Kredsløb kan udnytte energien fra affaldsforbrænding i endnu højere grad, vurderer forretningsudviklingschefen for Kredsløb.

    - CO2-fangst får en stor rolle i fremtiden, fordi CO2-fangst bliver en måde, hvorpå vi kan lave en stor CO2-reduktion.

    Derfor har Kredsløb søgt om at blive prækvalificeret til at søge om midlerne fra statens CCS-pulje på i alt 28,7 milliarder kroner. 

    For nylig har Kredsløb fået afklaret, efter en udbudsproces, at det bliver den internationale teknologikoncern Andritz, som skal stå i spidsen for realiseringen af anlægget med såkaldt amin-teknologi, der skal bruges til at indfange 400.000 ton CO2 om året.

    Det er forventningen, at det nye fangstanlæg står klar til at indfange CO2 fra restaffald og halm hos Kredsløb via Energipark Lisbjerg fra starten af 2030. Etableringen af hele anlægget forventes at kræve en investering på cirka tre milliarder kroner.

    Projekts realisering i praksis afhænger af, om Kredsløb bliver blandt modtagerne af Statens CCS-pulje, at der kan sælges CO2-kreditter, og at det godkendes af bestyrelsen hos Kredsløb og Aarhus Byråd.

    Selvom Lasse Sørensen ser affaldsenergiens rolle som fornuftig i varmeproduktionen hos Kredsløb. Men det er også nødvendigt at tænke CO2-fangst ind i produktionen også. Foto: Kredsløb.

    Værdikæden mangler

    Netop nu venter Kredsløb i spænding på, hvordan projektet bliver en realitet. For forretningsudviklingschef for Kredsløb er en af de vigtigste udfordringer, som Kredsløb står overfor de kommende år at hele værdikæden for CO2-fangst ikke eksisterer endnu.

    - Det er spændende at udvikle værdikæden fra start til slut: Fra først at fange CO2, transportere den, indgå aftaler med selskaber, som kan fragte den videre til steder, hvor CO2 kan lagres. Den værdikæde eksisterer endnu ikke, forklarer Lasse Sørensen og uddyber:

    - Det er det, som gør det usikkert, når man sætter sig for at prøve på at regne på det økonomiske.

    Selvom regnestykket med værdikæden endnu ikke går op, vurderer forretningsudviklingschefen, at affaldsenergien har en fornuftig rolle i fremtidens energisystem.

    -  Jeg mener, affaldsenergiens rolle er fornuftigt  i vores varmeproduktion samtidig med, at der skal tænkes CO2-fangst ind i det også. Derved kan vi lykkes med flere ting på én gang.

    I fremtiden kommer Kredsløb fortsat til at brænde affald af, men mængden af affald bliver reduceret. Det er Lasse Sørensens pointe, at man i Danmark er gode til at energiudnytte og at bruge affaldsenergi. Det vil derfor ikke give mening, at man i Danmark bytter affaldsenergi ud med varmepumper.

    - Det kan vi ikke, fordi affaldet forsvinder ikke. Der er også tider, hvor vinden ikke blæser eller solcellerne ikke leverer. Der er det nødvendigt, at varme kommer fra et andet sted, uddyber Lasse Sørensen.

    Det er også hans pointe, at når Kredsløb invester i CO2-fangst, kigger forsyningsselskabet tyve år ud i fremtiden.

    - Vi ser ikke mere biomasse afbrænding som alternativ. Vi tror på sigt, at biomassen bliver det dyrere brændsel i fremtiden. Derfor giver det ikke mening at bygge nye biogasanlæg.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...